Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




17.2.2012

Ympäristötyö osana Uudenkaupungin strategiaa

Pulloposti nro 8
Kari Koski
kaupunginjohtaja
Uudenkaupungin kaupunki

Uusikaupunki on strategiassaan ”Uusikaupunki – Uutta energiaa” määritellyt ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen ehkäisemisen yhdeksi niistä periaatteista, jotka läpäisevät kaiken kaupungin toiminnan.

Kun ympäristö on kaupungin ylimpien päättäjien toimesta sovittu asiaksi, joka tulee ottaa huomioon kaikissa kaupungin toiminnoissa, ”joutuvat” kaupungin eri toimialat näin myös toimimaan.

Tosiasiassa kysymys on tietenkin käytännössä muusta kuin ”pakosta”. Tarkoituksena onkin kiinnittää eri toimialojen huomiota ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen sekä tätä kautta rannikkokaupunkina vaikuttaa erityisesti myös Itämeren tilaan.

Uusikaupunki on mukana mm. kansainvälisessä Itämeren tilan parantamiseen pyrkivässä jätevesihankkeessa. Kokemuksemme kuitenkin on, etteivät yksittäiset hankkeet riitä elvyttämään Itämerta. Tarvitaan suunnitelmallista, kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä yhteistyötä, jonka tuloksia on myös pystyttävä jatkuvasti konkreettisesti seuraamaan. Ilman eri toimenpiteiden vaikutusten julkistamista eri osapuolia ei saada aidosti sitoutumaan pitkäjänteiseen toimintaan.

Varmaa on, että kaikki rannikkokaupunkien ympäristötyö heijastuu lähes aina myös Itämereen. Uusikaupunki on omassa ympäristössään valinnut keihäänkärjeksi Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman, vuonna 2008 alkaneen ”Kohti hiilineutraalia kuntaa” -pilottihankkeen, jossa on mukana Uudenkaupungin lisäksi neljä muuta suomalaista kuntaa. Hankkeen lyhenne oli ensin Hinku-hanke ja nyttemmin Pro Hinku -hanke.

Vaikka Pro Hinku -hankkeessa onkin kysymys ensisijaisesti hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä, olemme havainneet, että tämäkin hanke vaikuttaa ja tulee jatkossakin vaikuttamaan myös Itämeren tilaan. Uusikaupunki on jakanut oman pilottihankkeensa viiteen eri toimintalohkoon, joita ovat kaupungin omat toimet, asukkaat, vapaa-ajan asukkaat, yritykset sekä maatalous ja muut toiminnat. Tavoitteemme on, että edellä mainitut toimintalohkot vähentävät hiilidioksidipäästöjä oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti vuoteen 2020 mennessä yhdessä yhteensä 85 %.

Pilottihankkeemme kokemusten perusteella uskomme, että ottamalla käyttöön selkeä toimintalohkojako myös muussa ympäristönsuojelussa, pystymme tehokkaimmin rannikkokaupunkina vaikuttamaan myös Itämeren tilaan.

Uudenkaupungin oman Hinku-hankkeen lähestymiskulma ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen on elinkeinopoliittinen. Tämä on tuonut mukaan hankkeeseen yli 50 yritystä, jotka vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti pyrkivät vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Samalla ne ovat vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti ottaneet myös muun ympäristönsuojelun omaksi asiakseen. Tällaisesta suhtautumisesta on ollut myös konkreettista hyötyä erityisesti vientiyrityksille.

Olemme varmoja, että myös Itämeri hyötyy yritystemme oma-aloitteisesta aktivoitumisesta ympäristönsuojelussa. Kun yritykset omasta tahdostaan ilman velvoitteita panostavat miljoonia ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn, lopputulos hyödyttää jatkossa varmasti myös Itämerta.

Mikäli kaikki Suomen rannikkokaupungit, niiden asukkaat, yritykset ja maatalous saadaan mukaan yhteiseen kokonaisvaltaiseen ja omaehtoiseen Itämerityöhön, olemme varmoja, että tulokset alkavat jossakin vaiheessa myös konkreettisesti näkyä.

Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä.

Pulloposti 8/2012


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä