Banneri Meistä

Uutisia meiltä

8.3.2021 9.32

Millaisia taitoja vaaditaan viestinnän partnerilta? ECOPRODIGI-hankkeen viestintäpäällikkö kertoo kokemuksistaan

Centrum Balticumin ydinosaamista hankkeissa on viestinnästä vastaaminen. Olimme mukana viestinnän partnerina kunnianhimoisessa puhtaan merenkulun ECOPRODIGI-hankkeessa, jossa viestinnän rooli oli keskeinen tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Hankkeen viestintäpäällikkönä toiminut Emilia Tuominen kertoo kokemuksistaan ja jakaa hyödyllisiä vinkkejä kaikille hankeviestinnän parissa toimiville.

satama

ECOPRODIGI on ollut viestijälle monipuolinen ja  kehittävä projekti

ECOPRODIGI oli viestinnän näkökulmasta monella tapaa mielenkiintoinen, mutta myös haastava. Meriteollisuuden ja laivaliikenteen ympäristövaikutuksiin on viime vuosina alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota, minkä vuoksi ECOPRODIGIssä tehdylle työlle löytyi kiinnostunutta yleisöä niin yritysmaailmasta kuin viranomaistahoiltakin. 

"Iso hanke ja laajat kohderyhmät vaativat valintoja"

Erityisen hienoa oli se, että hankkeen toteutuksessa oli mukana useita meriteollisuuden yrityksiä, sillä sen myötä viestinnässä oli mahdollista tuoda esiin digitaalisten sovellusten ja ratkaisujen loppukäyttäjien näkemyksiä ja kokemuksia, mikä osaltaan lisäsi hankkeen uskottavuutta.

Isossa hankkeessa riittää viestittävää sisältöä, mutta aika ja muut rajalliset resurssit tulivat välillä vastaan. Koska ECOPRODIGIn kohderyhminä oli yrityksiä, tutkimusorganisaatioita, poliittisia päättäjiä ja viranomaistahoja, viestintä oli suunniteltava huolellisesti eri kohderyhmien tarpeet ja tietopohja huomioon ottaen. Kaikille sopivaa materiaalia on mahdotonta tuottaa, joten valintoja on pakko tehdä.

Viestintäpäällikölle tärkeä taito on kysyä 

Kun viestitään teknisiä ratkaisuja kehittävästä hankkeesta, täytyy olla valmis kysymään asiantuntijoilta ns. tyhmiä kysymyksiä ja tekemään taustatyötä, jotta viestijällä itsellään on tarkka käsitys siitä, mitä hankkeessa tehdään. Hankeviestintää tehdään monenlaisille kohderyhmille, joten viestijällä on tärkeä rooli muokata tietoa ymmärrettävään ja yleiskieliseen muotoon.

"Huolellinen suunnittelu, säännöllinen yhteydenpito partnereihin ja kyky sietää epävarmuutta"

Viestinnän huolellinen suunnittelu ja yhteistyö hankekumppanien kanssa onkin avainasemassa, jotta viestinnälliset tavoitteet saavutetaan. ECOPRODIGIn kaltaisessa suuressa hankkeessa viestintäpäällikkö on jatkuvasti yhteydessä partnereihin, jotta tietää, mitä kukin tekee ja miten siitä viestitään.

Epävarmuuden ja uudelleenjärjestelyjen sietokyky korostui etenkin korona-aikana kun suunnitelmia piti laittaa uusiksi. Poikkeusaika vaati kykyä etsiä nopeallakin aikataululla uusia keinoja järjestää tapahtumia ja tuottaa viestintää.

Sisällöntuotanto räätälöitiin sopivaksi kehitystyötä ja pilotointia tekevään hankkeeseen

ECOPRODIGIssä tehty kehitystyö ja pilotoinnit olivat hyvin käytännönläheisiä, tuntui tärkeältä päästää niissä mukana olleet kumppanit ääneen ja näkyviin kertomaan tehdystä työstä ja tuloksista. Videot tarjosivat tähän sopivan mahdollisuuden.

"Sisällöntuotannossa tärkeää oli päästää hankepartnerit ääneen"

Videoiden, tarinakarttojen ja infografiikoiden kautta oli myös mahdollista viestiä hankkeen työstä ja tuloksista helpommin sisäistettävällä tavalla, sillä perinteiset kirjalliset raportit ovat usein melko raskaita ja niiden läpikäynti vie aikaa. Videot, tarinakartat ja infografiikat sopivat myös paremmin sosiaalisessa mediassa jaettavaksi.

Hankkeessa tuotettiin myös perinteisiä kirjallisia raportteja ja tieteellisiä julkaisuja.

Digitalisaation mahdollisuudet meriteollisuudessa esille viestinnän kautta

Yksi ECOPRODIGIn tavoitteista oli edistää Itämeren alueen meriteollisuuden ekotehokkuuden kehitystä lisäämällä tietoisuutta ja ymmärrystä digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista, kehityksen pullonkauloista ja tarvittavista tukitoimista. 

Image

Viestimällä hankkeen työstä ja tuloksista pystyttiin jakamaan tietoa, joka toivottavasti ruokkii tarvittavia toimenpiteitä myös hankekonsortion ulkopuolella. Lisäksi viestinnän kautta pystyttiin tuomaan esille eri maiden, alojen ja sektorien välisen yhteistyön merkitystä Itämeren alueen haasteiden ratkomisessa ja mahdollisuuksien hyödyntämisessä.  


ECOPRODIGI-hankkeessa (Eco-efficiency to maritime industry processes in the Baltic Sea Region through digitalisation) lisättiin merialojen prosessien ekotehokkuutta luomalla ja pilotoimalla digitaalisia ratkaisuja läheisessä yhteistyössä alan loppukäyttäjien ja tutkimuslaitosten välillä.

Hanketta rahoitti Interreg Itämeren alueen ohjelma ja sen kokonaisbudjetti oli 4 243 492,11 €. Hanke oli käynnissä 2017 - 2020. Pääpartnerina toimi Turun yliopiston Pan-Eurooppa Instituutti.

ECOPRODIGIn jalanjäljissä kulkee EXOPRODIGI-jatkohanke, jossa Centrum Balticum toimii myös viestinnän partnerina.

Molemmat logot


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri