Banneri Meistä

Uutisia meiltä

13.4.2017

Kuinka houkutella investointeja – vipuvoimaa Itämeri-yhteistyöstä?

Investointien houkutteleminen Itämeren alueelle on yksi 30.5. järjestettävän Itämeri-foorumin 10-vuotisjuhlatilaisuuden aiheista.

20120130_Torbjorn_Becker_001
Torbjörn Becker
Joukko asiantuntijoita yliopistoista sekä business-organisaatioista Euroopasta, Venäjältä ja Kiinasta keskustelee aiheesta Stockholm Institute of Transition Economicsin johtaja professori Torbjörn Beckerin ohjaamana.


100611 AmCham portraits KH 01
Kristiina Helenius

Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Heleniuksen on yksi panelisteista. Hänen mukaansa uusien voimakkaiden taloudellisten toimijoiden nousu vaikuttaa vahvasti globaaleihin pääomavirtoihin. Helenius näkee, että Euroopan sisällä digitalisaatio mahdollistaa yhä suuremmat ja suuremmat yksiköt ja niiden etäohjaamisen. Tämän seurauksena raha virtaa Eurooppaan yhä harvemman alueen kautta ja jakautuu yhä epätasaisemmin. Maiden kilpailukyky perustuu elinkeinoihin. Suomen tapauksessa suurin ongelma on sopivan tietotaidon puuttuminen.


Blanchard-2017-03-15
Jean-Marc Blanchard
Eurooppalaista näkemystä investointien ajamisessa alueelle täydentää kiinalaisen ajatushautomon Mr. & Mrs. S.H. Wong Center for the Study of Multinational Corporations:in johtaja tohtori Jean-Marc Blanchard. Tohtori Blanchardin erikoisalaa ovat Kaukoidän maiden investoinnit. Hänen mukaansa Itämeren alueella on monia maakohtaisia ominaisuuksia, jotka muokkaavat investointeja kaukoidästä Itämeren alueelle. Kaukoidän maat, erityisesti Kiina, etsii investoidessaan markkinoita ja mahdollisuuksia välttää esteet niille pääsyssä. Kaukoidän maat pyrkivät hankkimaan aineettomia oikeuksia, tietoa ja brändejä. Tässä ne käyttävät vipuvoimana yhteyksiään pääomiin, valmistustehokkuutta ja tuottoa investointimahdollisuuksista, joita Euroopan taloustilanne luo.

Investointeja ajavien tekijöiden ohella paneelikeskustelu keskittyy alueelliseen yhteistyöhön, ja kuinka se voi edesauttaa taloudellista kehitystä ja investointeja alueella. Kristiina Heleniuksen mukaan useimmat yritykset näkevät esimerkiksi Pohjoismaat yhtenä markkinana ja alueellista yhteistyötä tulisi hyödyntää mahdollisimman paljon. Sen takia alueen maiden tulisi Heleniuksen arvion mukaan koordinoida toimintaa brändäyksessä, promootiossa, pakkauksissa (tarjoamalla ja erikoistumalla esimerkiksi lisäpalveluihin) ja logistiikassa. Myös Jean-Marc Blanchard uskoo alueellisen yhteistyön mahdollisuuksiin ja toivoisi enemmän keskustelua investointien arviointiprosessien yhdenmukaistamisesta, verotus- ja muusta sääntelystä (kuten ympäristö) ja infrastruktuuriohjelmista. Hän näkee myös potentiaalia yhteisiä piirteitä omaavien maiden välisissä yhteisissä pääomien houkuttelu -aloitteissa.

Liity keskusteluun investointien houkuttelemisesta alueelle Itämeri-foorumissa. Ilmoittautuminen foorumiin on avoinna verkkosivuillamme.

 


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri