Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




25.5.2023 9.00

Museo meren puolella

Pulloposti 35
Ulla Teräs
Toimitusjohtaja
Forum Marinum

Oletko tietoisesti pohtinut suhdettasi mereen? Merisuhteesi on taatusti erilainen, jos olet ikäsi laivoilla leipäsi ansainnut merenkulkija, saaristossa vanhalla sukumökillä lomaileva lapsiperheen vanhempi tai itäsuomalainen opiskelija, jonka omakohtainen kosketus Itämereen on ollut risteily Helsingistä Tukholmaan. Vaikka et olisi jatkuvasti kosketuksissa mereen, on sinulla luultavasti kuitenkin joku käsitys merestä ja todennäköisesti myös siihen liittyviä mielipiteitä. Itämeri on monella tavalla osa suomalaista identiteettiä ja sen tukala tilanne suurimmalle osalle tuttu. Huoli kotimeremme tilasta on vilkastuttanut keskustelua ihmisen merisuhteesta Suomessakin ja herättänyt miettimään ihmisen moninaisia vaikutuksia meriympäristöihin.

Ihmisen ja meren muuttuva suhde on ollut erityisen aktiivisesti pohdinnassa myös Forum Marinumissa, kun viime syksynä ryhdyimme hahmottelemaan suuntia tulevalle toiminnallemme. Merikeskus Forum Marinum on merenkulun valtakunnallinen vastuumuseo, merivoimien museo ja monenlaisen merellisen toiminnan ja tapahtumien keskus. Siksi tulevaisuuttamme pohtimaan tuntui luontevalta kutsua joukko sidosryhmiä ja kumppaneita. Pyöreän pöydän keskustelut vahvistivat osaltaan ymmärrystä siitä, että museotkaan eivät ole muusta yhteiskunnasta irrallisia saarekkeita. Yhteiskunnan murros haastaa myös muistiorganisaatiot pohtimaan uudelleen totuttuja roolejaan tiedon tallentajina, jakajina ja tulkitsijoina.

Kuten monissa merimuseoissa, myös Forum Marinumissa museotyön keskiössä on ollut meren välinearvoon keskittynyt lähestymistapa: ihmisen taloudellinen ja sotilaallinen toiminta merellä eli merenkulkijat ja alukset. Ensimmäinen vastaus tarpeeseen laajentaa näkökulmaa on vuonna 2021 avautunut pitkäaikainen meriluontoa ja saariston elämää esittelevä näyttely 40 000+ (https://www.forum-marinum.fi/fi/nayttelyt/40-000/). Projekti oli osa Turun kaupungin merellistä kehittämistä ja mukana oli joukko tutkijoita, matkailuorganisaatioita, oppilaitoksia sekä Itämeren suojelua edistäviä toimijoita. Yhteisen prosessin tuloksena syntyi sekä saariston kosketusetäisyydelle tuova interaktiivinen näyttely että monialainen kumppaniverkosto. Merellisten toimijoiden ja merta tutkivien tahojen yhteen tuominen tuntui alusta asti luontevalta roolilta Forum Marinumille. Myös syksyn pyöreiden pöytien keskusteluissa nousi esille tiedeyhteisön tarve tehdä tieteellinen tieto helpommin lähestyttäväksi. Forum Marinumin vahvuuksina taas ovat yleisötyön osaaminen ja toiminta elämyksellisenä vierailu- ja oppimisympäristönä.

Uuden strategiansa mukaisesti Forum Marinum on meren puolella. Haluamme näyttää, mikä meressä on parasta ja ihmeellistä. Tähtäämme entistäkin paremmaksi, kansainvälisen tason merimuseoksi.  Samalla panostamme merellisen kaupunkitilan ja kohtaamispaikan kehittämiseen merikeskuksen alueelle. Lisäksi tavoitteenamme on asemoida itsemme itämeritoimijoiden kentälle ja etsiä uusia tapoja toimia yhdessä meren puolesta. Meille se tarkoittaa näyttelysisältöjä laajempaa kysymystä siitä, miten voisimme antaa yhteisöille lisää tilaa ja tarjota alustan erilaisten merellisten teemojen käsittelyyn. 

Voisimmeko nimemme mukaisesti toimia aktiivisemmin foorumina ja yhteen tulemisen paikkana, myös julkisen keskustelun herättäjänä? Miten käsittelemme entistä laaja-alaisemmin erilaisia merisuhteita ja otamme ne huomioon tallennustyössä ja kaikissa palveluissamme? Yhteiskunnan merilukutaidon vahvistaminen on myös yksi YK:n Merentutkimuksen vuosikymmenen (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164184) tärkeistä teemoista. On kutkuttavaa ajatella, millaista muutosta voisimme saada aikaan ottamalla merilukutaidon museopedagogiikan ytimeksi. Valtakunnallisesti ja verkostoissa toimimalla sekä tiedettä, taidetta ja tarinoita monialaisesti yhdistämällä meillä on mahdollisuus tehdä meri ja saaristo saavutettavaksi keskelle kaupunkia tai vaikka kokonaan digitaalisiin ympäristöihin. 

Museoista on totuttu etsimään tietoa ja ymmärrystä, mutta voisiko Forum Marinum yhdessä kumppaneidensa kanssa ruokkia toimintaa ja rohkaista tekoihin yhteisen meremme puolesta? 


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä