Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




14.12.2023 9.00

Puhtaat kaasut Itämeren alueen yhteisen menestyksen ja turvallisuuden mahdollistajana

Pulloposti 73
Olli Sipilä
Toimitusjohtaja
Gasgrid Finland Oy ja Gasgrid Vetyverkot Oy

Viime aikojen uutisten valossa kaasujen rooli Itämeren alueen menestyksen ja turvallisuuden mahdollistajana ei välttämättä ole ensimmäinen mieleen tuleva ajatus - sen kuitenkin tulisi olla.

Kirjoitan tätä kolumnia kolme viikkoa sen jälkeen, kun syysyönä sain ensimmäisten joukossa yhteydenoton Balticconnector-meriputken vauriosta. Onneksi edellisenä vuonna toteutettu Inkoon LNG-terminaali teki herätyksen ensireaktiosta siedettävän – tällaisiin tilanteisiin olemme Gasgrid-yhtiönä sekä Suomena varautuneet ja harjoitelleet. Viimevuosien aktiivinen yhteistyö kaasuasioissa ympäri Itämerta ja etenkin Baltian maiden kanssa oli myös isona osana onnistumisia.

Mielestäni Itämeren alue ja sen valtiot menestyvät, kun voimme taata kansalaisille hyvinvointia työpaikkojen, turvallisuuden ja tulevaisuuden näkymien kautta. Tällöin toimintaympäristömme pitää olla kilpailukykyinen, puhdas, toimintavarma ja turvallinen. Lisäksi erilaiset riippuvuutemme eivät saa vaikuttaa meihin strategisesti.

Energiaan liittyen turvallisuus ja menestys lähtevät jatkossa puhtaasta sähköstä. Itämeren alueella on saatavilla puhdasta sähköä esimerkiksi erinomaisten tuulivoimaresurssien myötä paljon ja kilpailukykyisesti. Voimme vähentää fossiilisten poltto- ja raaka-aineiden käytön ja riippuvuuksien määrän nopeasti minimiin vaarantamatta kilpailukykyämme. Puhumme myös Itämeren alueen ja osin Euroopan energiaomavaraisuudesta ja -itsenäisyydestä.

Kaikkea ei kuitenkaan voida sähköistää, jolloin sähköllä vedestä tehty vety – ja etenkin sen johdannaiset astuvat peliin. Itämeren alue voi halutessaan tuottaa kaksi kolmasosaa EU-alueella tarvittavasta vedystä. Vetyä voidaan käyttää sellaisenaan etenkin teollisuudessa. Se mahdollistaa sähkön varastoinnin kausittain ja suuressa mittakaavassa. Vedyn johdannaiset mahdollistavat jalostusasteen nostoa. Esimerkiksi vedystä tehty ammoniakki käy lannoitetuotannon raaka-aineena tai laivapolttoaineena. Jos vetyä yhdistetään biopohjaiseen hiilidioksidiin, saadaan vaikka synteettistä metaania – eli samaa ainetta, mitä nykyisin virtaa maailman kaasuputkistoissa. Mikä olisi se alue maailmassa, jossa olisi paljon metsäteollisuuden ja bioenergian laitoksia, ja josta tuota biohiilidioksidia saataisiin talteen?

Tämä kaikki tarvitsee myös valtavan määrän eri teknologioita ja palveluita. Esimerkiksi seuraavan 10–20 vuoden aikana Euroopassa yli 10 000 suuren laivan käyttövoimaratkaisut pitää uudistaa. Itämeren alue voi olla globaalisti näiden uusien arvoketjujen ja ratkaisujen syntysija. Lähes 90 suomalaisen yrityksen ja teollisuusliittojen tukema Suomen Vetyklusteri on arvioinut vetytalouden mahdollistavan yli 100 000 uutta työpaikkaa ja miljardi-investoinnit pelkästään Suomeen.

Rakentamalla Itämeren ympärille integroidut puhtaan sähkön ja vedyn sekä mahdollisimman puhtaiden metaanikaasujen energiainfrastruktuurit ja -markkinat luomme edellytykset uusien teollisuuden alojen synnylle. Itämeren alue voi olla globaali edelläkävijä tässä uudessa kasvussa. Vety ja muut puhtaat kaasut nousevat 2030-luvulta lähtien merkittäväksi osaksi tätä kokonaisuutta. Jokaisella Itämeren alueen maalla on omat vahvuutensa tässä murroksessa: tuotannossa, korkean arvon jatkojalosteissa, teknologioissa ja palveluissa, siirrossa ja varastoinnissa sekä eri loppukäyttösektoreilla. Niiden kautta voimme luoda osapuolia hyödyttävää yhteistyötä: kyse ei ole joko-tai vaan sekä-että-tilanteesta esimerkiksi vedyn viennin ja kotimaisen korkean arvon jatkojalosteiden kesken. Tämä luo uskoa tulevaisuuteen ja osaltaan parantaa henkistä resilienssiä. Vahva ja menestyvä Itämeren alue tukee myös koko Euroopan turvallisuutta ja kilpailukykyä.

Olemme Gasgridissä rakentamassa tätä yhteistä Itämeren ympäristön osaltaan puhtaisiin kaasuihin perustuvaa tulevaisuutta. Kehitämme ja toteutamme Suomeen maan kattavaa vedyn siirto- ja markkinainfrastruktuuria. Tavoitteenamme on luoda tänne parhaat olosuhteet vedyn eri korkean jalostusasteen arvoketjuille, teknologioille ja palveluille. Samalla kehitämme Itämeren alueen vety- ja puhtaiden kaasujen markkinaa, jotta edellä kuvattu tulevaisuus skaalautuisi mahdollisimman nopeasti ja kilpailukykyisesti. Silloin puhtaat kaasut mahdollistavat osaltaan menestyksekkään, kilpailukykyisen, hiilineutraalin ja turvallisen Suomen ja Itämeren alueen.


Olli Sipilä toimii Gasgrid Finland Oy:n ja Gasgrid Vetyverkot Oy:n toimitusjohtajana. Hän on toiminut yli 20 vuotta energia- ja pääomaintensiivisten toimialojen parissa – pääpainonaan Itämeren alue.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä