Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




7.12.2017 12.00

Suomi100 ja Itämeren alueen yhteistyö

Pulloposti 44
Veera Ruoho
Kansanedustaja

baltic-sea-108533_1920

Itämeri-yhteistyössä osapuolia yhdistävät konkreettiset haasteet ja tavoitteet. Viime vuosien jännitteisinä aikoina on hyvä asia, että meillä on yhteisiä konkreettisia intressejä, joita ”päät yhdessä” pohdimme ja haasteita ratkomme, kuten esimerkiksi rehevöitymisen estämistä ja meriliikenteen turvallisuutta. Yhteistyötä tehdään monella taholla, tasolla ja myös parlamenttien välisesti.

Uusi työryhmä Itämeren parlamentaarikkokonferenssiin

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin (BSPC) Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana huhtikuisessa pysyvän komitean kokouksessa ehdotin, että BSPC perustaisi työryhmän selvittämään, miten maahanmuuttajia kotoutetaan Itämeren alueen maissa ja mitä opittavaa eri mailla olisi toisiltaan. Ehdotus sai hyvän vastaanoton. Tästä seurasi, että syyskuun Itämeren parlamentaarikkokonferenssissa, jossa sain myös kunnian avata Suomi100-juhlanäyttelyn Hampurin raatihuoneella, työryhmä päätettiin perustaa. Maahanmuuttohan koskettaa enemmän tai vähemmän jokaista Itämeren maata, siksi onkin ajankohtaista vaihtaa kokemuksia hyvistä käytännöistä, mutta toisaalta ottaa opiksi toimimattomista politiikoista.

Jokaisen yksilön ja mahdollisen perheensä hyvinvoinnille, mutta myös Itämeren alueen kilpailukyvylle on tärkeää, että alueelle saapuneet maahanmuuttajat kotoutuvat ja työllistyvät mahdollisimman nopeasti.

Kaikessa yhteistyössä ja niiden virittelyssä on tärkeää, että on kyky dialogiin myös niiden osapuolten kanssa, joiden näkemykset poikkeavat tyystin omistamme. Kansainvälisissä siviilikriisinhallintatehtävissäni olen ollut myös tilaisuuksissa, joissa etukäteen osapuolilla oli vahvat ennakkoluulot toisiaan kohtaan, mutta keskustelujen jälkeen veljeys löydettiin.

Aina ei synny "suurta rakkautta", mutta vuoropuhelun avulla saavutetaan ymmärrys toisen perusteista näkemyksilleen ja sitä kautta kunnioitusta omastamme eriävää mielipidettä kohtaan. Vain sitä kautta saamme vankempaa pohjaa tulevaisuuden tiiviimmälle yhteistyölle. Tiedämme, että Itämeren mailla on erilaisia kokemuksia ja varsinkin mielipiteitä maahanmuuttoakin kohtaan, mutta yhteinen intressi kaikille on, että maahanmuuttajat integroituvat hyvin.

Suomen Itämeren alueen strategia on esimerkillinen

Vuoden 2017 Itämeren parlamentaarikkokonferenssissa oli ilo esitellä Suomen tuoreen Itämeren alueen strategian visiota: "Puhdas Itämeri ja elinvoimainen meriluonto ovat turvattu ja kestävästi hyödynnetty voimavara. Itämeren alue kasvattaa osaamistaan ja hyödyntää resurssejaan toimien kestävän kehityksen edelläkävijänä. Itämeren alue on vakaa ja turvallinen. Suomi toimii aktiivisesti, jotta Itämeren alue on maailmanlaajuinen edelläkävijä bio- ja kiertotaloudessa, uuden teknologian hyödyntämisessä sekä innovatiivisten malliratkaisujen tuottamisessa turvalliseen ja puhtaaseen merenkulkuun ja meriteollisuuteen."

Kiitän erityisesti Suomen Itämeri-suurlähettilästä Erja Tikkaa: Suomen strategiasta, josta yllä siis vain strategian visio, voi olla todella ylpeä ja tarjota muille esimerkiksi. Suomen Itämeren alueen strategia valmistui kuin lahjaksi 100-vuotiaalle isänmaallemme.

Lopuksi toivotan lämpimästi onnea uudelle Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajalle Kari Kulmalalle. Tärkeän kapulan luovutin luottavaisin mielin poliisikansanedustaja-kollegalleni kiittäen valtuuskuntaa ja yhteistyökumppaneitamme.  Oma työni Itämeren hyväksi jatkuu ympäristövaliokunnassa.

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Pulloposti 44/2017


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä