Banneri Meistä

Uutisia meiltä

29.2.2024 13.28

Baltic Rim Economies: Ukraina matkalla kohti EU:ta

Kaksi vuotta sitten, 24. helmikuuta, Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Kahden vuoden aikana tilanne ei ole parantunut ja ihmiset joutuvat kärsimään sodan takia joka päivä. Sota Ukrainassa on yhdistänyt Eurooppaa ja nyt Ukraina on matkalla kohti Euroopan unionin jäsenyyttä. Länsi on yhdistyneempi kuin koskaan aikaisemmin. Tämän vuoden ensimmäinen Baltic Rim Economies keskittyi Ukrainan länsi-integraatioon.

Eurooppalainen mentaliteetti

Latvian ulkoministeri Krišjānis Kariņškin mukaan Ukraina on matkalla kohti EU:ta. Kymmenen vuotta sitten ukrainalaiset lähtivät kaduille protestoimaan päätöstä hylätä unionin ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus. Tämä osoitti Euroopalle sekä muulle maailmalle sen, miten ukrainalaiset näkevät itsensä – eurooppalaisina.

Todellisuus EU:n laajenemisen taustalla ei ole yksinkertainen. Maan, joka haluaa liittyä osaksi EU:ta, täytyy osoittaa valmiutensa hyväksyä ja kapasiteettinsa toteuttaa EU:n arvot, normit ja standardit. Vuosi 2024 tulee olemaan tärkeä Ukrainalle sen kulkiessa kohti EU:ta. Tämä laajentuminen tulee muokkaamaan Euroopan tulevaisuutta. Kariņš muistuttaa, että muutos ei tapahdu vain meitä tai EU:n perustajia varten vaan myös tulevia sukupolvia varten.

Krišjānis Kariņš: Ukraine forging its future towards the EU

Mitä EU tulee samaan?

Andrius Kubilius, Liettuan entinen pääministeri, pohtii artikkelissaan Ukrainan EU-jäsenyydestä seuraavia hyötyjä. Neuvottelujen aloittaminen itsessään on merkittävä askel. EU on kuitenkin vaikuttanut väsyneeltä laajentumiseen. Esimerkiksi neuvottelut Keski-Euroopan ja Baltian maiden kanssa 90-luvulla kestivät noin 3–4 vuotta. Nyt Länsi-Balkanin maiden kanssa käydyt neuvottelut ovat kestäneet liki 20 vuotta ilman merkittävää etenemistä. EU:n täytyy herättää uudestaan laajenemisen nälkä. Euroopan toive saavuttaa rauha vaatii kahden ehdon täyttymisen: a) EU:lla tulee olla poliittista tahtoa antaa Ukrainalle sotilaallista tukea, b) EU:lla tulee olla poliittista tahtoa taata Ukrainan jäsenyys 2030 mennessä.

On kolme syytä, miksi EU:n tulisi harkita Ukrainan jäsenyyttä. Ensimmäiseksi, sen jäsenyys on ainoa tapa tukea Ukrainan taloutta. Tästä on todisteena Keski-Euroopan ja Baltian maiden EU-jäsenyyden jälkeinen taloudellinen menestys. Toiseksi Ukrainan liittyminen poistaisi Euroopan mantereelta ”harmaan alueen”, jolla Ukraina sijaitsee. Kolmanneksi Euroopan oikeusvaltion periaate alkaa ulottua vähitellen itäisille alueille, mikä tarjoaa inspiraatiota Neuvostoliiton jälkeiselle idälle.

Tämän saavuttamiseksi EU:n tulee kuitenkin ponnistella, jotta Ukrainasta voi tulla osa Euroopan unionia.

Andrius Kubilius: Why is Ukraine's membership needed for the EU itself?

Ukrainan eurooppalainen polku

Valentyn Nalyvaichenko kirjoittaa siitä, kuinka Ukraina on valinnut tiekseen eurooppalaisen integroitumisen. Ukrainan jäsenyys EU:ssa ei tule olemaan realistinen vielä hetkeen ja se tulee vähintään ottamaan joitain vuosia. Liittyminen edellyttää Ukrainalta vaivannäköä, mutta samalla se tarjoaa maalle mahdollisuuden kehittää itseään.

Neuvottelut EU:n ja Ukrainan välillä aloitettiin joulukuun 14. päivä 2023, jolloin EU teki päätöksen neuvottelujen aloittamisesta Ukrainan ja Moldovan kanssa. Kehitteillä on projekti ”Ukraine Facility”, jossa EU tarjoaa 50 miljoonaa euroa Ukrainalle seuraavien neljän vuoden aikana. Näiden varojen on tarkoitus tukea Ukrainaa muun muassa korruption torjunnassa, oikeuslaitoksen parantamisessa sekä terveydenhuollon ja opetuksen kehittämisessä. Yhtenäinen Eurooppa on paikka myös ukrainalaisille.

Valentyn Nalyvaichenko: Victory of the European idea: Ukraine on the way to the EU

Luottamuksen tulee olla molemminpuolista

Antti Hartikaisen mukaan Ukrainan yhteiskunnan toiseksi suurin uhka Venäjän jälkeen on korruptio. Se on Ukrainassa uudistusten avainongelma ja oikeuslaitos on toistaiseksi ollut heikoin lenkki taistelussa sitä vastaan. Oikeuslaitoksen uudistukset ovat kuitenkin käynnistyneet ja niiden onnistuminen on välttämätöntä muiden hallituksen uudistusten onnistumiselle.

Ukrainan poliitikot ja viranomaiset ovat ammattitaitoisia, nuorekkaita ja taitavia yksilöitä. Tästä näkökulmasta katsottuna Ukrainan mahdollisuudet onnistua uudistusten toteuttamisessa ovat erinomaisia. Ukrainan ja EU:n välisen suhteen täytyy perustua yhtenäiseen kehitykseen ja luottamukseen. Kirjoittaja korostaa sekä johtajanimitysten että organisaatiouudistusten merkityksen ymmärtämistä yhteiskunnan toiminnan kannalta, samoin kuin uuden lainsäädännön toimeenpanon ja vaikutusten arviointia. Luotettavat vastaukset näihin muutoksiin ovat välttämättömiä.

Antti Hartikainen: EU integration of Ukraine: Indicators and their further development

Kaikki Baltic Rim Economies 1/2024 artikkelit

Liity postituslistalle ja tilaa Baltic Rim Economies!

Valentyn Nalyvaichenko: Victory of the European idea: Ukraine on the way to the


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri