Banneri Meistä

Uutisia meiltä

29.8.2024 15.27

Kestävä vedenkäyttö on investointi turvallisuuteen

Vesi on elintärkeä hyödyke meille kaikille ja vesiturvallisuus on olennainen osa kansalaisten yleistä turvallisuutta. Vesihuollon haasteet ja ratkaisut olivat keskustelussa Centrum Balticumin järjestämässä tapahtumassa “Riding the Wave - Sustainable Water Management in the Baltic Sea Region”. Tapahtuma järjestettiin Turun Eurooppa-foorumissa ja se oli myös European Green Weekin partneritapahtuma. Keskustelussa EUSBSR:n politiikka-ala Nutri ja neljä projektia esittelivät kestävään vedenkäyttöön liittyviä ratkaisujaan.

Vesi on strateginen asia

Tilaisuuden avasi EU:n komission ympäristöasioiden pääosaston johtaja Patrick Child. Hän korosti tehokkaan vesihuollon kasvavaa merkitystä.
- Ilmastonmuutos, huonot käytännöt, ylikäyttö ja saastuminen vahingoittavat kaikki vesitaloutta ja tämän kustannus oli 9 miljardia euroa Euroopassa viime vuonna. Vesi ei ole vain paikallinen ja alueellinen asia, vaan siihen täytyy kiinnittää laajemmin huomiota. Siksi Euroopan neuvosto on lisännyt veteen liittyvän kriisinkestävyyden strategiselle agendalleen.
- Lainsäädännön lisäksi veteen liittyvän kriisinkestävyyden parantaminen edellyttää teknologiaa, innovaatioita ja investointeja. Olemassa olevat resurssit täytyy käyttää tehokkaasti. Esimerkiksi Interreg-ohjelmat ovat hyvä keino löytää uusia ratkaisuja, Child sanoi puheessaan.

Tilaisuuden avasi EU:n komission ympäristöasioiden pääosaston johtaja Patrick Child

Projektit auttavat kuntia näyttämään tietä vesihuollossa

Vesihuollossa kaupungit ja kunnat ovat avainasemassa. Kaikki keskusteluun osallistuneet projektit toimivat yhteistyössä viranomaistahojen kanssa.

City Blues kokoaa yhteen kaupunkien tulviin ja hulevesien hallintaan liittyvät parhaat ratkaisut.
- Ilmastonmuutos lisää tulvia ja hulevesiä Pohjois-Euroopassa. Samalla biodiversiteetti kapenee. Projekti edistää luontoon perustuvia ratkaisuja näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Joskus ratkaisut ovat jopa suoraan luonnosta kopioituja, Anna Vilhula selvittää. 

Rantojen turistialueilla vedenpuhdistamoiden kapasiteetti ei usein riitä turistikauden aikaan. Se aiheuttaa ylikuormitusta ja Itämeren saastumista.
- NURSECOAST-II pyrkii löytämään vaihtoehtoisia jäteveden puhdistusmenetelmiä, jotka on kehitetty erityisesti turistialueille. Testaamme pilotteja, kuten nanokuplia ja muita uusia teknologioita, Anu Reinikainen kertoo.

Pohjois-Euroopassa olemme tottuneet siihen, että puhdasta juomavettä on runsaasti saatavilla. WaterMan edistää ajatusta siitä, että eri laatuista vettä voi käyttää eri tarkoituksiin. Käsiteltyä jätevettä tai sadevettä voisi käyttää wc:n huuhteluun ja autojen pesuun, Marcin Żuchowski sanoo.
- Sidosryhmien ja kuluttajien hyväksynnän saaminen on tärkeä tehtävä projektissamme. Useimmille toimijoille veden uusiokäyttö on vielä aivan uusi idea.

ReNutriWater edistää käyttötarkoitukseen sopivan veden ideaa.
- Se tarkoittaa sitä, että jätevesi käsitellään niin, että se sopii suunniteltuun tarkoitukseen, kuten siivoukseen, viheralueiden ja kasvien kasteluun ja myös kotikäyttöön, Klara Ramm selittää.
- Testaamme erilaisia desinfiointimenetelmiä, kastelemme kasveja erityyppisillä vesillä ja testaamme tulokset. Yksi tärkeä tekijä on osoittaa, että kierrätetty vesi on turvallista.

Vasemmalta: moderaattori Kirsi Ahlman, Marcin Żuchowski, Anna Vilhula, Klara Ramm, Anu Reinikainen ja Elsi Kauppinen

Sekä vanhoja ratkaisuja että uusia innovaatioita tarvitaan

EUSBSR:n politiikka-ala Nutrin koordinaattori Elsi Kauppinen totesi, että kunnilla on ensisijaisen tärkeä rooli veteen liittyvän kriisinkestävyyden varmistamisessa, niin veden saatavuuden turvaamisessa kuin veden ja ravinteiden kierrätyksessä.
- Näiden hankkeiden esittelemät ratkaisut edistävät kriisinkestävää yhteiskuntaa, jossa biodiversiteetin kapeneminen otetaan huomioon vesihuollossa ja jonka järjestelmät suojaavat tulvilta ja kuivuudelta.

Keskustelun osallistujat huomauttivat, että kaikki menetelmät eivät sovi joka tilanteeseen, vaan ne on räätälöitävä erikseen. Uusia innovaatioita tehdään, mutta moni vanha ratkaisu on edelleen hyvin toimiva. Vanhemmat ratkaisut voivat myös olla edullisempia, sillä jotkut kiertotalouden ratkaisut ovat edelleen kalliita.

On syytä myös kiinnittää huomiota siihen, missä tärkeä teknologia tuotetaan, jotta huoltovarmuus säilyy ja vältetään riippuvuus epävakaista markkinoista.


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri