Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




29.5.2019 9.00

Partiolaisten vahva luontosuhde kasvattaa myös merien suojeluun

Pulloposti 24
Kaisa Leikola
Toiminnanjohtaja
Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry

Partiolaisten tavoitteena on rakentaa parempaa maailmaa. Partioliikkeen perustaja lordi Baden-Powell sanoin: ”Try to leave this world a little better than you found it.” Partioihanteet määrittelevät partion arvoja ja ohjaavat partiokasvatusta. Yksi keskeisistä toimintaa ohjaavista ihanteista on: ”Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä”. Partio kasvattaakin lapsia ja nuoria vahvan luontosuhteen luomiseen ja sitä kautta konkreettiseen toimintaan paremman elinympäristön ja paremman maailman puolesta.

Meripartio on ollut osa partiotoimintaa jo sen alkumetreiltä saakka. Suomessa ensimmäinen meripartio-osasto perustettiin Ahvenanmaalle jo 1910 ja ensimmäinen varsinainen meripartiolippukunta on vuonna 1917 perustettu ruotsinkielinen Sjöscoutkåren Vikingarna – lippukunta, joka jatkaa purjehduksiaan edelleen yli sadan jäsenen voimin.

Tänä päivänä meripartiolaisia on Suomessa noin 6500 eli 10% kaikista suomalaisista partiolaisista. He toimivat noin 70 lippukunnassa sekä merellä että sisäjärvillä. Meripartiotoimintaa harrastetaan erilaisilla ja eri kokoisilla aluksilla. Alustyypit vaihtelevat kanooteista jolliin ja matkapurjeveneistä isoihin moottorikoululaivoihin. Kaikkiaan suomalaisessa meripartiotoiminnassa on käytössä noin 200 erilaista vesikulkuneuvoa.

Meripartiolla on Suomessa merkittävä rooli purjehduksen ja merillä liikkumisen kouluttajana. Se tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia vesillä käytännössä purjeiden käsittelyä, navigointia ja ohjailua, erilaisten merenkulkulaitteiden käsittelyä aluksilla sekä merenkulun sääntöjä ja toimintaa. Iän myötä meripartiolainen oppii lisää ja haasteet kasvavat.

20180805_SatahankaXIII_EveliinaSaari_3007047
Kuva: Eveliina Saari

Partiopurjehdukset ovat mainio tapa oppia arjen taitoja. Niiden rutiinit - ruoanlaitto, alusten valmistelu,  rantautumiset sekä yhteiset ruokailut ja nukkumaanmenoajat -  ovat mainio tapa kehittää vastuunottoa niin omien kuin yhteisten asioidenkin hoidosta. Johtajuustaidot kehittyvät käytännön johtotehtävissä esimerkiksi vahtipäällikköinä, försteinä ja kippareina. Partiolla on oma meripartiokoulutusjärjestelmä, joka takaa turvallisen ja kasvatuksellisen toiminnan. Merellä tilanteet voivat kehittyä nopeasti ja onkin tärkeää, että kaikki pelaavat yhteen ja kykenevät päätöksentekoon.

Partiotoiminnan kohokohtia ovat leirit. Meripartioleireillä Suomessa on maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna ainutlaatuisen pitkä historia – Satahanka-leiri järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1955 ja ruotsinkielisten meripartiolaisten Nothamn-leirikin jo 60-luvulla. Satahangalla on useimmiten leireilty Turun saaristossa, mutta onpa leiri pidetty kaksi kertaa Saimaallakin ja viime vuonna järjestyksessä 13. Satahanka-leiri järjestettiin itäisellä Suomenlahdella Loviisassa.

Meriemme tila ja suojelu oli yksi viime kesän leirin keskeisistä teemoista. Saaristolahdessa päästiin sukeltamaan Itämeren ja sen saariston mielenkiintoiseen luontoon ja kulttuuriin. Yhteistyössä WWF:n kanssa otettiin selvää jokaisen meidän mahdollisuudesta vaikuttaa meremme hyvinvointiin ja tarkasteltiin vastuullista vesillä liikkumista ympäristön ja merenkulun näkökulmasta.

Merien suojelu näkyy myös ryhmissä toteutettavassa partion viikkotoiminnassa. Kaikissa ikäkausissa on tarjolla erityisesti meripartiolaisille suunnattuja aktiviteetteja. Esimerkiksi seikkailija-ikäisillä eli 10-12-vuotiailla partiolaisilla on ohjelmassa Itämeri-merkki, jossa he opettelevat Itämeren eliölajeja sekä oppivat tekemään havaintoja Itämeren tilasta. Merkkiä varten täytyy suorittaa kuusi aktiviteettia, joiden avulla seikkailija tutustuu Itämeren kasvistoon, eläimistöön ja leviin, havannoi veden laatua sekä perehtyy niihin toimenpiteisiin, joita tehdään Itämeren suojelemiseksi.

Itämeri on suomalaisille partiolaisille korvaamaton toimintaympäristö, jonka vesillä on purjehdittu useamman sukupolven voimin jo yli sadan vuoden ajan. Lupaamme parhaamme mukaan olla mukana varmistamassa, että myös 25. Satahanka-leiri voidaan järjestää kirkkaiden ja puhtaiden vesien äärellä.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä