Banneri Meistä

Uutisia meiltä

29.9.2020 11.36

Satamien ja laivaliikenteen digitalisaatio on tärkeää, mutta ei riskitöntä

Digitalisaatio on ollut viime vuosikymmenien merkittävimpiä yhteiskunnallisia muutosvoimia ja erityisen suosittu puheenaihe varsinkin kuluvana vuonna. Koronapandemian riivaama vuosi 2020 on ollut tulvillaan tarinoita digiloikista ja tavoista, joilla digitaalisten ratkaisujen kautta on pyritty minimoimaan poikkeusolojen aiheuttamia kolhuja.

Käynnissä oleva globaali kriisi on sysännyt niin yritykset, julkisen sektorin toimijat kuin yksityishenkilötkin vauhdilla kohti digitaalisia asioimisen muotoja, välineitä ja palveluja. Epävarmuuden aikana digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet ovat nousseet esiin ennen kaikkea positiivisessa valossa, kun taas digitaalisiin ratkaisuihin ja niiden käyttöönottoon liittyvät riskit ja haasteet ovat kenties jääneet vähemmälle huomiolle.

Digitalisaatioon liittyvät riskit ja mahdollisuudet olivat aiheena Itämeri-strategian politiikka-alojen Ship, Safe ja Secure järjestämässä työpajassa ”Risks and (untapped) potential of digitalisation in ports and at sea”. Työpaja toi yhteen meriteollisuuden, satamatoimintojen ja laivaliikenteen asiantuntijoita sekä digitaalisten ratkaisujen parissa työskenteleviä tahoja jakamaan kokemuksia ja tietoa Itämeren alueen satamien ja meriliikenteen digitalisaation tilasta.


Työpajan puheenvuoroissa ja keskusteluissa painottui tarve kehittää satamatoimintojen ja laivaliikenteen prosesseja digitaalisten ratkaisujen avulla. Merenkulkuneuvos Markku Mylly totesi digitaalisen murroksen olevan hyvässä vauhdissa, mutta painotti, että hyödyntämättömiä mahdollisuuksia on sekä satamissa että laivaliikenteessä vielä runsaasti. Optimaalisesti hyödynnettyinä digitaaliset työkalut ja ratkaisut voivat lisätä satamatoimintojen ja laivaliikenteen turvallisuutta, suojaustoimia sekä ympäristöystävällisyyttä merkittävästi. Itämeren satamien yhteistyöjärjestön Baltic Ports Organizationin pääsihteeri Bogdan Ołdakowski puolestaan pohti satamien monitahoista roolia maa- ja vesiliikenteen liitoskohtana. Tästä näkökulmasta laivaliikenteeseen ja satamatoimintoihin liittyvät digitaaliset ratkaisut tulisi nähdä osana suurempaa kokonaisuutta ja toimitusketjua, jotka tarjoavat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Työpajassa kuultiin myös esimerkkejä Itämeren alueella toteutetuista hankkeista, joiden tulokset liputtavat vahvasti digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisen puolesta. ECOPRODIGI-hankkeen tulokset osoittavat, että digitaalisten sovellusten ja työkalujen käyttöönotto mahdollistaa muun muassa laivaliikenteen prosessien tehostamisen, mikä puolestaan vähentää polttoaineen kulutusta ja haitallisia päästöjä. STM BALT SAFE –hankkeen tulosten perusteella standardisoidun digitaalisen tiedonvaihdon avulla pystytään yhdenmukaistamaan ja sujuvoittamaan yhteydenpitoa satamien ja laivojen välillä, sekä parantamaan navigoinnin ja laivaliikenteen turvallisuutta. 


Vaikka satamien ja laivaliikenteen digitalinen kehitys koettiin erittäin tärkeäksi, työpajassa nousivat esiin myös digitalisaation liittyvät haasteet ja riskit. Jaettujen standardien ja harmonisoinnin puuttumisen korostettiin hidastavan ja haittaavan digitalisten sovellusten ja työkalujen hyödyntämistä. Yhtenäisten käytäntöjen kehittämisen koettiin olevan haastavaa Itämeren alueen lukuisissa satamissa, jotka poikkeavat toisistaan koon, resurssien ja tarpeiden puolesta. Lisäksi digitalisaatio asettaa uudenlaisia haasteita ja vaatimuksia tietoturvallisuudelle ja järjestelmien toimivuudelle. Yhtenä keskeisimpänä haasteena esiin nousivat myös henkilöstön muuttuvat roolit. Mikäli digitaalisten ratkaisujen parissa työskenteleviä ei kouluteta uusin tehtäviin kunnolla, on riski, että digitalisaatiosta ei saada kaikkea hyötyä irti. Markku Myllyn sanoin on tärkeä muistaa, että ihmisen rooli taustalla on edelleen merkittävä, vaikka uudet teknologiat hoitavatkin osan keskeisistä prosesseista.

”Risks and (untapped) potential of digitalisation in ports and at sea” työpaja toteutettiin osana 20.10.2020 virtuaalisesti järjestettävää EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumia. Vuosifoorumin teemana on tänä vuonna "Towards a Decade of Innovation and Sustainability".  


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri