”Tarve Itämeren alueen EU-maiden yhteistyölle on kasvanut”
Maailman kompleksisuuden kasvu heijastuu myös Itämerelle. Näin arvioi Turun kauppakorkeakoulun työelämäprofessorina ja Centrum Balticum -säätiön hallituksessa aloittanut EK:n EU-edunvalvonnan ja Brysselin toimiston johtaja Taneli Lahti.
Lahti piti työelämäprofessoriluentonsa keskiviikkona 12.9.2018 Turun yliopistolla. ”Työssäni pyrin tietysti jakamaan sitä tietoa ja osaamista jota minulla on, mutta pyrin myös kehittämään Turussa tehtävän työn ja tutkimuksen tunnettuutta. Muun muassa Pan-Eurooppa Instituutti ja Centrum Balticum tekevät kansainvälisesti arvokasta työtä, mutta molemmilla voisi olla hieman enemmän valtakunnallista näkyvyyttä”, Lahti toteaa.
Euroopassa puhaltavat muutoksen tuulet yltävät luonnollisesti pohjoiseen asti. ”Esimerkiksi Brexitin myötä on tullut entistä tärkeämmäksi, että pohjoinen Eurooppa on yhtenäisempi ja pitää huolen siitä, että Euroopan kehitys on tasapainoista”, Lahti muistuttaa.
Kaikkia Itämeren alueen maita ei Lahden mukaan ole tällä mahdollista saada tiiviiseen yhteistyöhön. ”Oletus, odotus ja toive siitä, että Venäjä olisi mukana alueen taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa integraatiossa on ikävä kyllä heikko. Juuri tästä syystä olemassa olevan yhteistyön kehittäminen on ensisijaisen tärkeää”, painottaa Lahti.
Työelämäprofessuurin lisäksi Lahti aloitti myös Centrum Balticumin hallituksen jäsenenä. ”Centrum Balticumin työ tunnetaan hyvin Brysselissä. Eri toimijoiden kuten virkamiesten ja poliitikkojen yhteen saattaminen on erittäin tärkeää työtä, mutta käytännön yhteistyö luodaan kuitenkin kansalaisyhteiskunnan tasolla ja tätä Centrum Balticum tekee”, muistuttaa Lahti.