Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




14.2.2019 9.00

Sääntely vahvistaa suomalaisen laivanrakennuksen kilpailukykyä

Pulloposti 7
Tapani Mylly
Viestintäpäällikkö
Meyer Turku

tapani_mylly (1 of 1)Itämeri on tarkan ympäristösääntelyn piirissä. Vaatimukset ovat tulleet tarpeeseen ja tuottaneet myös tulosta, esimerkiksi vuonna 2015 voimaan tullut rikkidirektiivi on vähentänyt rikin oksidipäästöt vain murto-osaan aikaisemmasta. Myös pienhiukkasten määrät vähentyivät heti direktiivin voimaan tulon jälkeen noin kolmanneksella. Kun Itämeri on yksi kaikkein liikennöidyimmistä merialueista, on vähennyksillä suoraan merkitystä niin ihmisten arkeen kuin ympäristöönkin.

Ennen voimaantuloaan rikkidirektiivistä manattiin jopa kuoloniskua Itämeren laivaliikenteelle, mutta näin ei käynytkään. Sen sijaan sääntely voi toimia suomalaisen kilpailukyvyn kirittäjänä niin laivanrakennuksessa kuin laivojen operoinnissakin. Sääntely asettaa pohjatason, josta meriteollisuuden on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Me laivanrakentajat toivomme sääntelyn ulottuvan yhä laajemmille alueille, sillä tämä lisää suomalaisen laivanrakennuksen kilpailukykyä. Rakennamme joka tapauksessa laivamme jopa Itämeren tarkkoja vaatimuksia ympäristöystävällisemmiksi, jotta asiakkaamme voivat olla varmoja, että laivoillamme voi liikkua millä tahansa maailman merialueella. Esimerkiksi energiatehokkuudessa olemme kilpailijoitamme edellä, tyypillisesti Turun telakalta valmistuneet laivat ovat olleet noin kymmenen prosenttia energiatehokkaampia kuin kilpailijoidemme laivat. Tammikuussa saksalaiselle TUI Cruisesille luovutettu Uusi Mein Schiff 2 –alus kuluttaa jopa 30-40 prosenttia vähemmän energiaa kuin vastaavat referenssilaivat . 

DJI_0142

Jo ehkä hiukan kuluneen kielikuvan mukaan Suomi on saari. Vaikka tiiviit lento- ja verkkoyhteydet ovatkin tätä kielikuvaa vanhentaneet, ainakin Meyer Turun kannalta olemme tosiaan saarella – tuotteemme, suuret ja huipputekniset risteilylaivat, lähtevät telakalta asiakkaillemme aina Itämeren yli. Rakennamme laivat Itämeren äärellä ja Itämeri toimii myös laivojemme testausmerenä, merikokeelle laivat viedään noin kuukausi ennen valmistumista vähintään viikon ajaksi. Elämme ja hengitämme siis telakalla meren tahtiin paitsi tuotteidemme, niin myös käytännön työmme kautta.

Periaatteista käytännön toimiin

Meyer Turku toimii globaaleilla markkinoilla mutta operoi kuitenkin itse paikallisesti. Telakka sijaitsee meren rannalla Turun ja Raision rajalla, herkän saaristomme pohjukassa. Kaikki mitä teemme heijastuu ympäröivään merialueeseen suoraan ja tuotteidemme kautta maailman merille. Telakan edustalta alkava meri on meille kuitenkin myös haaste, sillä noin 5000 ihmisen päivittäistä teollista työpaikkaa ei ole mahdollista operoida niin, että emme jättäisi ympäristöömme jälkiä. Näitä jälkiä voidaan ja täytyy kuitenkin pyrkiä vähentämään tai poistamaan kokonaan.

_Y7A4372Esimerkkinä haasteista joiden parissa toimimme voi toimia telakalta mereen päätyvän irtoroskan vähentäminen. Avonaisella telakalla sekä laivaa että laivaan tulevia materiaaleja täytyy suojata säältä, ja telakalla on tehty jo vuosien ajan työtä tämän muoviroskan mereen päätymisen estämiseksi. Meyer Turulla tavoitteeksi on asetettu roskaantumisen loppuminen kokonaan. Mikäli roskia yhä mereen tai ympäröiville rannoille päätyy, olemme sitoutuneet alueen siivoamiseen.

Työntekijöille toimet ovat varsin konkreettisia ja tähtäävät siihen, että erityisesti varustelulaiturissa sijaitsevassa laivassa toimivien Meyer Turun ja verkoston yritysten työntekijän olisi arjessaan mahdollisimman helppoa toimia oikein. Esimerkiksi avonaisten roskasäiliöiden korvaaminen kannellisilla ja roskankeräyspisteiden kunnon valvonnan lisääminen vaikuttavat ympäristön lisäksi positiivisesti myös telakan työskentelyoloihin. Kun telakka kiinnittää asiaan huomiota, on oman ja verkoston henkilöstön helpompi seurata mukana ja synnyttää positiivisen kierteen roskaantumisen lopettamiseksi.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä