Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




12.3.2020 9.00

Venäjänmatkailu - uusia tuulia viisumirintamalla

Pulloposti 11
Pasi Tuominen
Konsulipäällikkö
Ulkoministeriö

Venäjän hallitus otti 1.10. 2019 käyttöön sähköisen viisumin Suomen lähialueelle Pietarin ja Leningradin alueelle. Jo aiemmin sähköinen viisumi oli käytössä Kaliningradin alueelle 1.7.2019 alkaen ja ensimmäiseksi se otettiin käyttöön 8.8.2017 Venäjän Kaukoidässä.

Sähköisen viisumin käyttöönotto perustuu Venäjän lainsäädäntötoimiin ja sen katsotaan hyödyttävän myös EU-kansalaisia vaikka järjestely ei perustukaan EU:n ja Venäjän väliseen viisumihelpotussopimukseen. Venäjän päättämät yksipuoliset helpotustoimet eivät ole sellaisia, joita voitaisiin vastavuoroisesti Schengenin alueella ottaa käyttöön, koska mahdollisuutta tällaiseen ei ole Schengenin viisumisäännöstössä eikä EU:n ja Venäjän välisessä viisumihelpotussopimuksessa. Näiden järjestelyiden perustarkoitus olisi vastavuoroisuuden toteutuminen. On kuitenkin syytä todeta, että EU:n ja Venäjän välisissä suhteissa ei eletä normaalitilanteessa ja se heijastuu myös viisumikysymyksiin.

Yksipuolisesti Suomi ei voi ottaa Schengenistä poikkeavia järjestelyitä käyttöön. Suomen viisumikäsittely on ollut joustavaa ja pääsääntöisesti venäläismatkailijoille myönnetään monikertaviisumeita. Schengen-alueelle on alettu myöntää 02.02.2020 alkaen myös viiden vuoden monikertaviisumeita. Me emme ole edellyttäneet, että viisuminhakijalla olisi suomalaistahon antama kutsu.  Sähköinen viisumi koskee Pietarissa, Leningradin alueella ja Kaliningradissa 53:n eri maan kansalaisia, mukaan lukien kaikki EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset. Se ei siis koske kaikkia Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia.

Venäjän sähköisen viisumin myöntäminen ei tarkoita oikeutta päästä Venäjän Federaation alueelle, kuten ei tarkoita Schengen-viisumikaan oikeutta päästä Suomeen. Kaikkien ulkomaalaisten Venäjällä on noudatettava Venäjän lainsäädäntöä. Tämä koskee erityisesti rajaviranomaisten tekemää maahantulotarkastusta, tullisäännöksiä sekä maahantuloon liittyvää lainsäädäntöä. Sähköinen viisumi ei poista rekisteröintipakkoa ulkomaalaisilta matkailijoilta eikä sisäiseen liikkumiseen Venäjällä sovellettavia rajoituksia. Mikään ei myöskään rajoita Venäjän toimivaltaisten viranomaisten mahdollisuutta estää sähköisen viisumin haltijan maahantuloa tai lyhentää ulkomaalaisen maassaolon kestoa viisumin voimassaolosta riippumatta.

Jo ennen sähköisen viisumin käyttöönottoa Venäjällä on ollut vuodesta 2009 viisumivapaus tietyille risteily- ja laivamatkustajille, jos he ovat yöpyneet aluksella tai matkanjärjestäjän järjestämässä hyväksytyssä majoituksessa. Risteilymatkustajien viisumivapaus koskee enintään 72 tunnin oleskelua Venäjällä.

Kaukoidän sähköisen viisumin käyttöön oton jälkeen Venäjällä järjestettiin 2018 Jalkapallon MM-kilpailut, joissa kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n sääntöjen mukaisesti viisumivelvollisille kolmannen maan jalkapallokannattajille tuli olla pääsylipun lisäksi myös toisaalta otteluiden katsomista varten pakollinen, mutta samalla myös maahantulon mahdollistava Fan ID. Venäjän presidentti jatkoi Fan ID:n voimassaoloa vuoden 2018 loppuun. Vuoden 2020 jalkapallon EM-kilpailuja varten suomalaiskysyntä myös Fan ID:lle tulee lisääntymään, kun Suomi on ensimmäistä kertaa pelaamassa ja otteluita pelataan myös Venäjällä.

Venäjän viranomaiset ovat saaneet Fan ID:n käyttämisestä hyviä kokemuksia ja se lienee osaltaan ollut vaikuttamassa myös sähköisen viisumin käyttöönoton laajennuksiin. Venäjällä harkitaan sähköisen viisumin laajentamista myös koko maahan.

Sähköisen viisumin maksuttomuus on ollut vetotekijä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ainakaan suomalaiset matkailijat eivät ole vielä löytäneet tätä Venäjälle matkustamista nopeuttavaa ja helpottavaa maahantuloluvan hakemismuotoa. Osaltaan tähän voi vaikuttaa myös se, että liikkuvassa junassa sähköinen viisumi ei vielä kelpaa. On oletettavaa, että teknisistä syistä johtuva sähköisen viisumin kelpaamattomuus saadaan korjattua ja venäläisillä rajatarkastuksia suorittavilla virkamiehillä on tulevaisuudessa käytettävissään reaaliaikaiset yhteydet rekisteritietojen tarkastamiseksi.

Sähköisen viisumin käyttömahdollisuudet ovat rajoitetummat kuin tavallisen. Sähköisen viisumin voimassaoloaika on vain 30 vuorokautta sen myöntämisestä ja sillä voi oleskella Venäjällä enintään 8 vuorokautta. Sähköistä viisumia ei myöskään voi pidentää eikä maassaoloaikaa voi jatkaa. Prosessi on kuitenkin yksinkertaisempi, koska Venäjän viranomaiset eivät vaadi liiteasiakirjoja sähköistä viisumia hakevilta.   Myös se, että sähköisen viisumin käsittelyaika on enintään 4 vuorokautta, edellyttäen että hakemus on täydellinen, nopeuttaa viisuminhakuprosessia merkittävästi.

Käytännön haasteita matkailijoille on aiheuttanut erityisesti nimitietojen oikeellisuus sähköistä viisumia haettaessa ja se, että sähköistä viisumi on voinut hakea myös väärälle alueelle. Näistä seurauksena on ollut maahantulon estyminen. Suomalaisille matkailijoille on edelleen syytä muistuttaa siitä, että matkustajan sairastumisen kattava matkavakuutus on edelleen pakollinen maahantulon edellytys niin Venäjälle kuin Schengen-alueelle. Pidemmän ajan haasteena voi tulla eteen myös se, että EU:n ja Venäjän välisessä viisumihelpotussopimuksessa sovitut viisumimaksutulot jäävät saamatta Venäjän viranomaisilta. Venäjän viranomaisten tarkoituksena tosin on tehdä sähköisestä viisumista maksullinen siinä vaiheessa, kun se kattaa koko Venäjän alueen, suunnitellusti 1.1.2021. Prosessin digitalisoiminen, asiakirjojen kuljettamisen välttäminen ja tarrojen tulostamisen ja kiinnittämisen poisjääminen toisaalta nopeuttavat prosessia ja laskevat sen kustannuksia.

Koska sähköistä viisumia varten ei kerätä biometrisiä tunnisteita, ei sähköistä viisumia voi hakea ulkoiselta palveluntarjoajalta vaan hakemus täytetään Venäjän ulkoministeriön portaalissa. Syötettävien tietojen yksityiskohtaisuus ja tarkkuusvaatimukset ovat jo luoneet tietojen täyttämiselle markkinat ja sopimukseen perustuvan ja luotettavaksi koetun ulkoisen palveluntarjoajan sijaan markkinoilla on useita kaupallisia ja itsenäisesti toimivia yrittäjiä, jotka täyttävät hakemuksen matkailijan puolesta. Korvausta vastaan, tietysti. 



Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä