Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




28.9.2023 9.00

Turun yliopiston turvallisuusopintokokonaisuus laajenee Itämeren alueen ajankohtaisiin asioihin

Pulloposti 62
Piia Björn
Koulutuksesta vastaava vararehtori
Turun yliopisto

Kokonaisturvallisuus on aina ajankohtainen ja kaikkia koulutusaloja koskettava asia. Turvallisuutta hallittaessa ytimessä on ennakointi. Jotta voidaan toimia ennakoivasti, tarvitaan syvällistä tietoa menneistä tapahtumista ja konteksteista, sekä vahvaa toimintaympäristön ymmärrystä nykyhetkessä. Turvallisuus liittyykin esimerkiksi historiaan, organisaatioihin, asiakkaisiin, elinympäristöön, terveyteen, tietojenhallintaan, teknologiaan ja elintarvikkeisiin. Turun yliopistossa on nyt tarjolla eri tiedekuntien tarjoamia turvallisuuteen liittyviä opintoja, joita voi opiskella joko tutkinto-opiskelijana tai avoimen yliopiston kautta eri yhdistelmin, opiskelijan tietotarpeeseen vastaten.

Turvallisuusopintojen kokonaisuutta koordinoi Sote-akatemia. Nykyisestä tarjonnasta löytyy muun muassa opintoja oppilaitosturvallisuudesta, tietoturvajohtamisesta, potilasturvallisuudesta, bioturvallisuudesta, normaali- ja poikkeusolojen juridisesta sääntelystä, kyberturvallisuudesta ja poliittisesta historiasta.  Centrum Balticumin ja Pullopostin lukijakunnan kannalta kiinnostavimpiin kokonaisuuksiin kuuluu varmasti myös työnimellä ”Identiteetit, historiapolitiikka, valta ja turvallisuus Itämeren alueella” parhaillaan kehiteltävänä oleva opintojakso, josta tulevat vastaamaan yhteiskuntatieteellinen ja humanistinen tiedekunta. Ajankohtainen geopoliittinen tilanne tekee opintojaksosta hyvin ajankohtaisen ja se täydentää muutoinkin tiedekunnassa toteutettavaa Itämeren alueeseen keskittyvää monipuolista opetusta. Tulevan opintojakson opettajakunta on asiantunteva, sillä luennoitsijoista moni on opettanut Turun yliopistossa aiemmin toimineessa monitieteisessä Baltic Sea Region Studies -ohjelmassa, jossa myös järjestettiin tämäntyyppisiä opintoja englannin kielellä. Ja opintojakso liittyy myös nykyiseen ja merenkulun temaattiseen kokonaisuuteen tutkimuksessa ja opetuksessa. Tämä keväällä 2024 lanseerattava opintojakso toimii lisäksi temaattisena jatkona tänä syksynä järjestettävälle HIST0208-3001 Itämeren piirin sosiaali- ja taloushistoriaa rautakauden lopulta 1900-luvulle -kurssille, ks. https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/HIST0208/94884?period=2022-2024. Tässäkin siis kuljetaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteen historian tapahtumien ymmärtämisen kautta.

Opintojakso tulee toteuttamaan erinomaisesti alueen korkeakoulujen tavoitteellista yhteistyötä, sillä siihen on näillä tiedoin tulossa opetusta Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineesta, humanistisen tiedekunnan historia-aineista ja Åbo Akademin historia-aineista. Lisäksi suunnitteilla opintojaksolle on sisällyttää vierailuluentoja tutkimuslaitoksista. Opintojakso on aineopintotasoinen ja se tulee ns. korvaavaksi suoritukseksi järjestävien tahojen opetusohjelmiin, joten se on sitä kautta tarjolla myös esimerkiksi poliittisen historian aineopintoja suorittaville avoimen yliopiston opiskelijoille. Turun yliopisto kantaa yhteistyössä Åbo Akademin kanssa näin vastuutaan vahvasti myös kokonaisturvallisuutta rakentamaan kykenevien asiantuntijoiden kouluttamisessa.


Lisätietoja Turun yliopiston turvallisuusopinnoista löydät täältä:
Turvallisuus-opinnot | Sote-akatemia (utu.fi)

 Kolumnia varten on haastateltu dosentti Ville Soimetsää, joka toimii Turun yliopiston poliittisen historian yliopisto-opettajana.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä