Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Nutri tutuksi – Itämeren tilan parantaminen osana EU:n strategiaa
Pulloposti 61
Elsi Kauppinen
Koordinaattori/PA Nutri
Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yksi EU:n Itämeren alueen strategian (EUSBSR) alkuun sysänneitä voimia 2010-luvun vaihteessa oli yhteinen huoli Itämeren tilasta. Tajuttiin, että yhteistyön kautta meren tilaan voidaan vaikuttaa paremmin ja hyvät käytännöt saadaan nopeammin leviämään maasta toiseen. Itämeren pelastamisen eteen on tehty yhteistyötä jo paljon ennen strategian alkua, esimerkiksi Itämeren suojelukomission (HELCOM:n) historia yltää kohta viidenkymmenen vuoden päähän. Nutrin toimintakenttää leimaakin olemassa olevat vahvat yhteistyön verkostot, mutta tehtävää löytyy runsaasti silti.
Nutri (engl. Policy Area Nutri, PA Nutri) on toteuttanut omalta osaltaan EU:n Itämeren alueen strategiaa sen alusta lähtien työskentelemällä ravinnepäästöjen, ravinteiden kierrätyksen sekä sisäisen kuormituksen teemojen parissa. Koordinaatio on siirtynyt vuoden 2022 alusta uusiin organisaatioihin ja jaettu Suomen (Varsinais-Suomen ELY-keskus) ja Puolan (PGW Wody Polskie) kesken.
Nutri on tehnyt paljon yhteistyötä projektien kanssa auttamalla niitä mm. tulosten viestinnässä. Yksi päättyneistä projekteista oli SuMaNu (Sustainable manure and nutrient management for reduction of nutrient loss in the Baltic Sea Region), jonka yhtenä lopputuloksena saatiin ravinteiden kierrätyksen strategia koko Itämeren alueelle. Ravinnekierrätyksen teema tulee jatkumaan käynnistymässä olevan CiNURGi-hankkeen (Circular nutrients for a sustainable Baltic Sea Region) myötä. Ravinteiden kierrättäminen lisää alueen omavaraisuutta, maanviljelijöiden riippumattomuutta heilahtelevista väkilannoitteiden hinnoista, sekä yleisesti alueen riippumattomuutta uusiutumattomasta fosforista sekä hyvin energiaintensiivisestä typpilannoitteiden valmistuksesta. Tällä hetkellä etsimme kustannustehokkaampia ratkaisuja sekä edistämme kysynnän syntymistä.
Nutri on myös tehnyt yhteistyötä Itämeren EU-rantavaltioiden ulkopuolella, mm. Valko-Venäjän ravinnepäästöjen vähentämisen keinoja kartoittaneessa projektissa. Nykyisen hyökkäyssodan vuoksi yhteistyö Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa on pysähdyksissä, mutta sitäkin enemmän panostetaan yhteistyöhön Ukrainan kanssa. Lvivin kaupungin puutteellinen jätevesienpuhdistamo on yksi HELCOM:in Itämeren alueen hotspoteista, mutta lisäksi Lvivin alueella on myös viitisenkymmentä pienempää kuntaa, joiden jätevedet lasketaan jopa suoraan puhdistamattomina Itämereen laskevaan jokeen. Nutri aloitti vuoden 2022 lopulla yhteistyön vahvistamisen näiden kuntien kanssa ja sai varmistettua rahoituksen jätevesiosaamisen kehittämishankkeelle. Samanlaista yhteistyötä aloitellaan muidenkin EUSBSR:n meren pelastamiseen tähtäävien politiikka-alojen kanssa. Tavoite on edistää ympäristöllisesti kestävää uudelleenrakentamista sodan loputtua, niin että Ukraina saavuttaisi EU:n jäsenyyden ympäristölliset vaatimukset mahdollisimman nopeasti.
Nutrin toimintaa ollaan parhaillaan kehittämässä ja tavoitteena on entisestään syventää yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa. Ensiaskeleena tähän suuntaan ovat ns. PA Nutri Talks-tapahtumat. Toukokuussa pidetyn Talks-tapahtuman aiheena oli kokemuksien jakaminen ukrainalaisten kanssa jätevedenpuhdistamisen järjestämisestä ja kehittämisestä. Syksyn tapahtuman teemana tulee olemaan maatalous. Mikäli konsepti osoittautuu hyödylliseksi, Talks-tapahtumia on tarkoitus järjestää useampia vuodessa.
Meren hyvä tila on tavoite, joka on jo vuosikymmenien ajan lisännyt yhteistyötä Itämeren maiden välillä. Parhaimmillaan rehevöitymistä vähentävät ratkaisut lisäävät omavaraisuutta, liiketoimintamahdollisuuksia ja luovat samalla osaamista, joka tulee tarpeeseen myös uusien kriisien ratkaisuissa. Esimerkiksi maatalouden vesienhallintaa on kehitetty pitkään ravinnepäästöjen vähentämisen näkökulmasta, mutta samaa osaamista tarvitaan nykyisin myös kuivuuden hallintaan sekä satotasojen ylläpitämiseen muuttuvassa ilmastossa. Tule mukaan Itämeren hyväksi toimivaan Nutri-verkostoon ideoimaan ratkaisuja yhdessä!
elsi.kauppinen@ely-keskus.fi
Puh. 0295 023 018
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö