Banneri Meistä

Uutisia meiltä

10.5.2021 16.23

Vaikuttavaa viestintää puhtaan merenkulun projektialustassa

Juuri päätökseen tullut puhtaan merenkulun hanke CSHIPP oli yksi ensimmäisistä projektialustoista, jotka käynnistyivät vuonna 2018. Centrum Balticum on ollut mukana alusta asti, sillä vastasimme CSHIPPin viestinnästä. Hankkeen viestintäpäällikkö Emilia Tuominen kertoo, millaisia asioita projektialustan viestijän tulee ottaa huomioon.

cshipp_banner3-1024x575

Viestinnällä esiin hankkeissa tehdyn työn jatkuvuus ja merkitys 

Projektialustoissa on viestinnän kautta mahdollista auttaa ymmärtämään hankkeissa tehdyn työn jatkuvuutta ja merkitystä pidemmällä aikavälillä. Alustahankkeiden viestinnässä pystytään myös tuomaan esiin sitä, kuinka monialaista tutkimus- ja kehitystyötä eri aihealueilla tehdään. 

Esimerkiksi CSHIPPissä viestinnän kautta pyrittiin tuomaan esiin sitä, että vähäpäästöisen laivaliikenteen eteen tehdään työtä uusien teknologioiden, ympäristötutkimuksen ja erilaisten liiketoimintamahdollisuuksien parissa.

Alustahankkeissa viestintä osa kaikkia työpaketteja 

Koska alustahankkeissa on kyse suurelta osin synergiaetujen hyödyntämisestä, viestinnässä on syytä tuoda esiin myös yhteistyön merkitystä tulosten laajemman vaikuttavuuden edistämisessä.

Viestintä ei siis ollut pelkästään viestintäpäällikön harteilla, vaan se oli olennaisessa osassa kaikkia työpaketteja, ja siihen osallistuivat aktiivisesti myös muut hankepartnerit omien asiantuntijaverkostojensa avulla.

CSHIPPissä olennaista oli myös se, että hankkeen yhtenä keskeisenä päämääränä oli tulosten ja tiedon jakaminen kohderyhmille. Viestinnän koordinointi ja yhteistyö viestintäpäällikön ja muiden partnerien kanssa oli siksi erityisen tärkeää.

Yhteyksiä ja verkostoja eri toimijoiden välille

CSHIPP-hankkeessa pyrittiin parantamaan tutkijoiden, viranomaistahojen, poliittisten päättäjien ja yritysten välistä yhteistyötä ja luomaan verkostoja eri sektorien välille. Tavoitteena ei ollut pelkästään viestiä CSHIPPin ja mukana olleiden hankkeiden tuloksista, vaan saada sidos- ja kohderyhmät mukaan keskusteluihin. Pääasiassa keskityttiin Itämeren alueen kansallisiin toimijoihin, mutta yhteyksiä pyrittiin luomaan ja pitämään yllä myös kansainvälisiin organisaatioihin. 

Tapahtumien lisäksi tuotettiin useita julkaisuja julkisen ja yksityisen sektorin edustajille. Jotta jaettu tieto olisi helposti saatavilla ja ymmärrettävää, hankkeessa kehitettiin myös verkkopohjaisia tietopaketteja ja hyödynnettiin muun muassa infografiikoita tiedon jakamisessa.

Päättäjille, viranomaisille ja yrityksille kohdennettua viestintää

Viranomaistahoille ja poliittisille päättäjille haluttiin jakaa helposti omaksuttavaa ja ajankohtaista tietoa päätöksenteon tueksi. Tätä varten tuotettiin tiiviit julkaisut laivaliikenteen aiheuttamasta vedenalaisesta melusta sekä päästöistä ilmaan ja veteen. HELCOM:in kanssa järjestetyn työpajan tuloksista laadittiin suositukset rikkipesurien päästöistä ja maasähköstä. Lisäksi julkaistiin muun muassa raportti rikkisääntelyn noudattamisen valvonnasta ja etävalvontamenetelmän soveltumisesta tulevan sääntelyn valvontaan.

Päättäjille, viranomaisille ja tutkijoille kehitettiin myös verkkopohjainen tietoportaali, jossa mallinnuksia ja skenaarioita laivaliikenteen päästöistä Itämeren alueella on visualisoitu karttaesityksinä.

Meriteollisuuden yrityksille koottiin ja jaettiin tietoa vähäpäästöisistä teknologioista ja vaihtoehtoisia polttoaineista sekä tulevaisuuden kehityssuunnistavaihtoehdoista. 


Clean Shipping Project Platform (CSHIPP) keskittyi erityisesti merenkulun ympäristövaikutuksiin sekä puhtaan merenkulun liiketoiminnalliseen potentiaaliin Itämeren alueella. Siinä oli mukana seitsemän EU-rahoitteista hanketta:  EnviSuMSHEBAECOPRODIGIGoLNGBalticLinesBSR ElectricSmartup Accelerator

Hankkeen pääpartnerina toimi Turun yliopisto ja sitä rahoitti Interreg Itämeren alueen ohjelma. Lue lisää  CSHIPPin verkkosivuilla!

CSHIPP_logo_vaaka_1000px


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri