Banneri Meistä

Uutisia meiltä

10.2.2022 10.07

Itämeren alueen rahoitusohjelma pistää tuulemaan

Tuulivoiman tuotannon ja käytön lisääminen on yksi rahoituskohteista.

Itämeren alueella on käynnissä ja käynnistymässä lukuisa määrä niin maa-  kuin merituulivoimaloita. Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen kirjoittaa uusimmassa Pullopostissa tuulivoiman mahdollisuuksista, mutta myös sen haasteista Itämeren alueella. Tuulivoimalla on monta ystävää, ja yksi niistä on Itämeren alueen rahoitusohjelma, Baltic Sea Region Programme (Interreg BSR).  

Juuri auenneen Interreg BSR:n rahoituskauden yksi teema-alue, Energiajärjestelmän muutos (3.2. Climate-neutral societies – Energy transition), on suunnattu hankkeille, jotka edistävät vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtymistä. Keskiössä ei ole pelkästään kasvihuonekaasujen vähentäminen vaan myös uusiutuvien energialähteiden tehokkaampi käyttö. Tuulivoiman tuotannon ja käytön lisääminen on ilmiselvästi yksi teema-alueen tärkeistä rahoituskohteista.

Millainen voisi olla onnistunut tuulivoimaan liittyvä hankeidea?

Interreg BSR painottaa tällä rahoituskaudella julkishallinnon osallistumisen tärkeyttä ja toivoo hankekonsortioiden sisältävän eri tasojen julkisia viranomaisia.

Hankeideassa tulisi siis olla mukana niin eri tasojen viranomaisia, kuntia, maakuntaliittoja tai valtion virastoja. Ne ovat keskeisiä toimijoita energiajärjestelmien hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä sekä kehittävät ja toteuttavat energia- ja ympäristöpoliittisia päätöksiä. Julkishallinto tarvitsee kuitenkin muiden organisaatioiden tukea energiasuunnitelmien päivittämiseen hiilineutraaliksi.

Myönteisen rahoituspäätöksen saamiseksi hankkeen tulisi olla myös aidosti kansainvälinen. Koska tuulivoimaa rakennetaan jo koko Itämeren alueella, löytyy eri maista energia- ja aluesuunnitteluvirastoja, yritystukiorganisaatioita, infrastruktuurin ja palvelujen tarjoajia, jotka haluavat kehittää uusiutuvan energian kohteiden suunnittelua omassa maassaan. Interreg BSR odottaa, että kansainväliset kumppanit oppivat toisiltaan ja siten nopeuttavat koko Itämeren alueen siirtymistä kohti vähähiilisiä järjestelmiä.

Hankeideoissa tulisi aina olla myös ottaa huomioon kansalaisnäkökulma. Tuulienergian tuotantopaikkojen paikallisviranomaisten ja kansalaisten edustajien tai kansalaisjärjestöjen saaminen mukaan hankeideaan edistää sen onnistumista.

Hanke voi keskittyä esimerkiksi erilaisten energia- ja ympäristöpoliitikkojen päivittämiseen ja testaamiseen yli rajojen. Anni Mikkosen artikkelissa mainitaan mm. ympäristövaikutusten vähentäminen huolellisella suunnittelulla. Sitä tarvitaan kaikissa tuulivoimaa rakentavissa maissa, joten tiedonvaihto ja yhteisten sääntöjen luominen hyödyttäisi niin valtioita, kansalaisia kuin ympäristöäkin. Eri menettelytapojen tai teknologioiden pilotointi eri maissa on hankkeiden "peruskauraa", mutta tarpeellista sellaista. Tuulivoiman ja muiden uusiutuvan energian lähteiden yhdistäminen paikallistasolla tuo myös paljon mahdollisuuksia onnistuneeseen hankeideaan, sillä se toisi mukaan myös paikallisen työllistysvaikutuksen.

Interreg BSR antaa verkkosivuillaan listauksen mahdollisista hankkeiden sisällöistä: https://interreg-baltic.eu/get-funding/priorities-2021-2027/priority-3-climate-neutral-societies/3-2-energy-transition/.


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri