Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




9.1.2020 9.00

Tunnin junalla elinvoimaa koko Suomeen

Pulloposti 2
Janne Virtanen
Edunvalvontajohtaja
Varsinais-Suomen liitto

Varsinais-Suomen tulevaa kehitystä linjataan maakuntastrategiassa. Strategiaan kirjatussa visiossa on kaikki oleellinen: ”Varsinais-Suomessa elämisen laatu on parasta. Menestyvää ja hyvinvoivaa maakuntaa rakennetaan yhteistyöllä ja kumppanuudella.” Viime aikoina on kaksi maakunnan edunvalvontatavoitetta noussut ylitse muiden: Saaristomeren tila ja Tunnin juna. Nämä molemmat tavoitteet osuvat mainiosti strategian visioon. Keskityn tässä kolumnissa Tunnin junaan.

Tunnin juna on nopea junayhteys Turun ja Helsingin välillä, joka korvaa yksiraiteisen, hitaan ja epävarman rantaradan. Yhteyttä varten rakennetaan kokonaan uusi oikorata Espoosta Lohjan kautta Saloon. Lisäksi nopea yhteys sisältää Espoon kaupunkiradan ja Salo–Turku-kaksoisraiteen rakentamisen. Tunnin junan myötä nopeimmat junat kulkevat Kupittaalta Pasilaan lähes tunnissa. Tunnin juna on kaksiraiteinen yhteys, joka mahdollistaa merkittävän junatarjonnan lisäämisen kaukoliikenteessä, mutta tuo mukaan myös useilla väliasemilla pysähtyvän lähiliikenteen.

Tunnin juna on Suomen eurooppalaisin ratahanke. Se kytkee Suomen osaksi eurooppalaisen liikenteen ydinverkkoa. EU-tasolla tärkeimmiksi liikenneyhteyksiksi on luokiteltu ydinverkkokäytävät. Tunnin juna on osa Tukholmasta Turun ja Helsingin kautta Pietariin johtavaa käytävää. Se on enemmän liikettä Tukholmasta Pietariin ja tarkoittaa enemmän potentiaalisia asiakkaita kaikille palveluntarjoajille. Liikenneinvestointien EU-rahoitus suosii ydinverkkokäytävien ratayhteyksiä. Siksi EU:n osarahoitus Tunnin junalle on todennäköinen ja merkittävä.

Tunnin juna ei ole vain liikennehanke. Se ratkoo osaltaan isoja yhteiskunnallisia haasteita. Hyvinvointiyhteiskunnan kantokyvyn vahvistamiseksi tarvitsemme Suomeen pysyvästi korkeamman työllisyysasteen. Tunnin juna luo Etelä-Suomeen 1,5 miljoonan ihmisen työssäkäyntialueen, jossa työpaikat ja osaajat kohtaavat. Näin tulevaisuuden työpaikat löytävät paremmin osaajansa.

Tunnin juna on Suomen nopein ilmastoteko. Ilmastotekoja tarvitaan nyt. Lähes päästötön raideliikenne ja nopea, houkutteleva junayhteys ovat kestävä vaihtoehto yksityisautoilulle. Tunnin junaa varten rakennettava oikorata Espoon, Vihdin, Lohjan ja Salon välillä laajentaa rataverkkoamme ja tuo junamatkustamisen edut kokonaan uusien matkustajien saataville, siis kokonaan uusia reittejä ja reissaajia raideliikenteen piiriin.

Tunnin juna on nopeampi. Päivittäin junalla kulkeva työmatkustaja voi säästää vuodessa jopa kaksi viikkoa matka-aikaa ja käyttää sen aivan muuhun. Tunnin junassa ei ole kyse vain liikennepolitiikasta, vaan radan rakentamisella olisi suuria elinkeino- ja asuntopoliittisia vaikutuksia. Se laittaisi liikkeelle merkittäviä kehityshankkeita, joiden taloudelliset hyödyt olisivat paljon matka-ajan säästöäkin merkittävämpiä. Radan rakentaminen mahdollistaisi muun muassa uusien asuinalueiden ja työpaikkakeskittymien syntymisen ympäristöystävällisesti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Tunnin juna on vahva elinkeinopolitiikan väline!

Tunnin juna odottaa lähtölupaa. Se on pisimmällä oleva ratahanke ja valmis toteutettavaksi. Tunnin juna on nyt lähempänä toteutusta kuin koskaan. Valtio on myöntänyt 40 miljoonan euron suunnittelurahan vuosille 2017-2020. Sen jälkeen jäljellä olevan suunnittelun toteutuksesta neuvotellaan parhaillaan valtion ja radan varren kaupunkien kesken hankeyhtiöneuvotteluissa. Jos maan hallitus päättää hankkeen toteuttamisesta tällä hallituskaudella, voi ensimmäinen Tunnin juna kulkea uudella, nopealla radalla 20- ja 30-luvun taitteessa.



Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä