Banneri Meistä

Uutisia meiltä

2.9.2019 16.19

”Sääntely ei ole innovatiivisuuden este”

Osana Turun Eurooppa-foorumia Centrum Balticum ja Baltic Area Legal Studies BALEX järjestivät paneelikeskustelun "Miten EU-sääntely hyödyttää Itämerta ja sen toimijoita?" Turun Vähätorilla 30.8.2019.


Mukana keskustelussa olivat ympäristöneuvos ja Itämeren suojelukomission puheenjohtaja Saara Bäck, Hans Langh Oy:n toimitusjohtaja Linda Langh ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Keskustelun juonsi Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Kumpula.

Tilaisuuden hengen mukaisesti asiaa tarkasteltiin EU:n näkökulmasta ja keskustelussa pyrittiin konkreettisin esimerkein vastaamaan siihen, mitä EU on tuonut lisää Itämeren suojeluun.

EU:n Itämeren alueen strategia (EUSBSR) on yksi osoitus Itämeren merkityksestä EU:lle ja siitä, kuinka yhteistyö on välttämätöntä Itämeren suojelussa. Europarlamentaarikko Pietikäinen kuitenkin toi esille, kuinka nyt on aika toimia, eikä laatia enää uusia toimintastrategioita. EU:n vahvuutena voidaan pitää myös direktiivejä eli yhteistä lainsäädäntöä, jolloin jäsenmaiden tulisi toimia yhdenmukaisesti esimerikiksi ympäristönsuojelussa.


Itämeren suojelussa keskeistä ovat erilaiset projektit, jotka ovat usein EU-rahoitteisia. Ympäristöneuvos Bäck nostikin EU:n rahoitusinstrumentit esimerkiksi siitä, mitä EU on tuonut lisää suojeluun.

EU-sääntely käsitteenä kuulostaa rajoittavalta, mutta keskustelussa yksityistä sektoria edustanut, Hans Langh Oy:n toimitusjohtaja Linda Langh korosti, että sääntely ja ympäristönsuojeluun tähtäävät rajoitukset ovat yrityksille pikemminkin hyvä asia. Ne pakottavat uusiin innovaatioihin ja kehittämään uutta teknologiaa, jotka voivat antaa yrityksille kilpailuetua.

Kaikki keskustelijat olivatkin yhtä mieltä siitä, että sääntely ei ole innovatiivisuuden este. Usein uusia asioita vastustetaan aluksi, mutta käytännössä ne osoittautuvat toimiviksi, kuten vesipuitedirektiivi, joka on saanut yritykset kehittämään esimerkiksi kiertotalouden ratkaisuja.

Keskustelussa myös pohdittiin sitä, pitäisikö suomalaisten olla edelläkävijöitä Itämeren suojelussa. Ympäristöneuvos Bäck korosti sitä, kuinka Suomella on hyvät edellytykset olla edelläkävijä muun muassa vahvan tietopohjansa ansiosta. Kuitenkin uusien ratkaisujen kokeiluun tarvitaan lisää rohkeutta.

Keskustelun päätti yksimielisyys siitä, että vielä ei ole liian myöhäistä pelastaa Itämerta, mutta aikaa ei ole enää hukattavaksi.

 Voit katsoa koko paneelikeskustelun tallenteena täällä


Turun Eurooppa-foorumi järjestettiin 29.–31.8.2019. Tapahtuma edistää avointa, tutkittuun tietoon perustuvaa keskustelua kansalaisten ja päättäjien kesken.


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri