Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




28.11.2019 9.00

Myös sinä voit vaikuttaa Saaristomeren tilaan

Pulloposti 47
Tove Holm
Mari Joensuu
Itämerihaaste

– Kävelen Ruissalon promenadiväylää pitkin ja istahdan kivelle. Taivas on sininen, ranta lämmin ja meri raikas. Matkustin Ruissaloon vesibussilla ja matkan aikana nautin merinäköalasta.

– Nautin, mutta samalla mietin, minkä takia meressä oli levää kesällä ja miten minä voisin vaikuttaa siihen.

Nyt on tilaisuutesi! Joulukuussa voit ehdottaa ja äänestää turkulaisten tekemistä Itämeren suojeluun liittyvistä ehdotuksista.

Turun kaupunki on ottanut osallistumisen uuden työkalun käyttöönsä marraskuussa. Kerro kantasi –verkkopalvelu, https://kerrokantasi.turku.fi/, mahdollistaa avoimen keskustelun suunnitteluvaiheessa olevista asioista. Äänestäminen tapahtuu peukuttamalla mieluisinta vaihtoehtoa. Peukuttaminen vaatii kirjautumisen palveluun kirjastokortilla.

Joulukuussa 2.-15.12. äänestetään asukkaiden tekemistä Itämeren suojeluun liittyvistä ehdotuksista. Ehdota toimenpiteitä ja äänestä suosikkiasi. Suosituimmat ja toteutuskelpoiset ehdotukset toteutetaan vuonna 2020 Turun kaupungin Itämerihaasteen toimesta. Voittajia voi olla useampia tarkoitukseen varatun 50 000 euron puitteissa.

Saaristomeremme

Saaristomeri on herkkä ekosysteemi. Suurien ja pienien saarien muodostama mosaiikki tekee siitä sekä ihmisille että eliölajeille monimuotoisen ja ainutlaatuisen ympäristön. Ihmistoiminnan vaikutus näkyy Saaristomerellä nopeasti. Saaristomeren keskisyvyys on vain 23 metriä, siinä missä esimerkiksi Välimeren keskisyvyys on 1500 metriä. Saaristomeren mataluus tekee siitä herkän ihmistoiminnan vaikutuksille, sillä matalassa vedessä ekosysteemissä tapahtuvat muutokset, kuten rehevöityminen, näkyvät nopeammin.

Saaristomeren tilaan vaikuttaa valuma-alueella eli maalla tapahtuva ihmistoiminta. Maalta huuhtoutuvat ravinteet lisäävät meren perustuotantoa ja voivat aiheuttaa rehevöitymistä, kuten Saaristomerellä on käynyt. Ilmastonmuutos lisää osaltaan maalta huuhtoutuvien ravinteiden määrää sadannan kasvaessa. Ravinteiden huuhtoutumista maaperästä voidaan kuitenkin vähentää erilaisilla toimenpiteillä, kuten peltojen kipsi- tai rakennekalkkikäsittelyllä. Vastaavasti myös muihin Saaristomeren tilaa heikentäviin ihmistoiminnan aiheuttamiin ongelmiin, kuten meren roskaantumiseen tai veden lämpötilan nousuun ja happamoitumiseen ilmastonmuutoksen myötä, voidaan vaikuttaa aktiivisilla suojelutoimenpiteillä.

Mitä voin tehdä itse?

Jokainen meistä voi toimia aktiivisesti Saaristomeren suojelemiseksi. Monet yksittäiset toimenpiteet, joita teemme meren suojelemiseksi auttavat useaan eri ongelmaan. Hyvänä esimerkkinä ovat esimerkiksi kulutustottumusten ja liikkumistapojen muuttaminen ekologisesti kestävään suuntaan, lähiruoan ja –tuotteiden suosiminen sekä joukkoliikenteen käyttäminen. Merta voi myös suojella keskustelemalla ja ottamalla aktiivisesti kantaa merta ja sen suojelua koskeviin kysymyksiin.

Haluatko osallistua? Joulukuussa 2.-15.12. voit itse ehdottaa ja äänestää minkälaisia toimenpiteitä tehdään Turussa vuonna 2020. Tule myös mukaan Turun ja Helsingin yhteiseen Itämerihaasteeseen.

Itämerihaasteen tavoitteena on kutsua kaupunkeja, kuntia ja organisaatioita vapaaehtoisiin Itämeren suojelutoimenpiteisiin. Itämerihaaste järjestää yhteistyössä verkostojäsenten kanssa mm. yleisölle avoimia tapahtumia.

Ajankohtaisimmat hankkeet Turussa ovat kipsin ja rakennekalkin levittäminen pelloille. Syksyn aikana Itämerihaaste osallistuu myös kaikille avoimeen WeSeaChallenge –ideakilpailuun, joka hakee satelliittidataa hyödyntäviä, innovatiivisia ratkaisuja Itämeren tilan parantamiseksi. Kilpailevat joukkueet esittelevät ideansa 4.12.2019 järjestettävässä avoimessa seminaarissa. Lisäksi keväällä järjestetään kaikille avoimet siivoustalkoot 8.5.2020 Aurajoen rannalla sekä Merirauhan julistus –tapahtuma 21.5.2020 Ruissalossa.

Vuosi 2019 on ollut Itämerelle juhlavuosi. EU:n Itämeristrategia täytti tänä vuonna 10 vuotta ja sen lisäksi Helsingin kaupunki juhlistaa EU-puheenjohtajuuskautta Matka maailman ympäri –kampanjalla, jolla kohdistetaan huomiota Itämeren suojeluun. Kampanjassa kerätään maailmanympärysmitan verran kilometrejä kiertämällä Töölönlahtea ympäri. Maailmanympärysmatkan päätyttyä eli noin 40 000 kilometrin täytyttyä Helsingin kaupunki lahjoittaa Itämeren suojeluun 50 000 euroa, joka kohdistetaan Itämerihaasteen nopeisiin kokeiluihin. Nopeissa kokeiluissa etsitään innovatiivisia ratkaisuja muoviroskan vähentämiseen Itämerestä. Kampanja päättyy joulukuussa ja nopeat kokeilut starttaavat ensi keväänä. Tervetuloa mukaan!  

Myös Pohjoismaisen meriympäristöyhteistyön tavoitetasoa nostetaan. Pohjoismaiden ympäristö- ja ilmastoministerit allekirjoittivat lokakuun lopulla uuden julkilausuman, joka koskee Pohjoismaiden merien kestävän kehityksen varmistamista, pohjoismaisen meritoimialan vahvistamista ja ilmastonmuutoksen vaikutusten minimoimista.

Alun lauseet perustuvat Turun yliopiston ”Miltä merellinen Turku tuntuu?” – moniaistisen tutkimuksen tuloksiin. Asiat ovat Turun merellisyyden olennaisimpia osia turkulaisille.

Itämerihaaste

Tove Holm, Itämerihaasteen koordinaattori, Turku
Mari Joensuu, Itämerihaasteen koordinaattori, Helsinki


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä