Banneri Meistä

Uutisia meiltä

13.3.2024 15.48

Saksan talous pyörteessä

Uusimmassa BSR Policy Briefing -julkaisussa Michael Grömling kirjoittaa Saksan talouteen vaikuttavista häiriöistä ja haasteista. Kulunut vuosikymmen on herättänyt uusia huolenaiheita, jotka Saksan lisäksi vaikuttavat myös maailmantalouteen. Koronapandemia, Ukrainan sota, väestörakenteen muutos ja ilmastonmuutos muokkaavat saksalaisen talouden suuntaa.

”Megatrendit”

”Saksan talous on ollut pysähtyneenä pidempään ja vastaava on tapahtunut viimeksi toisen maailmansodan aikana”. Elämme heikossa globaalissa ympäristössä, johon meneillään olevat kriisit vaikuttavat helposti. Pandemian ja sen rajoitusten jälkeinen maailma on uudelleen avautuessaan tuonut haasteita joillekin aloille. Tehdas- ja rakennusteollisuus sekä palvelusektori ovat elpyneet hitaasti. Pandemia johdatti maailman globaaliin talouskriisiin ja investointien romahtamiseen. Tätä seurasivat useat kysynnän ja tarjonnan shokit, rajoitukset lamaannuttivat kysyntäpuolen.

Ukrainan sota vaikuttaa saksalaiseen talouteen kolmen kanavan kautta: 1. Kustannusshokit, mukaan lukien energian ja raaka-aineiden toimitusriskit sekä nousevat työvoimakustannukset. 2. Kulutus- ja investointihyödykkeiden kysyntä; korkea inflaatio vähentää kotitalouksien ostovoimaa, maailmantalouden hidastuminen vaikuttaa ulkomaankauppaan globaalisti. 3. Geopoliittinen tilanne, jossa kotimaiseen tuotantoon ja kulutukseen vaikuttavat tuotantopanosten tarjonta, energian saatavuus ja tuontitavarat.

Saksan taloudellinen asema ja rakenne

Saksa on merkittävä maailmanlaajuinen laitetoimittaja. Sen tuotantoteollisuudella on vahva kansainvälinen asema ja sen tuotantopohja on uniikki Euroopassa. Tavaran vienti on hallitsevassa asemassa (80 %), vastaavia vertailukelpoisia lukemia on vain Japanilla ja Italialla. Teknologian painopiste on enimmäkseen keskikorkean teknologian lopputuotteissa, kuten ajoneuvoissa ja koneissa.

Sosiaaliset, poliittiset ja taloudelliset vaikutukset heijastuvat talouden rakenteeseen. Digitalisaatio ja ilmastonmuutos vaikuttavat kuluttajien mieltymyksiin, mutta myös yritysten toimintaan ja tuotantoon. Muutosta ei ole vain tuotteiden muuttuminen vaan myös se, mitä ja miten tuotteita valmistetaan. Nousevat hybridiyritykset tarjoavat tavaroita sekä palveluita ja pyrkivät näin saamaan kilpailuetua kansainvälisiin yrityksiin nähden.

Globalisaatio luo kilpailua kotimaisen ja kansainvälisen tuotannon välille. Samalla se avaa uusia markkinoita, millä saattaa olla positiivinen vaikutus kotimaiseen tuotantoon. Globalisaation lisäksi teknologiset muutokset johtavat talouden rakenteen muutoksiin. Digitaalinen vallankumous kiihtyy edelleen uusien innovaatioiden ja kasvavien verkostojen avulla.  

Saksa on merkittävä maailmanlaajuinen laitetoimittaja.
Demografinen muutos sekä ilmastonmuutos

Pandemian ja Ukrainan sodan lisäksi kaksi muuta Saksan talouteen vaikuttavaa tekijää ovat demografinen muutos sekä ilmastonmuutos. Vuonna 2023 Saksan väkiluku saavutti 84,5 miljoonaa ja Ukrainan sodalla oli vaikutusta maan väestönkasvuun. Väestörakenne on kuitenkin muuttumassa vanhempaan suuntaan. Tämä on globaali ilmiö ja väestörakenteen muutos tulee vaikuttamaan myös talouspolitiikkaan. Potentiaalinen työvoima (18–67-vuotiaat) vähenee Saksassa yli 5 miljoonalla ihmisellä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ikääntyneiden ihmisten tarpeita vastaavilla aloilla, kuten terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluilla, tulee todennäköisesti olemaan hyvät mahdollisuudet pärjätä ja kasvaa tulevaisuudessa.

Samalla maapallon lämpötila jatkaa nousuaan, mikä tulee johtamaan merkittäviin globaaleihin haasteisiin. Ilmastonmuutoksella on suora vaikutus luontoon ja tätä seuraavat erilaiset sosiaaliset ja taloudelliset rasitteet. Äärimmäiset sääilmiöt voivat vaikuttaa infrastruktuureihin, maatalouteen sekä yhteisöihin. Ilmastonmuutos vaikuttaa globaaliin tavaroiden kysyntään, ongelmanratkaisuun, yritysten tuotantomahdollisuuksiin ja taloudellisen sijainnin rakenteeseen. Muuttuvat ilmasto-olosuhteet voivat laukaista sekä maiden sisäisen että rajat ylittävän muuttoliikkeen, josta saattaa seurata vakavia sosiaalisia muutoksia.

Nämä ”megatrendit” vaikuttavat Saksan talouden rakenteeseen tällä hetkellä, mutta erityisesti tulevaisuudessa.


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri