EXOPRODIGI -hanke päätökseen
Interregin Itämeriohjelman rahoittama laajennushanke EXOPRODIGI “Expanding efforts to bring eco-efficiency to maritime industry processes in Baltic Sea Region via digital tools” –hanke on tullut päätökseensä. Hanke keskittyi edistämään kestävää merenkulkua ja ja laivanrakennusta sekä ekotehokkuutta lisääviä digitaalisia ratkaisuja Itämerellä. Se perustui ECOPRODIGI –hankkeen (2017-2020) tuloksiin ja opittuihin kokemuksiin.
Molemmat hankkeet aloitettiin EU:n Green Dealin vauhdittamana sekä vastaamaan Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n asettamiin päästövähennystavoitteisiin. Maailmanlaajuinen kilpailu on alalla kovaa ja meriteollisuuden siirtymä kohti nollapäästöjä riippuu paljolti teknologisesta kehityksestä. EU-alueen on siten vastattava meriteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen ja tässä yhteistyö on avainroolissa. EXOPRODIGI perustui onnistuneesti yhteistyölle sekä ratkaisujen ja kehitysajatuksien jakamiselle.
Yhdeksän kuukauden projektijakso oli lyhyt ja intensiivinen, mutta sen tulokset ja ratkaisut antoivat paljon. EXOPRODIGI osoitti, että uusien digitaalisten työkalujen avulla voidaan vähentää jätettä, polttoaineen kulutusta ja päästöjä, ja siten myös edistää Itämeren alueen kestävämpään tulevaisuutta. Lisäksi hankkeen tavoitteet tukea päätöksentekoa, lisätä läpinäkyvyyttä ja optimoida työajan käyttöä onnistuivat hyvin.
Koska hanke jatkoi ECOPRODIGI –hanketta, päästiin hankkeessa heti aiemmin tunnistettujen laivojen suorituskyvyn sekä lastaus- ja laivanrakennusprosessien konkreettisten haasteiden ja mahdollisuuksien pariin. Ajallisesti lyhyessä hankkeessa painotus oli koko ajan käytännön ratkaisussa, niiden testaamisessa ja jatkojalostamisessa. Kehitettyjä prototyyppiratkaisuja ja digitaalisia työkaluja testattiin edelleen pilottitapauksilla sekä vahvistamalla niiden käytettävyyttä kohderyhmien mukaan.
Kolmetoista kumppaniorganisaatiota kehittivät yhdessä työkaluja esimerkiksi alusten suorituskyvyn seurantaan, autojen säilytysprosesseihin satamissa sekä laivanrakennusprosesseihin telakoilla. Jatkohankkeen myötä aiemmassa hankkeessa käytössä olleita teknologiota päästiin kehittämään ja testaamaan laajemmin. Esimerkiksi ECOPRODIGI -hankkeessa selvitetty telakoiden asennus- ja tuotantoprosessien tehostaminen virtuaalisilla 3D-skannatuilla malleilla laivan lohkoista saatiin vietyä vielä pidemmälle EXOPRODIGI:ssa. Hankkeessa selvitettiin, miten laivanrakennuksen monimutkaisten tuotantoprosessien suunnittelua voidaan helpottaa 3D-mallintamalla telakkaympäristöä. Lisäksi hankkeessa nähtiin, että digitaalisiin navigointiratkaisuihin investoimalla lauttaliikenteessä on mahdollista saavuttaa 10% vähennys polttoaineen/energian kulutuksessa.
Hankkeessa suurin etu oli tuttu porukka, jonka kanssa ECOPRODIGI -hankkeen opit saatiin sujuvasti käyttöön. Haasteena taas oli tiivis yhdeksän kuukauden hankeaika. COVID-19 pandemia ei myöskään helpottanut toimien läpivientiä, sillä sen myötä tulleet rajoitukset aiheuttivat jonkin verran epävarmuutta esimerkiksi suunniteltujen pilotointien toteutuksen suhteen. Haasteista huolimatta hanke onnistui hyvin. Toteuttaminen ja toteutuminen ovat olleet mahdollista paitsi hankkeen rahoittajien, myös laajojen yhteistyökumppaniverkostojen ja sidosryhmien myötä.
Yhdeksän kuukauden jatkohankkeen veti yhteen päätösseminaari “Charting the Course for Sustainability – Baltic Sea region as a front-runner in clean shipping and shipbuilding”. Tallenteen voit katsoa EXOPRODIGI:n sivulta.