Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




19.11.2024 9.00

Nopea sopeutuminen tekoälyn hyödyntämiseen ei ole enää vaihtoehto vaan välttämättömyys

Pulloposti 91
Priit Kongo
CEO
Net Group

Kun tekoälybuumi ja AI:n uskomattoman nopea kehitys alkoivat vuosi sitten, tuntui kuin ihmiset olisivat saaneet käyttöönsä ylimääräiset aivot. Nykyään voi sanoa, että näitä ylimääräisiä aivoja on jo useita. Tekoäly, erityisesti ChatGPT:n kaltaiset työkalut, pakottavat yritykset miettimään uudelleen toimintaansa ja kilpailukykyään. Yritykset, jotka pysyvät muutoksen tahdissa, menestyvät, kun taas toiset putoavat kehityksen kyydistä.

Aiemmin teknologiset innovaatiot otettiin yleensä käyttöön vaiheittain pidemmän ajan kuluessa. Nyt tempo on niin nopea, että monet yritykset jäävät helposti jälkeen. Tämä pakottaa yritykset pohtimaan, pystyvätkö niiden nykyiset toimintamallit vastaamaan nopeaan muutokseen.

Vaikka tekoäly ei ole uusi keksintö – se oli olemassa jo 80-luvulla teoreettisena mallina ja teknologiana yliopistojen hyllyillä – sen käyttöön ei ollut aiemmin riittävää laskentakapasiteettia. Nyt tämä äly on markkinoilla, joten sen hyödyntäminen on viisasta.

Miten tekoälyn markkinoille tuomaa älyä voidaan hyödyntää kaupallisesti? Otetaan esimerkiksi liiketoiminnan ja ohjelmistojen kehittämiseen erikoistunut Net Group, jonka kaikki toiminta perustuu periaatteisiin, että sekä liikeideoiden että uusien ohjelmistotuotteiden tulee olla skaalautuvia. Ei vain yhdelle, vaan useille asiakkaille. Niiden on oltava kansainvälisesti kilpailukykyisiä, turvallisia ja tehokkaita. Sellaisia, joissa teknologia ja tekoäly eivät ole erillisenä siilona, vaan kuin verenkiertojärjestelmänä, joka ruokkii kaikkia prosesseja alusta loppuun.

Kun 15 vuotta sitten aloitimme innovatiivisten ohjelmistotuotteiden kehittämisen, meillä ei ollut selkeää mallia, jota noudattaa, vaan meitä ohjasi lähinnä intuitio. Myöhemmin otimme käyttöön sosiaalipalvelujen markkinoille tuomista koskevan Double Diamond -mallin, joka kehitettiin 90-luvun puolivälissä. Malli muodostuu pääasiassa kahdesta timanttivaiheesta: ideoinnista ja toteutuksesta. Vaikka menetelmä toimii muuten hyvin, se vaatii valtavasti aikaa ja henkilöstöresursseja.

Tänä vuonna Board of Innovation julkaisi uuden Innovation Stingray -mallin tuote- ja palvelusuunnittelun kehittämiseen tekoälyn avulla. Nyt voimme tehdä suuren osan teknisestä työstä yhteistyössä tekoälyn kanssa ja säästää ihmisten energiaa ja aikaa tuotteen tai palvelun testaamiseen ja parantamiseen. Näin ensimmäinen timanttivaihe on nopeampi; sen sijaan, että validoimme enintään kolme ideaa kerralla, voimme validoida kymmenen ideaa kerralla ja siirtyä näin nopeasti ideointivaiheesta testausvaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme siirtyä testausvaiheeseen kahden kuukauden sijaan kahdessa viikossa – samaan aikaan, kun aikaisemmin ideoita vasta kirjoitettiin fläppitaululle.

Miksi tämä on tärkeää? Ihmisen aivot eivät enää riitä. Ihmismieli voi keskittyä vain muutamaan asiaan kerrallaan, kun taas tekoäly ei väsy eikä hermostu ja pystyy hallitsemaan useita prosesseja samanaikaisesti. Tekoälyn avulla voimme hallita suurempia kokonaisuuksia ja prosesseja kerralla, jolloin ihmisten aikaa vapautuu strategisempiin ja luovempiin tehtäviin. Kun hyödynnämme tekoälyä, ihmiset voivat keskittyä prosessien valvomiseen, väärien tietojen eliminoimiseen, testattavien asioiden päättämiseen ja markkinoilta saadun palautteen arvioimiseen.

Tällainen toimintamalli säästää huomattavasti aikaa ja nostaa tehokkuutta. Yhtä tärkeää on, että nykypäivänä tekoäly pystyy ennustamaan erilaisia skenaarioita ja tarjoamaan ratkaisuja myös globaaleille markkinoille. Kun aikaisemmin yritysten piti kääntyä asiantuntijoiden puoleen tai etsiä itse tarvitsemansa tiedot, nyt vastaukset voi saada sekunneissa. Vaikka Virossa ei ole pääsyä maailman kaikkeen dataan, tekoälymallit ovat globaalisti hyvin koulutettuja ja pystyvät siten tukemaan innovointia myös Virossa.

Tekoäly ei ole enää erillinen teknologia, vaan olennainen osa liiketoimintastrategiaa. Se tukee tuotteiden ja palveluiden jatkuvaa kehittämistä ja uusien markkinoiden valtaamista sekä mahdollistaa nopeamman ideoinnin ja ideoiden validoinnin. Samalla tekoäly pystyy hallitsemaan suuria tietomääriä ja tunnistamaan trendejä ja malleja, jotka saattavat jäädä ihmisiltä huomaamatta. Tämä kaikki tukee parempaa ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa.

Onnistunut liiketoiminnan innovointi ei riipu enää pelkästään ihmisten älystä, eikä nopea sopeutuminen tekoälyyn ole enää vaihtoehto vaan välttämättömyys, jotta yritykset pysyvät kilpailukykyisinä ja pystyvät vastaamaan nopeasti muuttuvien markkinoiden tarpeisiin. Tekoäly tarjoaa mahdollisuuden luoda jotain uutta, jotain nopeampaa ja tehokkaampaa. Tätä varten yritysten johtajien on oltava valmiita muuttamaan paitsi yrityksen liiketoimintastrategiaa myös koko prosessia.

 

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä