Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




11.6.2020 9.00

Meri on elämä

Pulloposti 24
Marja Aarnipuro
Päätoimittaja
Apu ja Mondo

Kuva: Hannes Paananen/A-lehdet
Kasvoin Perämeren rantamilla Kiiminkijoen suulla. Isäni oli intohimoinen metsämies ja puoliammattimainen kalastaja. Kuljin lapsuuteni ja nuoruuteni hänen mukanaan metsissä ja merellä. Rysän kokemisen jännitys, levän tuoksu, meditatiivinen aaltoihin tuijottaminen, veneen perässä lentävät lokit, kivikkoiset rannat, valtamerilaivat Martinniemen redillä ja tietoisuus siitä, että merta pitkin pääsee mihin vaan - ne ovat muovanneet minusta minut.

Kaksi vuotta elämästäni yritin asua sisämaassa, mutta eihän siitä mitään tullut. Nyt majailemme Helsingin suurimmalla saarrella Laajasalossa ja olen suunnattoman onnellinen kulkiessani koirieni kanssa sen jylhillä rannoilla. En voi elää ilman merta. Rakastan sitä.

Joka toinen hengenvetomme on meren tuottamaa happea. Ilman happea ei ole elämää, joten mikä voisi olla tärkeämpää kuin pitää meret hyvässä kunnossa? Olemme sen velkaa myös lapsenlapsillemme.

Apu-lehden päätoimittajana minulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja mielipiteisiin. Julkaisemme jokaisessa Avun numerossa luontojutun. Kerran kuussa ilmestyvissä Suur-Avuissa luontojutut ovat peräti kuuden sivun mittaisia. Ne meille kirjoittaa ja kuvaa Kimmo Ohtonen, yksi Suomen tunnetuimmista luontovaikuttajista.

Avun lukijat ja tekijät rakastavat luontoa. Sen vuoksi teemme luonto- ja ympäristöjuttujen lisäksi kerran vuodessa myös Vihreän Avun, ekologisen erikoisnumeromme. Tänä vuonna julkaisemme vielä lisäksi juhannuksen jälkeen erikoislehden, Apu Specialin, jonka teemana on Itämeri.

Erikoislehdessä kerrotaan, mikä Itämeri on. Haastattelemme Itämeren pelastajia ja kerromme ympäristöuhista. Esittelemme kotoperäisiä ja vieraslajeja, kerromme Itämeren geologisesta historiasta, sotilaiden Itämerestä ja kiinnostavimmista hylyistä. Lehdestä löytyy myös vinkkejä Itämeri-turisteille sekä maukas Itämeren menu resepteineen. Lehdessä on myös aiheeseen liittyviä ristikoita sekä tietokilpailu – 100 kysymystä Itämerestä.

Eikä Itämeri-teema pääty tähän. A-lehtien Ajankohtaismedioihin kuuluva Image-lehti tekee Itämeri-juttua omasta näkökulmastaan. Myös yhteinen verkkopalvelumme apu.fi julkaisee kesäkuussa lukuisia Itämeri-artikkeleita.

Ja sitten on vielä yksi tärkeä, ehkä jopa tärkein, kohderyhmä: lapset. Perustimme puolitoista vuotta sitten Apu-perheeseen alakoululaisille suunnatun tiede- ja ajankohtaislehden, joka sai nimekseen Apu Juniori. Vaikka meille väitettiin, etteivät lapset enää lue paperilta mitään, emme uskoneet, vaan kehitimme lehden yhdessä lasten kanssa. Ja siitä tuli menestys! 

Kesäkuussa Apu Juniori julkaisee teemanumeron, jossa keskitytään Itämereen. Jacques Cousteau´n mukaan ihmiset suojelevat sitä, mitä rakastavat. Ja siksi heidän pitää tuntea merensä.

Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin sanoi viisaasti, että Disneyn elokuvien ansiosta trooppiset meret ovat lapsille tuttuja. Heille on syntynyt tunneside näihin kaukaisiin vesiin näiden elokuvien hassujen ja värikkäiden hahmojen kautta. Mutta tuntevatko suomalaislapset Itämeren? Uskallamme väittää, että he tietävät sinilevän, joka keskeyttää kesäisin uintikauden. Mutta rakastavatko he Itämerta?

Lapsille täytyy antaa kiehtovaa ja koukuttavaa tietoa Itämerestä, jotta he oppivat rakastamaan sitä. Ja kuten Cousteau sanoi, ihmiset suojelevat sitä, mitä rakastavat. Kesäkuussa apu Juniorin teemalehdessä kerromme lapsille faktoja Itämerestä, vastaamme lasten kysymyksiin ja kannustamme heitä toimimaan Itämeren puolesta. Tuotamme sisällön yhdessä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa korkeiden laatukriteeriemme mukaisesti.  Jatkamme aktiivisesti Itämeri-teemaa myös Apu Juniorin tulevissa numeroissa.

Näillä Avun, apu.fi:n, Imagen ja Apu Juniorin sisällöillä luomme kokonaisuuden, jonka ansiosta tutusta ja tylsästä Itämerestä kuoriutuu ainutlaatuinen, mielikuvitusta hivelevä ja henkilökohtaisella tasolla tärkeä vesialue. Annamme kohderyhmille runsaasti uutta tietoa, hienoja tarinoita ja elämyksellisiä kuvia, jotka herättävät halun suojella Itämerta ja oppia siitä lisää.

Ihminen suojelee sitä, mitä rakastaa. 



Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä