Banneri Meistä

Uutisia meiltä

27.5.2013

Venäjä-yhteistyön helmet ja haasteet

Itämeri-foorumin toisen päivän paneelikeskustelussa panelisteilta kysyttiin Venäjän ja muiden Itämeren alueen maiden välisen yhteistyön onnistumisia ja haasteita.

Itämeri-foorumin toisen päivän paneelikeskustelussa panelisteilta kysyttiin Venäjän ja muiden Itämeren alueen maiden välisen yhteistyön onnistumisia ja haasteita.

Kansanedustaja Paula Lehtomäki halusi nostaa menestystarinana esiin Pietarin jätevesien puhdistuksen. Hän muistutti puheenvuorossaan myös maiden välisen harjoittelijavaihdon tärkeydestä. Nuorten myöhemmin siirtyessä työelämään heidän tätä kautta saamansa kulttuurien tuntemus sujuvoittaa alueellista yhteistyötä.

Viron parlamentin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Marko Mihkelson kehui hyvin toimivaa Pohjolan ja Baltian välistä yhteistyötä. Todellisten yhteismarkkinoiden synty vaatii hänen mukaansa vielä työtä samoin kuin uudet turvallisuushaasteet.

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Juha Pyykkönen mainitsi onnistuneena esimerkkinä merenkulun tilannetietoisuusyhteistyön. Suomessa merellistä viranomaisyhteistyötä ovat jo pitkään tehneet Puolustusvoimat, Rajavartilaitos, Tulli, poliisi, Liikenteenturvallisuusvirasto ja Liikennevirasto. Kotimaisen menestyksen myötä yhteistyömalli laajeni ensin Ruotsiin ja sen jälkeen hyvin nopeasti koko Itämeren kattavaksi merivalvontayhteistyöksi. EU-tasoinen yhteistyö on parhaillaan kehitteillä. Haasteena Pyykkönen mainitsi Venäjän ja Itämeren alueen maiden yhteisen historian painon. Toisen maailman sodan jälkeiset tapahtumat aiheuttavat kitkaa yhteistyösuhteissa.

Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa halusi Lehtomäen tavoin mainita yhteistyön helmenä Pietarin jätevesien puhdistuksen. Koska se oli jo esitelty, hän toi esiin Baltic Icebreaking Management –organisaation (BIM). Valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä hän haluaisi nykyistä enemmän nähdä erityisesti öljyvahinkojen torjunnassa ja puhdistustyössä.

Tekesin Varsinais-Suomen teknologiayksikön päällikkö Esa Lindqvist piti positiivisena yritysten ja yliopistojen rajat ylittävää yhteistyötä. Yritysten verkostoitumisessa on kuitenkin hänen mukaansa vielä paljon tehtävää.

Pietarin yliopiston professori Stanislav L. Tkachenko mainitsi haasteina mm. maastamuuton Venäjältä, viisumirajoitukset, EU:n ja Venäjän erilaiset lait ja talousuudistusten puutteen Venäjällä.


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri