Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




10.10.2013

Suomalaiset Itämeren alueen tutkijat kohtaavat Turussa

Pulloposti nro 36
Hanna Ekman
kehitysjohtaja
Centrum Balticum -keskus

Turkulaisille tärkeä ja arkinen Itämeri tarjoaa ammentamattoman altaan tieteelliselle kiinnostukselle ja ennen kaikkea poikkitieteelliselle pohdinnalle. Suuriin valtameriin verrattuna oma Itämeremme on pieni ja matala, mutta sen rantojen historia, talouden tulevaisuuden näkymät ja halu parantaa meren tilaa yhdistävät alueen tutkijoita enemmän kuin erottavat.

Voi sanoa, että Itämeri on oivallusten meri. Sitähän tiede on, oivalluksia ja tutkimuksia, havaintoja ja uusia yhdistelmiä – ennakkoluulotonta ajattelua ja tutkittua tietoa. Lokakuun 24. päivä Turun Forum Marinumiin kokoontuva tutkijoiden ja asiantuntijoiden joukko luo tärkeän verkoston ja tulevien vuosien säännöllisen kohtaamispaikan uusille ajatuksille ja yhteistyön mahdollisuuksille.

Ensimmäinen kansallinen Itämeri-tutkijoiden Foorumi avataan, kun Turun tuomiokirkon kello lyö kaksitoista. Foorumin alussa kuulemme Ulkoasiainministeriön tervehdyksen. Viimeiset kolme vuotta Itämerisuurlähettiläänä toiminut Timo Rajakangas on juuri siirtymässä uusiin tehtäviin Adrianmeren rannoille. Olemme toiveikkaita, että Foorumissa ministeriön tervehdyksen antaa uusi, juuri nimitetty Itämerisuurlähettiläs.

Itämeren alueen tutkimuksen nykytilaa ja tulevaisuuden suuntaviivoja Itämeri-tutkijoiden Foorumissa avaa Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen. Puheenvuoro on odotettu ja erittäin tarpeellinen.

Tutkijoiden oman toiveen mukaisesti ensimmäisen Itämeri-tutkijoiden Foorumin teema on rahoitus ja julkisuus. Tutkimusten rahoituksesta Foorumissa tarjotaan monipuolisia ja kattavia esityksiä. Bo Storrank kertoo Central Baltic -ohjelman uudesta kaudesta. Yksikönjohtaja Kimmo Kanto käsittelee Tekesin innovaatiorahoitusta ja ohjelmatoimintaa. Johtaja Laura Raaskan puheenvuoro puolestaan keskittyy Itämeritutkimuksen rahoitusmuotoihin Suomen Akatemiassa. Ennen lounasta asiantuntija Timo Laukkanen Elinkeinoelämän keskusliitosta puhuu vielä tärkeästä asiasta: elinkeinoelämän ja Itämeritutkimuksen yhteistyöstä.

Lounaan jälkeen Foorumin ohjelmassa keskitytään julkisuuteen. Tulemme kuulemaan kaksi mielenkiintoista alustusta julkisuuden toimintaympäristöstä, jota tarvitaan asiantuntijuuden hyödyntämiseksi, tiedon levittämiseksi ja uusien verkostojen virittämiseksi. Ensimmäisen puheenvuoron esittää Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, monipuolisesti mediakenttää tunteva Mikael Pentikäinen. Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Vesa Niinikangas puolestaan pohtii puheenvuorossaan sitä, kuka ylipäänsä kaipaa tiedejournalismia.

Seminaariosuuden jälkeen tutkijoiden omia artikkeleja käsitellään kahdessa teemasessiossa. Ensimmäisen aiheena on ympäristö ja talous, ja keskustelua johtaa professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta. Toinen sessio keskittyy historiaan ja politiikkaan. Sen puheenjohtajina toimivat professori Kari Alenius Oulun yliopistosta sekä dosentti Kimmo Elo Turun yliopistosta.

Foorumin päätteeksi Turun yliopiston Baltic Sea Region Studies ohjelman johtaja Markku Jokisipilä esittää päätössanat.  Jos päivän mittaan ei ole ehtinyt verkostoitua, niin hyvä mahdollisuus tilaisuuden hyödyntämiseen on vielä kaupungin vastaanotto illalla, jonne suuntaamme Jokisipilän puheenvuoron jälkeen. Kaupungin vastaanotto kruunaa Foorumin, sillä siellä annetaan 2000 euron palkinto menestyneimmälle Itämeri-tutkimukselle.

Tiede elää ajassa. Centrum Balticumin tavoitteena on vahvan Itämeri-tutkijoiden verkoston kehittäminen ja tukeminen. Toivotamme tutkijat lämpimästi tervetulleeksi Turkuun. 

Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä.

Pulloposti 36/2013


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä