Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




13.6.2019 9.00

Viking Line ja Itämeri

Pulloposti 26
Johanna Boijer-Svahnström
Tiedotusjohtaja
Viking Line

Viking Line aloitti liikennöinnin Manner-Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä lähes 60 vuotta sitten. Toimintamme puitteissa runsaat viisikymmentä laivaa on palvellut Viking Linea liikennöinnin alusta lähtien ja vuosien kuluessa laivojen koko, energiatehokkuus ja palvelutarjonta ovat kehittyneet dramaattisesti.

Toiminnan aloittamisessa mukana olleet henkilöt olivat kaikki kasvaneet saaristossa ja ymmärsivät arvostaa herkkää saaristoympäristöä. Nyt me muovaamme yhteiskuntaa, jossa me itse ja lapsemme ja lastenlapsemme tulevat elämään 20, 50 tai ehkä 100 vuoden päästä. Siksi meidän Itämeren kuljetusten kanssa työskentelevien on kysyttävä itseltämme, miten haluamme meren ja saariston voivan ja miten voimme parantaa niiden edellytyksiä. Ottamalla aktiivisesti osaa tutkimukseen ja testaamalla energiaa säästäviä innovaatioita voimme saada työkaluja, jotka auttavat meitä luomaan ympäristötehokkaita vaihtoehtoja tulevaisuutta varten. Vastuullisuustyössämme pyrimme kohottamaan ambitioitamme olemalla aktiivisia tärkeissä ympäristöä, laatua, terveyttä, eettistä kauppaa ja yhteiskunnan osallisuutta koskevissa kysymyksissä.

Kestävä energia ja pienentynyt polttoaineen kulutus

Yksi YK:n maailmanlaajuisista kestävän kehityksen 17 tavoitteesta, jota varustamo on päättänyt työstää, on ”kestävää energiaa kaikille”. Varustamo kuluttaa eniten energiaa laivoilla, minkä takia on päätetty keskittää isommat energiansäästöprojektit alusten toimintaan. Yksi varustamon ympäristötavoitteista vuosina 2017 ja 2018 oli yhteen lasketun polttoainekulutuksen vähentäminen omilla aluksilla 2,5 prosentilla kahden vuoden aikana. Kyseisellä ajanjaksolla saavutettiin 4,5 % yhteen laskettu polttoainesäästö. Vuodesta 2008 säästö on kaikilla laivoilla 20 prosenttia ja esimerkiksi Viking Cinderellalla on onnistuttu vähentämään polttoaineen kulutusta yli 34 prosenttia vuodesta 2007 erilaisilla ratkaisuilla.

Energiavalinta ja vedenkäsittely

Viking Linen aluksista kuusi käyttää vähärikkistä polttoainetta, jonka rikkipitoisuus on enintään 0,1 painoprosenttia. Seitsemäs alus, Viking Grace, kulkee nesteytetyllä maakaasulla ja on kokoluokkansa ensimmäinen LNG:llä kulkeva alus Itämerellä ja ensimmäinen matkustaja-alus koko maailmassa. Käyttämällä LNG:tä typpipäästöt pienenevät 85 % ja kasvihuonekaasut 15 %. Rikki- ja hiukkaspäästöjä ei tule käytännössä lainkaan. Useita toimia on toteutettu typpioksidipäästöjen (NOx) vähentämiseksi. Viking Cinderellalla käytetään katalysaattoreita, ja Mariella käyttää Humid Air Motor (HAM) -tekniikkaa.

Viking Linen alukset eivät laske jäte- tai pilssivettä mereen. Kaikki jätevedet pumpataan maissa kunnalliseen vedenpuhdistamoverkkoon. Kolme alusta, jotka ovat pidempään kerrallaan satamassa (Tukholma, Helsinki, Maarianhamina), käyttää maasähköä päästöjen vähentämiseksi.

Vastuullinen Itämeren toimija

Viking Line on tänään merkittävä työnantaja, jonka palveluksessa on lähes 3 000 työntekijää. Monet työntekijöistämme asuvat saaristossa, mikä vahvistaa meitä Itämeren toimijana. Määrittelemme vastuullisen yhteiskuntarakentamisen siten, että suunnittelemiemme ja toteuttamiemme asioiden on oltava eettisten suuntaviivojemme mukaisia sekä vastuullisesti ja pitkälle aikavälille sopivia. Siten pystymme ottamaan huomioon ympäristö-, taloudelliset ja yhteiskunnalliset näkökohdat. Tavoitteemme on, että vastuullisuusnäkökulma on mukana kaikessa tekemisessämme, alkaen asiakkaidemme ja toistemme kohtelusta siihen, miten pystymme minimoimaan ympäristön kuormituksen omassa toiminnassamme. 


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä