Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




30.11.2023 9.00

Tavoitteena puhdas ja elinvoimainen Itämeri yhdessä toimien

Pulloposti 71
Mirka Laurila-Pant
Erityisasiantuntija / PA Ship -koordinaattori
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Itämeri on ainutlaatuinen murtovesialue, joka erottuu maailman muista vesistöistä omalla herkällä ekosysteemillään. Ihmisen toiminta asettaa kuitenkin vakavan uhan tämän herkän ekosysteemin säilymiselle. Itämeren rannikkovaltioilla onkin edessään monia haasteita, kuten biologisen monimuotoisuuden väheneminen, rehevöitymien, ilmastonmuutos, saastuminen ja lisääntyvä meriliikenne.

EU:n Itämeren alueen strategia (The European Union Strategy for the Baltic Sea Region, EUSBSR) on vuonna 2009 tehty sopimus, jonka keskeisenä tavoitteena on pelastaa Itämeri yhdessä toimien. Puhtaan merenkulun kehittämiseen keskittyvä politiikka-ala (PA) 'Ship' [PA Ship] on ollut mukana EUSBSR:n alusta lähtien toteuttaen omalta osaltaan tätä tavoitetta työskentelemällä puhtaan, kestävän ja ympäristöä vähemmän kuormittavan merenkulun teemojen parissa.

PA Shipin panos on ollut merkittävä EUSBSR:n tavoitteiden saavuttamisessa, kuten on käynyt ilmi jo aiemmin tänä vuonna (katso linkki). Seuraavaksi keskitytään siihen, kuinka PA Ship rohkaisee yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja tukee niin tutkimuslaitoksia, organisaatioita ja viranomaisia kuin yrityksiä ja teollisuuttakin pyrkimyksessä kohti puhtaampaa ja ympäristöystävällisempää merenkulkua.

Tänä vuonna PA Ship on tehnyt aktiivisesti työtä edistääkseen keskustelua vihreiden meriliikenteen käytävien perustamisesta Itämerellä. Nämä vihreät meriliikennekäytävät ovat meriliikenneyhteyksiä, joilla kasvihuonekaasupäästöistä pyritään pääsemään kokonaan eroon tukemalla esimerkiksi vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöönottoa ja infrastruktuuria. Tähän liittyen PA Ship järjesti kesäkuussa yhteistyössä Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) Kestävän meriklusterin työryhmän (Expert Group on Sustainable Maritime Economy) kanssa työpajan, keskittyen erityisesti siihen, miten vihreitä meriliikenteen käytäviä voidaan käytännössä toteuttaa Itämerellä. Avainasemaan työpajassa nousivat konkreettinen yhteistyö eri toimijoiden kesken sekä kannustimien ja tukien tärkeys, jotta voidaan siirtyä ympäristöneutraaliin merenkulkuun ja kannustaa myös teollisuuden ja yritysten osallistumista. Loistavana esimerkkinä onnistuneesta yhteistyöstä Itämerellä on myös FIN-EST Green Corridor -sopimus (Memorandum of Understanding), jonka tavoitteena on toteuttaa kestävä, ympäristöneutraali meriliikenteen käytävä matkustaja- ja rahtiasiakkaille Helsingin ja Tallinnan sekä Vuosaaren ja Muugan satamien välille.

PA Ship, yhdessä meriturvallisuuden politiikka-ala (PA) 'Safe' [PA Safe] kanssa, on järjestänyt tänä vuonna eri puolilla Itämerta projekti-ideointityöpajoja, joissa eri alojen asiantuntijat ovat tuoneet esille haasteita ja ideoita puhtaan sekä turvallisemman merenkulun kehittämiseksi. Projekti-ideat ovat käsitelleet mm. merituulivoimaloiden vaikutuksia talvimerenkulkuun, uusia vaihtoehtoisia polttoaineita, öljyntorjunnan lisäkoulutusta, laivojen sähköistymistä ja logistiikan optimointia. Työpajoissa tuotuja projektiaihioita viedään nyt yhdessä eteenpäin ja EUSBSR:n laaja yhteistyöverkosto ja tuki antavat pohjan, jolle rakentamalla näistä aihioista on mahdollista luoda koko Itämerenlaajuisia projekteja ja varmistaa tulosten laaja levitys niin Itämerellä kuin maailmanlaajuisestikin. Tässä kohtaa onkin hyvä mainita, että useita PA Shipin ja Safen hankkeita sai tänä vuonna rahoituksen läpi (esim. Interreg BSR -ohjelman kautta), joilla pyritään kehittämään puhdasta ja turvallista merenkulkua.

PA Ship ja Safe ovat myös tukemassa hankesuunnitelmaa, jossa kehitetään yhdessä Itämeren merenkulkuoppilaitosten, varustamoiden ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa keinoja ukrainalaisten merenkulkuopiskelijoiden auttamiseksi. Ukrainan tukemiseksi PA Ship on myös tehnyt yhteistyötä muiden EUSBSR:n politiikka-alojen kanssa.

Jotta voimme pelastaa Itämeren ja saavuttaa meriliikenteelle asetetut kansainväliset ja kansalliset ilmastotavoitteet, on meidän osattava katsoa asioita uudesta kulmasta ja tehtävä yhteistyötä laajalla rintamalla.  PA Ship pyrkii nyt ja tulevaisuudessakin olemaan vahvasti mukana edistämässä kestävää merenkulkua ja tekemään siitä myös liiketoimintamahdollisuuden. Jos olet kiinnostunut PA Shipin teemoista ja toiminnasta, tule mukaan ja auta meitä luomaan yhdessä kestävämpää merenkulkua Itämerellä.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä