Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




4.8.2022 9.00

Synkät pilvet Itämeren yllä

Pulloposti 48
Heli Santala
Pääsihteeri
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS

Itämeri on meille suomalaisille tärkeä monessa mielessä. Ulkomaankaupan ja
huoltovarmuuden osalta se on elintärkeä. Meille kansalaisille se on läheinen myös matkailun ja vapaa-ajan vieton myötä. Itämeren luonto- ja ympäristöarvot ovat tärkeitä.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan 2014 ja otti sen ”haltuunsa” Ukrainalta. Jo tuolloin turvallisuuspoliittinen jännite kasvoi Itämeren alueella. MTS:n kyselyn mukaan myös suomalaisten mielissä Suomen sotilaallinen tilanne Suomen lähialueilla muuttui uhkaavammaksi. 

Kun Venäjän hyökkäyssota 24.2.2022 alkaen muuttui laajamittaiseksi hyökkäykseksi Ukrainaan, Suomen ja koko Euroopan turvallisuuspoliittinen ympäristö muuttui merkittävästi. Keskellä Eurooppaa käydään sotaa. Sodan julmat kasvot näyttäytyvät meille joka päivä. Miljoonia ukrainalaisia on joutunut pakenemaan kodeistaan Ukrainan naapurimaihin ja muualle Eurooppaan. 

Venäjän raakalaismainen hyökkäys ja myös siviileihin kohdistuneet kauheudet ovat järkyttäneet kansalaisia ja myös Euroopan unionia ja muita instituutioita. YK:n turvallisuusneuvosto on voimaton, onhan Venäjä yksi sen pysyvistä jäsenistä.

Suomalaisten mieliin ja mielipiteisiin sota on vaikuttanut hyvin vahvasti. MTS:n
toukokuussa 2022 julkistaman mielipidetutkimus kertoo, että sotilaallisen
liittoutumattomuuden kannatus on syksystä 2021 romahtanut, nyt alle viidennes tukee sitä ja yli kaksi kolmesta haluaa Suomen liittoumista sotilaallisesti. Natoon liittymistä tukee enemmän kuin kaksi kolmesta, viime syksynä neljännes. Myös maanpuolustustahto on nyt Suomessa korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Muutokset ovat merkittäviä, eivätkä koskaan aiemmin näin suuria.

Suomi ja Ruotsi ovat muuttaneet turvallisuuspoliittisia perusteitaan ja molemmat jättivät jäsenhakemuksen Naton pääsihteerille 18.5.2022. Kun Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä, Itämeren alueen kaikki valtiot ovat Naton jäseniä, lukuun ottamatta Venäjää. Tämä tietysti muuttaa myös Itämeren strategista asemaa. Sotilaallinen harjoittelu ja läsnäolo ovat jo lisääntyneet Itämeren alueella ja näin on varmaan lähitulevaisuudessakin.

Euroopan unioni on toiminut yhtenäisesti ja vahvasti, Venäjää vastaan on tehty jo useampi pakotepaketti yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. Ja ensimmäistä kertaa unionin historiassa Ukrainalle on myönnetty myös sotilaallista apua. EU:n jäsenmaat, Suomi ja Ruotsi mukaan lukien, ovat auttaneet sekä taloudellisesti että sotilaallisesti.  Suomi ja monet muut Euroopan maat ovat lisänneet omia puolustusmenoja ja vahvistavat omaa puolustuskykyään.

On selvää, että Itämeren alueen turvallisuuspoliittinen tilanne tulee olemaan myös MTS:n seminaareissa esillä nykyistä vahvemmin. Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on muutoksessa, ja se koskettaa meitä kaikkia.

Kansalaisten mielissä nähdään, että Naton ja Yhdysvaltojen vaikutus Suomen
turvallisuuteen on selvästi myönteisempi kuin vielä viime syksynä. Venäjän kielteinen vaikutus Suomen turvallisuuteen on puolestaan entisestään lisääntynyt.


Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS on valtioneuvoston asettama
parlamentaarinen komitea, joka hallinnollisesti toimii puolustusministeriössä. Asetuksen mukaan MTS toimii parlamentaarisena foorumina, joka järjestää erilaisia seminaareja ja keskustelutilaisuuksia turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta sekä kriisitilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumisesta kansalaisjärjestöjen, päättäjien, viranomaisten, median ja asiantuntijoiden kesken.

MTS tekee vuosittain mielipidetutkimuksia ulko- ja turvallisuuspolitiikasta,
maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta. Osa mielipidetutkimuskysymyksistä on ollut mukana jo vuodesta 1964, jolloin MTS:n edeltäjä HMS aloitti mielipidetutkimusten teon.

Viimeisin mielipidetutkimusraportti julkistettiin 18.5.2022.
https://www.defmin.fi/maanpuolustustiedotuksen_suunnittelukunta_mts#92e34152


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä