Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




12.12.2019 9.00

Suuria tunteita ja arkisia ilmiöitä: Itämeri on suuri uutisten meri

Pulloposti 49
Erja Yläjärvi
Vastaava päätoimittaja
Iltalehti

Miten Itämeri näkyy suomalaisessa uutisissa? Vastaus on helppo: Aivan kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Kun aloin perehtyä tätä kolumnia varten tarkemmin siihen, mitä kaikkea oma lehteni Iltalehti on Itämerestä tänä vuonna uutisoinut ja kirjoittanut, myönnän hämmentyneeni.

Osasin odottaa uutisjuttuja leväongelmista, jäätilanteesta tai muista Itämereen perinteisesti yhdistetyistä aiheista. Mutta en itsekään ollut ymmärtänyt, että Itämeri on aivan kuin sitä ympäröivät maat. Se on ehtymätön uutislähde mitä moninaisimmista asioista ja tunteista. Se on täynnä tarinoita, niin isoja kuin pieniä. Joukossa on sekä arkisempia sattumuksia että suurta dramatiikkaa. Pienen ihmisen elämää sivuavia puheenaiheita ja kovaa kansainvälistä politiikkaa.

Itämeri on paikka, joka näkyy uutisina suomalaisille käytännössä päivittäin tai vähintäänkin viikottain. Iltalehti on uutisoinut pelkästään kuluneen syksyn aikana Itämerestä kymmenillä jutuilla.

Olemme kertoneet muun muassa Raision edustalle vuotaneesta jätevedestä ja meripelastustehtävistä Helsingin edustalla. Olemme uutisoineet Venäjän merisotaharjoituksista ja siitä, kuinka Suomen Ilmavoimat on havainnut Suomenlahdella venäläisen pommikoneen.

Meri on välillä ollut suomalaisille myös synkkä. Tänä vuonna olemme joutuneet uutisoimaan myös esimerkiksi kaksi kuolonuhria vaatineesta Airiston veneturmasta sekä matkustajalaivalla tapahtuneista.

Iltalehti on myös muiden Suomen medioiden tavoin tänä syksynä muistellut laajasti Estonian traagista onnettomuutta 25 vuotta sitten, haastatellut selviytyjiä ja kertoneet kohtalokkaasta yöstä. Meri hätkähdyttää arvaamattomuudellaan, vielä vuosien jälkeenkin.

Näistä isoimpia uutisia ja koskettavimpia yksittäisiä juttuja on luettu yksittäin useita satojatuhansia kertoja. Itämeri on koskettanut siis paljon muitakin kuin niitä suomalaisia, jotka asuvat meren välittömässä läheisyydessä.  Aivan jokaisella suomalaisella on jonkinlainen yhteys Itämereen.

Onneksi Itämeren uutisvuoteen on mahtunut myös iloa ja pieniä arkisia puheenaiheita - aina kyse ei ole isosta politiikasta, suurista onnettomuuksista tai ympäristöuhasta. Siksi olemme uutisoineet muun muassa Ruotsin-laivojen buffet-tarjoamasta. Ruokakin voi yhdistää suomalaisia Itämerellä.

Kuitenkin yksi teema nousee Itämeri-aiheissa jatkuvasti ylitse muiden: Sää. Sää on ylivoimainen meriuutisten suosikki, vakioteema ja jokaisen vuodenajan juttuaihe. Sää lähestyy meitä usein mereltä, tavallisesti etelästä tai lounaasta. Jos Suomessa myrskyää, se lähtee Itämereltä, näkyy merellä ja vaikuttaa myös merellä.

Vaikka sääuutiset voivat tuntua toistensa kopioilta ja siten joskus jopa turhilta, suomalaiset todella haluavat varautua säähän eri vuodenaikoina. Purjehtijoille ja veneilijöille se on myös turvallisuuskysymys. Ja kyllä, suomalaiset haluavat tietää myös Itämeren levätilanteesta, kun on uimisen aika. Meri on erilainen säästä riippuen, sen suomalaiset ovat tienneet jo aikana ennen digitaalisia uutisia.

Lopulta aikana, jolloin uutiset usein jakavat ihmisiä, Itämeri-uutiset yhdistävät suomalaisia - olipa kyseessä sääuutinen tai muu aihe. Ja aikana, jolloin Suomessakin on houkutus katsoa välillä vain sisäänpäin, Itämeri yhdistää meidät myös naapureihimme Viroon ja Ruotsiin - myös uutisissa.

Suomalaisen journalismin tehtävä on paitsi kertoa uutisia, myös etsiä meitä yhdistäviä asioita. Itämeri on siihen meille arvokas alue. Sellaisena sen tulee pysyäkin.



Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä