Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




17.11.2022 9.00

Ukraina katsoo tulevaisuuteen

Pulloposti 67
Olga Dibrova
Ukrainan Suomen suurlähettiläs

Ukraina on voittamassa Venäjän terroristivaltion käynnistämän laittoman, provosoimattoman ja aggressiivisen sodan, jolla Venäjä pyrkii riistämään Ukrainan kansalta sen olemassaolon oikeutuksen ja vapauden valita oma tiensä. Vaikka Venäjä kohdistaa jatkuvasti ja päivittäin raketti-iskuja siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria vastaan, me toteutamme aktiivisesti nopeita elvytystoimenpiteitä ja suunnittelemme Ukrainan modernisointia uutena EU:n jäsenvaltiona pitkällä aikavälillä.

Ukrainan pääministeri esitteli 5. heinäkuuta 2022 Luganossa pidetyssä kansainvälisessä Ukrainan elvytyskonferenssissa Ukrainan kansallisen elvytyssuunnitelman, joka koostuu kolmesta keskeisestä vaiheesta:
1. Ihmisten elämän kannalta kriittisten toimintojen ennallistaminen tässä ja nyt mahdollisuuksien mukaan. Tämä työ on jo käynnissä ja sitä rahoitetaan Ukrainan omasta budjetista.
2. Infrastruktuurin nopea palauttaminen käyttökuntoon. Tuhoutuneita, myös aivan perusinfrastruktuuriin kuuluvia kohteita on tällä hetkellä valtavasti. Vihamielisyyksien päättymisen ja Ukrainan voiton jälkeen on välittömästi toteutettava tuhansia jälleenrakennushankkeita.
3. Pitkäaikainen muutos. Tämä koskee kaikkia aloja koulutuksesta ja terveydenhuollosta aina uudenlaiseen sotilaallis-teolliseen kompleksiin asti.

Euroopan komissio julkaisi 9. syyskuuta 2022 nopean vahinkojen ja tarpeiden arvion (Rapid Damage and Needs Assessment, RDNA). Se on osa Ukrainan hallituksen, Euroopan komission ja Maailmanpankin yhteistyössä kumppaneiden kanssa toteuttamia käynnissä olevia toimia. RDNA esittää ensimmäisen kattavan arvion sodan vaikutuksista kahdellakymmenellä eri sektorilla Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Siinä käydään läpi myös joustavan, osallistavan ja kestävän elpymisen ja jälleenrakennuksen rahoitustarpeet ja esitetään tiekartta suunnitelmien pohjaksi. Arvion mukaan Ukrainan jälleenrakennus- ja elvytyskustannukset olivat 349 miljardia euroa syyskuussa 2022. Valitettavasti tämä summa kasvaa päivä päivältä.

Ukrainan hallitus selvittää eri alueiden erityistarpeita talven varalta. Kunkin alueen ohjelmaa ohjaamaan kehitetään räätälöityjä elvytys- ja jälleenrakennussuunnitelmia tärkeysjärjestyksessä.

Haluan tässä yhteydessä muistuttaa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui Suomen eduskunnalle huhtikuussa 2022 pitämässään puheessa Suomea johtamaan Ukrainan koulutussektorin jälleenrakentamista. Tämä kutsu perustui kattavaan kokemukseen Ukrainan ja Suomen kehitysyhteistyöstä, jolla on pyritty edistämään Ukrainan toisen asteen ja ammatillisen koulutuksen uudistuksia. Toivomme, että Suomen yksityinen sektori ottaa valtion tuella johtaakseen seuraavien Ukrainan kansallisen elvytyssuunnitelman hankkeiden toteuttamisen: ”12.A3. Lippulaivakoulujen rakentaminen, modernisointi ja viimeistely yhdessä kumppaneiden kanssa eri alueilla (sisällöltään ja muodoltaan koulutusuudistusten mukaisesti)” ja ”12.B2 Investoiminen tutkimukseen ja kehitykseen tutkijoille myönnettävien apurahojen, tutkijoille kohdistettujen yksityisten yhteisinvestointien ja keskeisten yliopistojen pohjalta toimivien ajatushautomoiden perustamisen myötä”.

Uskon, että lippulaivakoulujen perustaminen on looginen jatke sille, että Suomi on viime vuosina auttanut Ukrainaa toteuttamaan ratkaisevan tärkeää toisen asteen uudistusta. Rakennetaan yhdessä mallikoulu esimerkkinä siitä, miltä uusi toisen asteen koulutus voisi ja miltä sen pitäisi näyttää ulkoa- ja sisältäpäin tarkasteltuna. Yhteiset ponnistelut tutkimus- ja kehityssektorilla antavat meille tällä välin mahdollisuuden luoda vankka perusta innovaatioiden ja sellaisen avainosaamisen edistämiselle, jotka ovat taloudellisen menestyksen keskeisiä edellytyksiä.

Luotamme Suomeen myös ilmastoystävällisen energiasektorin kehittämisessä. Odotamme innolla tiiviin kahdenvälisen yhteistyön jatkumista, jotta voimme edistää kehittyneen energiateknologian käyttöönottoa ja tehdä Ukrainasta esimerkillisen ”vihreän” talouden. Tässä prosessissa on ennen helmikuuta 2022 ollut ratkaisevassa roolissa Finland-Ukraine Trust Fund (FUTF) ‑rahasto tiiviissä yhteistyössä Ukrainan valtion energiatehokkuudesta ja energiansäästöstä vastaavan State Agency on Energy Efficiency and Energy Saving of Ukraine (SAEE) ‑viraston kanssa. Odotamme Suomen yksityisen sektorin laajentavan Suomen johtavaa roolia niin, että Suomi siirtyy FUTF:n tukemista kehitysyhteistyöhankkeista laaja-alaisiin investointeihin, jotka kohdistuvat kiertotalouteen perustuvaan jätehuoltoon, uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä