Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




30.1.2024 9.00

Suomi edistää puheenjohtajakaudellaan uuden strategian -VASAB visio 2040 - jalkauttamista ja nostaa esiin huoltovarmuuden merkityksen Itämeren maiden aluesuunnitteluyhteistyössä

Pulloposti 8
Anna-Leena Seppälä
Rakennusneuvos, yksikön johtaja
Alueidenkäyttö -yksikkö
Rakennetun ympäristön osasto
Ympäristöministeriö

Puheenjohtaja
VASAB komitea
Suomen puheenjohtajuuskausi

Suomi on Itämeren alueen valtioiden välisen aluesuunnitteluyhteistyön (VASAB) puheenjohtajamaa kesästä 2023 kesään 2024. Puheenjohtajuus siirtyi Suomelle Saksalta ja siirtyy edelleen Virolle. VASAB (Visions and Strategies around the Baltic Sea) on Itämeren alueen valtioiden välinen aluesuunnittelun ja -kehityksen yhteistyöfoorumi. VASAB tarjoaa foorumin aluesuunnittelun ja -kehityksen osaamisen vaihtoon Itämeren maiden välillä suosittaen valtioiden rajat ylittäviä politiikkatoimia, edistäen menetelmien kehittämistä, yhteistyöhankkeita ja vuoropuhelua alan instituutioiden kanssa ja tekemällä yhteistyötä muiden Itämeren alueen rajat ylittävien aloitteiden kanssa.

Vuosi 2023 oli yhteistyölle tärkeä. Aluesuunnittelusta ja - kehityksestä vastaavat ministerit tapasivat Wismarin kaupungissa Saksassa keskustellakseen geopoliittisiin ja energiapoliittisiin muutoksiin liittyvistä monimutkaisista haasteista Itämeren alueella. Ministerit hyväksyivät Wismarin julistuksen, VASAB:n uuden vision Itämeren alueen aluekehityksestä vuodelle 2040 ja sitoutuivat yhdessä sen toteuttamiseen.

Wismarin julkilausumassa tunnustetaan aluesuunnittelun ja kehittämisen tärkeä rooli kriittisen infrastruktuurin turvaamisessa, energiaturvallisuuden takaamisessa ja toimintakyvyn vahvistamisessa. Itämeren aluesuunnitteluyhteistyössä olemme yhdessä luoneet alustan, joka tarjoaa keinot uuden ministerijulistuksen ja vision 2040 toimeenpanemiseksi.

VASAB visio 2040 on pitkän aikavälin strategia, jonka tavoitteena on elinvoimainen, kestävä ja hyvin verkottunut Itämeren alue vuonna 2040. Itämeren alueella on monia haasteita, kuten digitalisaatio, väestönkehitys ja Itämeren haavoittuvuus. Uusi visio tukee Itämeren alueen eri toimijoita päätöksenteossa vastaamaan eri tasoilla ja sektoreilla ilmeneviin haasteisiin. Se myös auttaa ennakoimaan ja valmistautumaan paremmin tulevaisuuden kehityspolkuihin kohti kestävyyttä ja alueellista koheesiota vuonna 2040. Siinä ehdotetaan mahdollisia toimia kansainväliseen ja rajat ylittävään yhteistyöhön mm. kaupunkiyhdyskuntien kehittämiseen, virtuaalisiin ja fyysisiin yhteyksiin, hiilineutraaliin energiantuotantoon, kestäviin ekosysteemeihin sekä suunnittelujärjestelmiin liittyen.

Vuonna 2024 keskitytään vision toimeenpanoon. VASAB-komitea on käynnistänyt aktiivisen työn sellaisten tehtävien, hanketarpeiden ja mahdollisten toimintojen tunnistamiseksi, joilla voitaisiin saavuttaa elinvoimainen, kriisinkestävä ja hyvin verkottunut Itämeren alue vuonna 2040. Suomen puheenjohtajakaudella keskustellaan konkreettisista toimenpiteistä vision toteuttamiseksi sekä kytkeytymisestä muihin EU:n Itämeren alueen strategian politiikkalohkoihin. Visiota tuodaan esille relevanteissa verkostoissa ja tapahtumissa. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia pilotoida aluesuunnittelijoiden yhteistyötä myös Itämeren alueen maiden maa-alueilla, ns. VASAB-suunnittelufoorumia jo toimivan merialuesuunnitteluyhteistyön ohelle.

Viime vuosina ennakoimattomat tapahtumat kuten COVID-pandemia, sota Ukrainaa vastaan ja energiakriisi ovat tuoneet monia haasteita Itämeren alueelle. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tulleet entistä näkyvämmiksi. Aluesuunnittelu on tunnistettu välineeksi, jonka avulla voidaan helpottaa sopeutumista erilaisiin ennakoitaviin ja ennakoimattomiin tulevaisuuden skenaarioihin ja parantaa huoltovarmuutta. Itämeren aluesuunnittelun yhteistyön kautta voimme vastata kysymykseen siitä, miten aluesuunnittelulla voidaan varmistaa omavaraisuutta energia- ja ruoantuotannossa sekä toimivat liikenneyhteydet nykyisessä toimintaympäristössä. Uusiutuva energia, kuten merituulivoima, on tärkeää huoltovarmuuden kannalta, ollen samalla taloudellinen mahdollisuus ja edistäen vihreää siirtymää.

Suomen puheenjohtajuuskauden temaattinen painopiste onkin huoltovarmuus ja aluesuunnittelun rooli siinä. Järjestämme 29. helmikuuta 2024 webinaarin, johon kutsumme asiantuntijoita Itämeren alueen maista keskustelemaan siitä, miten aluesuunnittelulla voidaan edistää Itämeren maiden alueellista resilienssiä ja varautua paremmin tulevaisuuden haasteisiin.

 

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä