Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Lokakuu kutsuu Itämeri-tutkijoiden huiput Turkuun
Pulloposti nro 13
Hanna Ekman
kehitysjohtaja
Centrum Balticum -keskus
Itämeri on erottamaton osa turkulaista arkea ja kaupungin sielunmaisemaa. Syksyn saapuessa, 24. lokakuuta 2013 Turku kokoaa Itämeri-tutkijoiden laajan asiantuntijoiden joukon Aurajoen rannalle ensimmäistä kertaa järjestettävään kansalliseen Itämeri-tutkijoiden foorumiin.
Centrum Balticum –keskus sai kimmokkeen järjestää foorumin Itämeri-tutkimuksen toimijoille tutkijoilta itseltään. Suomessa tehdään runsaasti monipuolista ja korkeatasoista Itämeren luonnontieteen, alueen historian, talouden, kansainvälisen politiikan ja yhteiskuntatieteellisen alan tutkimusta. Asiantuntijoiden ja tutkijoiden määrä on kasvanut moninkertaiseksi. Maamme yliopistoista omat vahvuus- ja erikoistumisalueensa ovat Turun, Helsingin, Itä-Suomen, Oulun ja Tampereen yliopistoilla, kuten myös Aalto yliopistolla ja Åbo Akademilla. Turun yliopistossa toimii lisäksi erillinen Baltic Sea Region Studies -ohjelma sekä Itämeren alueen integraation ja vuorovaikutuksen tutkijakoulu.
Tutkijoiden piirissä on virinnyt tarve säännölliselle ja korkeatasoiselle tilaisuudelle, jossa voi vaihtaa ajatuksia, saada uusia ideoita ja lisäpontta omaan tutkimukseen. Suomesta on puuttunut toimija, joka kokoaisi Itämeri-tutkijat yhteen sekä tukisi ja mahdollistaisi keskustelun eri teemojen kesken. Uudenlaisen verkoston kehittäminen mahdollistaa keskustelun lisäksi Itämeren alueen tutkimuksen ja yksittäisten tutkijoiden tulosten näkyvyyden lisäämisen. Lokakuun kansallisella Itämeri-tutkijoiden foorumilla Centrum Balticum –keskus haluaa vastata tähän tarpeeseen.
Centrum Balticum -keskus järjestämän tilaisuuden tavoitteena on tuoda yhteen tutkijat, rahoittajat, viestintä ja yritysmaailma laajan vuoropuhelun aikaansaamiseksi. Rahoittajien ja yritysmaailman tuominen mukaan tutkijoiden keskusteluihin saattaa synnyttää uusia ideoita ja yhteistyömalleja. Tällaista kehitystä Centrum Balticum –keskus haluaa tukea ja edistää.
Ensimmäinen kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi järjestetään yksipäiväisenä ja siksi se on ohjelmaltaan hyvin tiivis. Foorumin valmistelu on edennyt hyvässä myötätuulessa, sillä korkeatasoisen ohjelman edellyttämät puheenvuorojen käyttäjät ja alustajat ovat toinen toisensa jälkeen vahvistaneet saapumisensa paikan päälle. Foorumin ohjelman runko rakentuu kahden teeman varaan, joista tutkijat ovat eniten kaivanneet avointa keskustelua, lisätietoa ja ajatustenvaihtoa. Nämä teemat ovat rahoitus ja tutkimusten saattaminen julkisuuteen. Foorumin avaussanat tulee esittämään Centrum Balticum -säätiön johtaja, professori Kari Liuhto. Hänen jälkeensä ulkoasiainministeriön tervehdyksen tilaisuuteen tuo Itämeri-suurlähettiläs Timo Rajakangas.
Foorumin aluksi keskitytään tutkimusten rahoitukseen ja eri rahoituselementtien tarjoamiin mahdollisuuksiin. Pääpuheenvuoron käyttää FT Lina Marcinkuté Euroopan komission aluepolitiikan osastolta. Hänen jälkeensä foorumissa kuullaan puheenvuorot Central Baltic -ohjelman, TEKESin ja Suomen Akatemian edustajilta sekä Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Timo Laukkaselta.
Toisena painopisteenä foorumissa perehdytään tutkimustiedon julkistamiseen. Julkisuus on tärkeä toimintakenttä oman asiantuntijuuden hyödyntämiseksi, tiedon levittämiseksi ja uusien verkostojen virittämiseksi. Asiantuntijatyössä tiedon tuottaminen ei yksinomaan riitä, vaan sen välittämiseksi tarvitaan sopivia työkaluja ja oikeiden väylien oivaltamista. Perinteisesti tärkeiden viestintäkanavien, kuten tutkijayhteisön tai akateemisten julkaisujen lisäksi kansallisessa Itämeri-tutkijoiden foorumissa pyritään nostamaan esille uusia väyliä ja keinoja tuoda julki omaa osaamistaan. Foorumin ohjelmassa huomioidaan myös onnistuneet case-studyt yritysten ja tutkijoiden yhteistyöstä sekä aihepiirin menestyneet tutkimukset.
Kansallisen Itämeri-tutkijoiden foorumin iltapäivä vietetään teemasessioiden parissa. Sessioita järjestetään neljän eri teeman alla: ympäristö ja talous; turvallisuus ja politiikka; matkailu ja maantiede sekä historia. Teemasessioiden puheenjohtajina toimivat alojensa parhaat asiantuntijat. Teemasessioihin osallistuvia pyydetään toimittamaan etukäteen lyhyet tutkimusabstraktit, joita sessioissa käsitellään.
Foorumin päätteeksi on tarkoitus järjestää vastaanotto, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen niin tutkijoiden, median edustajien kuin rahoittajienkin kanssa. Seminaarin jälkeen tutkijoilla on mahdollisuus saada näkyvyyttä tutkimukselleen Centrum Balticum -keskuksen julkaisuissa – Pullopostissa, Itämeriläisessä ja Baltic Sea Policy Briefingissä – sekä Domus Baltica -portaalissa. Myös Pan-Eurooppa Instituutin julkaisukanavat ovat tutkijoille tarjolla.
Centrum Balticum -keskuksen tavoitteena on vahvan Itämeri-tutkijoiden verkoston kehittäminen ja tukeminen. Toivotamme tutkijat lämpimästi tervetulleeksi lokakuussa Turkuun!
Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö