Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Työpaikkana maailman herkin ympäristö?
Pulloposti 30
Johan Stenbäck
Yrittäjä, osakas
Oy Rederi Famnen Ab
Kuten suuri osa meistä tietää, niin Itämeri ja erityisesti saaristomme on maailmankartalla täysin poikkeuksellinen ympäristö. Meillä on ollut etuoikeus kaupunkilaisina toimia ja liikkua tässä erittäin harvinaisessa saaristossa erilaisissa yhteyksissä noin 25 vuotta työn merkeissä. Vapaa-aikana koko elämä, tavalla tai toisella. Pienenä partiolaisena ensituntumaa luontoon ja saaristoon, “siitä se sitten lähti”.
Suomen kauniilla rannikolla on valtava määrä melkein koskemattomia alueita, saaria, luotoja, kiviä. Mitä ulommas mennään sen karummaksi tai kauniimmaksi saaristomme muuttuu. Erilaisia saaria ja luotoja pelkästään saaristomerellä on Wikipedian mukaan jopa 40.000 kappaletta. Silti vierailemme hyvin harvassa, ehkä hyvä niin.
Olemme saaneet työskennellä herkässä ja toisinaan hurjassakin ympäristössä. Talvella saaristossa on hyvin kaunista, samalla todella karua, ja vaatii merelläkulkijalta kokemusta sekä aimo annoksen maalaisjärkeä selvitäkseen, kun lähtee omin päin seikkailemaan. Avovesikausi onkin monen mielestä sitä parasta aikaa. Rannikkomme alueilla ja erityisesti Saaristomeren alueella asuu kuitenkin väkeä ympärivuotisesti, jotka omalta osaltaan tuottavat erilaisia palveluita, joita me ruutukaava-alueella asuvat voimme sitten käyttää.
Infrastruktuuri, yhteydet, maantiet, lautat, alukset.. Nämä kaikki asiat toimivat varsin hyvin, joten kulkeminen ja liikkuminen on helppoa. Tapoja kulkea saaristoon löytyy monia. Aina ehkä ei kuitenkaan mene juuri oman aikataulun mukaan. Saaristossa onkin hyvä alentaa vähän kierroksia ja yrittää, ainakin hetkellisesti, eroon siitä jokapäiväisestä pahasta nimeltään kiire!
Yksi 74-vuotiaan ydintehtävistä on poistaa sitä kiireen tuntua. Asiakkaamme ovat pääsääntöisesti yritysmaailman ihmisiä ja hyvin useasti etsitään aikaa eri muodoissa, aikaa rauhoittumiseen, aikaa keskustelemiseen, aikaa hengailemiseen. Etsimme aikaa, jolloin voi tehdä ei mitään. Tehtävämme, nyt 74-vuotiaan, on ollut luoda puitteet ja ympäristö, jotta vieraamme voi keskittyä näihin asioihin, tehdä hyvä asioita ja päätöksiä. Joskus oli jopa kännykän kuuluvuus saaristossa paikoin heikkoa, joten se oli täydellistä, tietystä kulmasta katsottuna.
Varsinais-Suomen maakunnassa ja Paraisten kaupungissa asuu kuitenkin melkoinen määrä ihmisiä. Suurin osa asuu Turussa, mutta osa asuu ja elää saaristossa eli Paraisten kaupungissa ja osa sitten puolestaan kaukana ulkosaaristossa, Iniö - Utö - Jurmo - Nauvo - Norrskata, vain muutaman paikan mainitakseni.
Nostamme hattua heille kaikille, jotka asuvat ja hankkivat elantonsa näissä olosuhteissa. Vaatii myös reilun annoksen kekseliäisyyttä ja luovuutta löytääkseen leivän perheelle pienistä puroista. Joku väittää saaristolaisia hulluiksi, niinhän pohjoisessa asuvista puhutaan samalla tavalla. Eiköhän se ole osa taikaa.
Olemme myös kiitollisia siitä, että saamme olla osaa saaristoa ja saariston väkeä satunnaisesti. Saamme poistua aina hetkellisesti ruutukaava-alueelta. Saamme yhdessä asiakkaidemme kanssa kokea saaristoon taikaa.
Niin kutsuttuja todellisia saaristolaisia näkyy ehkä vähemmän nykyään ja tämä osittain johtuu siitä että työt saaristossamme muuttuvat myös ajan myötä. Kaikki eivät voi enää kalastaa, metsästää ja saada elantonsa kuten ennen. Silti saaristoalueella asuu ja elää ihmisiä, perheitä ja nykyisin hyvin erilaisia yrityksiä.
Toimiminen ja vieraileminen saaristossa tuovat Itämeren lähemmäs ja tekevät siitä todellisemman, lentokoneesta tai ruotsinlaivan ikkunasta katsottuna ei oikein synny vahvaa tunnetta. Meren ja saariston tuominen lähemmäksi herättää tai vahvistaa myös uskoakseni siteen Itämereen. Sitä kautta jokainen meistä voi löytää oman tapansa olla mukana eheyttämässä. Pidetään rannat puhtaana!
Tutustukaamme ja liikkukaamme vastuullisesti saaristossa, harkiten ja fiksusti, käyttäkäämme saaristoa sen monimuotoisuudessaan ja sen monimuotoisia palveluita. Ympärivuotisesti. Saaristo ei mene rikki, kun siinä kulkee.
Mene saaristoon ja luontoon - löydä kiireetön paikkasi.
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö