Banneri Meistä

Uutisia meiltä

8.11.2013 14.02

Kiinan suurlähettiläs Huang Xing: Yhteistyö avain globaaliin vakauteen ja vaurauteen

Kiinan Suomen suurlähettiläs Huang Xing vieraili Turussa torstaina 7.11.2013 Centrum Balticumin ja Turun kaupungin järjestämässä lounastilaisuudessa. Tilaisuuden jälkeen suurlähettiläs piti luennon Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Studia Generalia –sarjassa aiheena rauha ja kehitys.

Luennon avasi professori Kari Liuhto tuomalla esiin Kiinan taloudellisen merkityksen EU:lle, Itämeren alueen maille ja Suomelle. Kiina on EU:n toiseksi merkittävin kauppakumppani ja EU Kiinan merkittävin. Suomella on Itämeren alueen maita vertailtaessa merkittävät kauppasuhteet Kiinaan. Vuonna 2012 Kiinan osuus oli 7,9% Suomen tuonnista ja 5,2 % viennistä. Kiina on Suomen neljänneksi merkittävin tuontimaa ja kuudenneksi merkittävin vientimaa. Kiinaan viedään erityisesti koneita. Esimerkiksi puolet Suomessa valmistetuista paperikoneista myydään Kiinan markkinoille.

Suurlähettiläs Huang Xing totesi esityksensä alussa rauhan ja kehityksen olevan yleismaailmallisia toiveita. Maailmantalouden ongelmien, kansainvälisten konfliktien ja erilaisten luonnon asettamien haasteiden vuoksi jokainen ei kuitenkaan voi  niistä nauttia. Lähi-idän vuosikymmeniä jatkunut tilanne ja Syyrian viimeaikaiset tapahtumat ovat kaikkialla maailmassa median otsikoita hallinneita esimerkkejä kansainvälisestä epävakaudesta ja kehityksen esteistä.

Miten muuttaa maailma vakaaksi ja vauraaksi? Suurlähettiläs Huan Xing painotti poliittisen sallivuuden merkitystä. Jokainen maa on uniikki ja oikeutettu kulkemaan omaa kehityksen polkuaan, joka perustuu maan olosuhteisiin ja perinteisiin. Kylmän sodan henki estää toisten erityislaadun tunnustamisen, tasavertaisen kunnioittamisen ja yhteistyön. Kestävää rauhaa on mahdoton saavuttaa.

Toinen tärkeä tekijä on kulttuurinen monipuolisuus. Kulttuurien välinen vaihto on yksi kehitystä eteenpäin ajavista voimista.

Kolmas tekijä on yleinen vauraus. Talouden globalisoiduttua yksikään maa ei voi kehittyä eristyksissä. Elintasokuilujen kaventaminen ja tasapainoinen kehitys on välttämätöntä sekä alueelliselle että globaalille vakaudelle. Tavoitteeseen, jossa maailman kaikilla 7 miljardilla ihmisellä on hyvä elämä, on kuitenkin vielä pitkä matka.

Sallivuus ja kunnioitus tekevät maailmasta vakaan ja rauhanomaisen. Moninaisuus tuo väriä. Yleinen vauraus luo onnellisuutta. Kiina tavoittelee näitä päämääriä ulkopolitiikalla, joka perustuu rauhaan, kehitykseen, yhteistyöhön ja tätä kautta kaikkia hyödyttävään win-win-tilanteeseen.

Kiinan 30 viime vuoden aikana tapahtunut kehitys perustuu uudistuksiin ja avautumiseen. Nyt maa on historiallisen, uuden alun edessä. Taloudelliset ja poliittiset uudistukset jatkuvat. Ne edellyttävät rauhallista ja vakaata kansainvälistä ympäristöä. Se on mahdollista saavuttaa vain maiden välisellä yhteistyöllä.

Kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan selättää yhteiset haasteet, saavuttaa win-win-tilanne. Ajatus nollasummapelistä, jossa yhden maan etu on toisen tappio, on vanhentunut. Suurlähettiläs Huang Xing nosti esimerkkinä esiin Suomen ja Kiinan väliset suhteet, jossa yhteistyötä on tehty mm. ympäristönsuojelu- ja clean-tech- teknologian sekä arktisten kysymysten alueella. Yhteistyötä on tehty mm. Beautiful Beijing –projektissa, jossa on käytössä suomalaista clean tech –osaamista kaupungin ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Kansainvälisen yhteistyön kautta voimme lisäksi edistää yksilöiden välisiä kontakteja, vieraiden kulttuurien ja perinteiden parempaa ymmärtämistä ja suvaitsevaisuutta. Objektiivinen kuva maasta on tärkeää. Median velvollisuus on välittää toisista maista kattava ja tasapuolinen kuva.

Yhteenvetona, yhteistyö ylläpitää rauhaa ja vakautta, johtaa yleiseen vaurauteen ja edistää maailman moninaisuutta.

Suurlähettiläs Huang Xingin luennon jälkeen käytiin mielenkiintoista vapaata keskustelua Kiinan sisäisistä muutoksista ja maan kansainvälisen aseman ja toiminnan ajankohtaisista asioista professori Lauri Paltemaan avauksella. 


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri