Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




7.11.2019 9.00

Suomi ja Euroopan neuvoston kulttuurireittiyhteistyö Itämeren alueella

Pulloposti 44
Marianne Lehtimäki
Arkkitehti, erityisasiantuntija

Euroopan neuvoston kulttuurireitti perustuu vähintään kolmelle maalle yhteiseen Euroopan kulttuuriin, kulttuuriperintöön, traditioihin tai maisemaan liittyvään teemaan linkittäen mukaan nykykulttuuria ja nuorisotoimintaa. Matkailutoimet edistävät reitin saavutettavuutta, markkinointia ja taloudellista kannattavuutta. Reittitoiminta osallistaa ruohonjuuritason verkostoja ja yhdistyksiä, paikallis- ja aluehallintoa sekä oppi- ja tutkimuslaitoksia.

Suomi liittyi Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimukseen vuoden 2018 alusta. Sopimuksen kansainvälisesti vakiintunut nimitys on yksinkertaisesti EPA-sopimus (Enlarged Partial Agreement on Cultural Routes). Sopimusta hallinnoidaan opetus- ja kulttuuriministeriössä. Jäsenyyttä edelsi selvitystyö, jossa kartoitettiin kansallisia intressejä ja toimijoiden kiinnostusta kansainväliseen reittitoimintaan.

Reittitoiminta toteuttaa kansallisen kulttuuripolitiikan tavoitteita: rohkaisee luovaa työtä ja tuotantoa, kannustaa osallistumista sekä vahvistaa kulttuurin jatkuvuutta. Toiminta edesauttaa kulttuuriperinnön ja -ympäristön kestävää hyödyntämistä alueellisen kehityksen välineenä sekä kulttuurimatkailun sisältöjen ja osaajien monipuolistamista ja toimijoiden kansainvälistymistä. Teemallisen reittitoiminnan edistäminen sisältyy kansalliseen kulttuurimatkailun kehittämistavoitteisiin. Kulttuurireitit kehittävät matkailua syrjäisillä alueilla. Reitit kiinnostavat matkailijoita, jotka etsivät aitoutta ja vuorovaikutusta paikallisten kanssa.

Rosalan Viikinkikeskus on perustajajäsenenä Viikinkireitissä. Turun kaupunki on mukana Hansareitissä. Helsingin kaupunginmuseo oli jäsenenä Art Nouveau tutkimuksen kulttuurireitin yhdistyksessä, meillä tosin puhutaan kansallisromantiikasta. Organisaatiomuutoksen seurauksena kaupunginmuseo vetäytyi jäsenyydestä toistaiseksi.

Pyhän Olavin reitti laajentui Suomeen Pyhän Olavin merireittinä viime keväänä. Reitti tukeutuu entisen ’Saariston rengastien’ linjauksiin hyödyntäen nyt saaristoluonnon vetovoimaisuuden lisäksi paikallista kulttuuriympäristöä, traditioita ja tapahtumia. Teema liittyy esihistoriamme vaihtumiseen keskiajaksi, ensimmäisiin kirjallisiin lähteisiin, katolisen kirkon ja Ruotsin levittäytymiseen Suomen rannikolle. Arkeologia, historia, kulttuuriperintö eri muodoissaan, arkistot sekä maisema palvelevat teeman tuotteistamista. Samalla teeman tulkinnat monipuolistavat reitin toimintaa, viestintää ja matkailutarjontaa. Pyhän Olavin merireitin kansallisessa yhdistyksessä on jäseninä mm. seurakuntia, museoita ja tutkimuslaitoksia. Suomessa on myös käynnissä Pyhän Olavin mannerreitti -kehittämishanke, jonka päätösseminaari on Savonlinnassa joulukuussa. Vuoden loppuun mennessä www.visitsavonlinna.fi matkailusivuille luodaan monikielinen Pyhä Olavi-teemakokonaisuus matkailijoita varten.

Etelä-Savo on nähnyt Euroopan kulttuurireiteissä mahdollisuuden saada näkyvyyttä alueen omaleimaisille kohteille ja perinteelle. Miksei Mikkeli Oy liittyi jäseneksi Euroopan neuvoston Kalliotaiteen reittiin kohteenaan Astuvansalmen kalliomaalaukset. Jäsenyyden myötä voidaan hyödyntää alan kansainvälistä asiantuntemusta ja saada kohteelle näkyvyyttä maailmanlaajuisesti. Tarkoituksena on laajentaa kalliotaidereittiä kattamaan myös muita kalliotaidekohteita.

Alvar Aalto -säätiössä valmistellun matkailureitin tavoitteena on lisätä tietoutta Aallon tuotannosta ja rakennetusta ympäristöstä. Reittiin on koottu teemaa tukevia laadukkaita matkailupalveluja Visit Alvar Aalto -verkkopalveluna. Matkailureittiä ollaan laajentamassa ulkomaille ja toimintaa kehittämässä Euroopan neuvoston kulttuurireittikriteereiden mukaiseksi.

Valmisteilla on myös aineettoman kulttuuriperinnön ja runolaulun reitti, joka ulottuisi runolaulun alueilta Suomen, Karjalan, Inkerin ja Viron lisäksi setu-, ja sutartines-alueille. Euroopan kulttuurireittien instituutti ja sen järjestämät valmennuskurssit tukevat kulttuurireittitoimijoita ja -valmistelijoita.

Routes4U-hanke on Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aluepolitiikan pääosaston yhteinen ohjelma vuosille 2017–2020. Hankkeen selvitystoimilla, reittitoimijoille kohdistetuilla avustuksilla ja ohjeistuksella pyritään linkittämään reittitoimintaa työkaluksi EUn makroaluestrategioiden tavoitteiden toteuttamiseen. Suomalaiset toimijat ja asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana hankkeen toimissa.

Itämeren aluetta yhdistää vahva merellinen kulttuuriperintö; vaikuttavia merimuseoita, historiallisia satamia ja -telakoita, rannikkojen maailmanperintökohteita, matkailukäytössä olevia majakoita ja toiminnassa olevia historiallisia laivoja. Viikinkien, Hansakauppiaiden ja talonpoikien merireitit sekä 1200-luvun Valdemar II Sejrin Itineraario ovat kansainvälisiti tunnettuja, tiiviistä yhteyksistä kertovia väyliä. Rikas vedenalainen kulttuuriperintö on alueellinen ylpeys ja sukellusturismi on voimakkaasti kasvava ala. Alueella on vahvoja merellisen kulttuuriperinnön asiantuntijoiden yhteistyörakenteita. Merellisen kulttuuriperinnön kulttuurireitti palvelisi Itämeristrategian tavoitetta markkinoida aluetta ’yhtenä matkailukohteena’.

Lisätietoja:
  • OKM EPA-selvitys: KULTTUURIREITTI YHTEISENÄ TOIMINTA-ALUSTANA Taustaselvitys Euroopan neuvoston kulttuurireittien laajennetusta osittaissopimuksesta (EPA) raportti, OKM julkaisuja 2017:29; http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-485-6
  • Baltic (Sea) Region Heritage Committee:
https://baltic-heritage.eu
https://baltic-heritage.eu/working-groups/underwater-cultural-heritage/
https://baltic-heritage.eu/working-groups/coastal-heritage/

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä