Banneri Meistä

Uutisia meiltä

15.2.2022 10.28

BALEXin uusin selvitys sukeltaa merenkulun ilmastopäästöjen sääntelyyn

Merenkulun ilmastopäästöjä koskeva sääntely on muutoksen alla, ja seuraavat kaksi vuotta tulevat muovaamaan päästösääntelyn uuden suunnan. Baltic Area Legal Studies BALEXin toteuttamassa ja Merenkulun säätiön rahoittamassa selvityksessä tarkastellaan laivojen päästöjen sääntelyä niin kansainvälisestä, EU-oikeudellisesta kuin kansallisesta näkökulmasta. Selvityksen toteuttivat OTT Linda Finska ja professori Henrik Ringbom.

Laivaliikenteen päästöt ovat ilman lisätoimia kasvamassa arvioiden mukaan 50–250 prosenttia lähivuosikymmeninä. Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO onkin ottanut johtajuuden laivaliikenteen ilmastopäästöjen sääntelyssä. Myös EU:ssa on alettu toimia, sillä tähän asti merenkulku on ollut ainoa sektori, jolla ei ole ollut EU-tasoisia ilmastotavoitteita.

EU:n käsittelyssä olevan laajan 55-valmiuspaketin (”Fit for 55”) tavoitteena on vähentää EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Paketti vaikuttaa merenkulun ilmastopäästöihin monella tapaa ja kohdentaa vastuun laivayhtiöille.

Suomi: erityisasemassa vai edelläkävijänä?

Suomen vienti ja tuonti on riippuvainen merenkulusta, ja samalla maamme kaikki satamat jäätyvät talvisin. EU:n rajavaltiostatuksen, talviolosuhteiden ja syrjäisen sijaintinsa takia Suomi onkin ajanut tilanteen huomioimista ilmastopäästöjen EU-sääntelyssä, jotta kilpailuasema olisi tasapuolinen. Erityisenä argumenttina ovat olleet talviolosuhteet. Suomella itsellään ei ole merenkulun päästöille kansainvälisestä sääntelystä tai ilmastolaista erillisiä tavoitteita.

BALEXin selvityksessä nostetaan esiin myös toinen puoli: Suomella ei ole oikeudellisia perusteita ajaa talvimerenkulkua koskevia poikkeuksia 55-valmiuspaketissa, vaan kyseessä on ennemminkin poliittinen argumentti. Raportissa nostetaan esiin, että Suomi on ollut kunnianhimoinen ilmastotoimija, ja poikkeusten ajaminen antaa ristiriitaisen vaikutelman.

Markkinamahdollisuuksia sääntelystä

Paineet tuloksiin merenkulun päästöjen rajoituksissa kasvavat. Raportissa tuodaan esille mahdollisuus ajaa poikkeusten sijaan myös EU:n ulkopuolelle suuntautuvien matkojen päästöjen täysimääräisempää huomioimista. Tämä vahvistaisi päästökauppajärjestelmää, huomioisi Suomen syrjäisen sijainnin ja vähentäisi mahdollisuutta sääntöjen välttelyyn sen kautta, että päästöjä ulkoistetaan EU-alueen ulkopuolelle.

Raportissa suositellaan myös nopeaa siirtymää uusiutuviin polttoaineisiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Nopea siirtyminen loisi uusia markkinoita ja mahdollisuuksia Suomen matalapäästöteknologialle ja viennille. Edellytys järjestelmän tehokkuudelle kuitenkin on, että se kattaa kaikki laivat ja minimoi mahdollisuuden sääntöjen kiertoon esimerkiksi lippuvaltiota vaihtamalla.

Linkki selvitykseen: https://centrumbalticum.org/GHG

Baltic Area Legal Studies BALEX on oikeudellinen osaamiskeskus, jonka tavoitteena on täyttää tyhjiö Itämeren aluetta koskevassa oikeustieteellisessä tutkimuksessa, koulutuksessa ja tapahtumatuotannossa. BALEX toimii osana Centrum Balticumia.


Palaa otsikoihin



LOGO text suuri