Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Perheyritys Itämeren apuna
Pulloposti 17
Auli Hänninen, toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto
Jari Hänninen, asemanjohtaja, Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos
Suomi on monesta ilmansuunnasta Itämeren ympäröimä, mikä tekee siitä meille monella tavalla merkityksellisen, puhutaan sitten luontoarvoista tai ulkomaankaupasta. Itämeri on matala sisämeri, jonka vesimassa vaihtuu noin sadan vuoden syklillä. Itämeren kehityksessä näkyy meren maantieteellinen sijainti, ominaispiirteet ja ihmisen vaikutus. Sen valuma-alue ulottuu 14 valtion alueelle. Tällä alueella asuu noin 90 miljoonaa ihmistä, lähes kolmasosa koko EU:n väestöstä. Näistä syistä Itämeri on herkkä ihmisen toiminnan vaikutuksille, mikä on tehnyt siitä yhden maailman pahimmin saastuneista meristä.
Perheyrityksen kvartaalin sanotaan olevan 25 vuotta, mikä kuvaa hyvin sitä, kuinka pitkällä jänteellä ja tulevaisuuteen katsoen perheyritykset toimivat. Toiminnan siirtäminen parhaassa mahdollisessa kunnossa seuraavalle sukupolvelle on perheyrityksen omistajalle kunnia-asia. Vastuullisuus on olennainen osa perheyrityksen toimintaa, kun sitä rakennetaan joka päivä myös seuraavalle sukupolvelle. Perheyrityksen tulevaisuuden toimintaedellytykset rakennetaan huolehtimalla sidosryhmistä - henkilöstöstä, asiakkaista, alihankkijoista, lähiyhteisöstä, ympäristöstä ja omistajista – tänään ja joka päivä. Samalla perheyritys luo hyvinvointia sidosryhmilleen ja yhteiskunnalle. Perheyritykset ja niiden omistajat ovatkin jo pitkään olleet omassa lähiympäristössään vastuunkantajia, on esimerkiksi huolehdittu tehtaan ympärille rakentuneen yhteisön koulutuksesta, sairaanhoidosta, ja harrastusmahdollisuuksista. Tänä päivänä vastuullisuudella on uusia muotoja, joista ympäristönsuojelu nousee koko ajan tärkeämmäksi, kun ymmärryksemme ilmastonmuutoksesta lisääntyy.
Beweship on perheyritys ja yksi Suomen suurimmista yksityisomistuksessa olevista kuljetus- ja huolinta-alan yrityksistä. Beweship on ollut jo lähes 20 vuotta Pidä Saaristo Siistinä ry:n yhteistyökumppani, nyt se on yksi pääyhteistyökumppaneista. Perheyritykset ovat muutenkin näkyvästi mukana, tukijoina ovat suomalaiset perheyritykset Helvar, Otavamedia, Sarlin ja saksalaisen perheyrityksen Meyerin Suomessa toimiva yhtiö.
Beweshipin lähtö vuosituhannen taitteessa mukaan oli sattumustenkin summa. Bengt Westerholm, Beweshipin omistaja ja toimitusjohtaja kertoo, että aikanaan yritys tuki hyvin montaa kohdetta sen mukaan, kun yritykseltä osattiin tukea pyytää, kunnes yrityksessä istuttiin alas ja mietittiin, mihin yhtiö voisi kohdistaa nämä rahat niin, että vaikuttavuus olisi suurempi kuin moneen kohteeseen annetuilla varoilla. Pidä Saaristo Siistinä ry valikoitui kohteeksi toiminnan konkreettisuuden takia. Myös Bengt Westerholmin lapsuus ja nuoruus saaristossa lähellä Nötötä vaikuttivat valintaan. Nötöstä ja Jurmosta on alkanut myös yhdistyksen toiminta 50 vuotta sitten, yhdistyksen tarrat olivat aina perheen veneessä. Yhteistä matkaa on tehty jo lähes 20 vuotta, Westerholm on tällä hetkellä Pidä Saaristo Siistinä ry:n hallituksen puheenjohtaja, mikä tarkoittaa rahallisen tuen lisäksi oman ajan antamista saariston hyväksi.
Itämeren ympäristöongelmat ovat olleet moninaisia. Aiemmin huolta aiheuttivat raskasmetallit ja ympäristömyrkyt, mutta nyttemmin on havahduttu uusiin ympäristöongelmiin, kuten roskaantumiseen, meluun ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Parhaiten Itämeren alueen heikkoa ekologista nykytilaa kuvaava termi on rehevöityminen.
Westerholm kertoo myös meren muutoksesta, hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan Saaristomereltä löytyi vielä rakkolevää ja kalakannat olivat selvästi paremmat. Vuosina 1984-85 Saaristomerellä sai vielä turskaa, sen jälkeen ne katosivat. Rakkolevän häviäminen hävitti kalakantoja, kun kalojen kutupaikat katosivat. Vesi sameni, viimeisen viiden vuoden aikana vesi on kuitenkin kirkastunut, myös rakkolevä on palannut. Westerholm kehuu John Nurmisen Säätiön sponsoroimaa Pietarin jäteveden puhdistamoa, joka on ollut Itämeren puhdistumisessa erittäin tärkeässä roolissa.
Pidä Saaristo Siistinä ry tekee edelleen työtä Saaristomeren hyväksi hyvin konkreettisella tasolla. Jätepisteitä on reilut 200, budjetti on 1,3 M€ vuodessa. Yhdistys operoi neljää laivaa ja muutamaa pienempää venettä. Yhdistyksellä on ympäri vuoden hiukan toistakymmentä työntekijää, ja kesällä toiset kymmenen työntekijää laivoilla. Vaikuttavuutta ja vastuullisuutta, tärkeitä asioita perheyritykselle, mistä syystä työtä jatketaan edelleen.
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö