Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




11.3.2021 9.00

Liettualaisen nesteytetyn maakaasun terminaalin kasvava rooli alueella

Pulloposti 12
Mindaugas Navikas
Kaupallinen johtaja
Klaipėdos nafta, Liettua

Kuusi vuotta sitten Liettua oli muiden Baltian maiden tapaan täysin riippuvainen Venäjältä tulevien putkien kautta saatavasta maakaasusta, jolla oli monopoliomistus. Nykyään Liettua on kuitenkin varmistanut maakaasun saannin turvallisuuden, jättänyt menneeseen Gazpromin kaasun hintojen poliittisen osan, luonut täydellisen arvoketjun nesteytetyn maakaasun tuonnissa, saanut arvostusta globaaleilla markkinoilla luotettavana nesteytetyn maakaasun terminaalien operaattorina ja toimittaa nyt alueelleen maakaasua. Nyt kun jää on murrettu, on strategiana varmistaa nesteytetyn maakaasun terminaalin pitkäaikainen käyttö vähintään vuoteen 2044 saakka.

Suuntana kasvu

Liettuan nesteytetyn maakaasun terminaalin käytön alun jälkeen sen käyttöarvo on kasvanut vuosittain ja kuudentena vuonnaan on saavuttanut 50 % arvon ollessa samankaltainen vuonna 2019. Tämä kuvastaa Euroopan nesteytetyn maakaasun markkinoiden dynamiikkaa ja edullisemman nesteytetyn maakaasun trendiä, joka on jatkunut kaksi vuotta putkeen. Nesteytetyn maakaasun kysyntä Covid-19-pandemian aikana täytti Euroopan maakaasusäiliöt ja laski hintoja. Norjasta tullut nesteytetty maakaasu kattaa suurimman osan Liettuan terminaalin tuontimaakaasusta ja on saavuttanut noin 82 % käytön aloituksesta laskettuna. Yhdysvaltojen nesteytetty maakaasu on ollut kysyttyä express-markkinoilla ja sen vuoksi myös Liettuan nesteytetyn maakaasun terminaaliin on tuotu kolme suurta nesteytetyn maakaasun konttia Yhdysvalloista edellisen maakaasuvuoden aikana, joka alkoi 1. lokakuuta 2019 ja päättyi 30. syyskuuta 2020.

Yhteensä 3,5 miljoonaa kuutiometriä nesteytettyä maakaasua tuotiin maakaasuvuonna 2020, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 2,2 miljoonaa kuutiometriä. Liettuan terminaalin maakaasutuonti kilpaili putkistoja pitkin tuodun maakaasun kanssa ja tuotti tiettyinä ajanjaksoina 2020–2021 yli 68 % luonnollisesta maakaasusta. Syksyllä 2020 Liettua ilmoitti, että se on kaksinkertaistanut maakaasun viennin naapurimaihinsa.

Hyödyntäen pitkälle kehitettyä Liettuan kaasunsiirron infrastruktuuria kaksinkertainen määrä maakaasua siirrettiin Baltian maihin ja Suomeen viime vuonna, yhteensä 7,8 TWh. Tästä kasvusta voidaan pitkälti kiittää Viron ja Suomen välisen kaasuputken Balticconnectorin käyttöönottoa tämän vuoden tammikuussa. 1. tammikuusta lähtien Suomen kaasuhinnat ovat lähestyneet Baltian maiden hintoja, vaikka vain pari kuukautta ennen kaasuputken käyttöönottoa hintaerot olivat jopa 10 €/MWh. Korrelaatio Euroopan TTF-indeksin ja Suomen maakaasun hintojen välillä tapahtui välittömästi markkinoiden vapauttamisen jälkeen.

Nesteytetyn maakaasun potentiaalia ei ole vielä hyödynnetty

McKinsey & Companyn mukaan globaalit kaasumarkkinat ovat kasvaneet 5,3 % viime vuosien aikana ja niiden uskotaan kasvavan 0,9 % vuosittain vuoteen 2035 saakka. Nesteytetyn maakaasun osio on niistä erityisen lupaava – sen kasvun uskotaan olevan 3,5 % vuosittain vuoteen 2035 saakka. Nesteytetyllä maakaasulla on myös tärkeä rooli muutoksessa kohti vuoden 2050 ilmastoneutraalia taloutta. Euroopan komission mukaan se on ekonomisesti kannattavin polttoaine muutoksessa kohti vihreää energiaa.

Nesteytetyn maakaasun jakelulaitos, joka aloitti toimintansa Klaipèdassa vuonna 2017, on myös kehittänyt pienempää nesteytetyn maakaasun markkinaa: se on kuljettanut nesteytettyä maakaasua laivojen ja säiliöautojen avulla alueille, jotka ovat liian kaukana maakaasuverkostosta. Nesteytetyn maakaasun käytön potentiaalista on silti hyödynnetty vain vähän Baltian maissa. Laivojen polttoainevarastojen täyttö nesteytetyllä maakaasulla onnistuu ainoastaan Klaipèdassa ja Tallinnassa ja nesteytetyn maakaasun uudelleentäyttöpiste kuljetuksia varten toimii ainoastaan Virossa. Suurempi läpimurto on tapahtunut ainoastaan Puolassa. Liettua suunnittelee tällä hetkellä nesteytetyn maakaasun uudelleentäyttöpisteiden infrastruktuuria raskaille ajoneuvoille. Jo seuraavien 2–3 vuoden aikana neljä nesteytetyn maakaasun uudelleentäyttöpistettä otetaan käyttöön Liettuassa, sillä valtio tarjoaa avustuksia kyseisen infrastruktuurin luomiseen. Klaipèdan nesteytetyn maakaasun terminaali on eräs Euroopan tehokkaimmista ja ainoa laatuaan Baltian maissa, ja se onkin yhä enemmän latvialaisten ja virolaisten maakaasun jälleenmyyjien käyttämä.

Nesteytetyn maakaasun kysyntä kuljetuksien, toimituksien ja tehdasalojen osalla on vain kasvamassa, joten käyttöpotentiaali jatkaa myös kasvamistaan. Nesteytetyn maakaasun jakelulaitos myös sai vahvemman tuen alleen, kun vuonna 2020 se sai käyttäjäkseen puolalaisen PGNiG:n. Puola on avoin ja suuren potentiaalin markkina, sillä Puolassa on paljon asiakkaita maakaasuverkoston ulkopuolella ja nesteytetyn maakaasun uudelleentäyttöpisteiden verkosto on laajenemassa.

Nesteytetyn maakaasun terminaalin käytön varmistaminen vuoteen 2044

Maakaasun kulutus Puolassa saavuttaa 30 miljoonaa kuutiometriä vuoteen 2040 mennessä, ja lisäksi Puolan tavoitteena on vähentää hiilivoiman tuotantoa 80 %:sta 37–56 %:iin vuoteen 2030 mennessä, joten maakaasun kysyntä tulee kasvamaan. Tuleva vuosi tarjoaa monenlaisia strategisia tilaisuuksia käyttää Klaipèdan nesteytetyn maakaasun terminaalia täydellä teholla. GIPL-kaasuputki Puolaan on jo rakenteilla (käyttöönotto on suunnitteilla vuoden 2022 alkuvaiheille) ja se luo tärkeän yhteyden Baltian alueen maakaasun tuontipisteiden ja putkistojen sekä Puolan ja koko Manner-Euroopan välille, joihin lukeutuu maita kuten Ukraina. Tarjonnan joustavuus, hintojen läpinäkyvyys ja itsenäisyys yksittäiseltä tuottajalta ovat terminaalin koko alueelle suomia tärkeitä asioita. 

Vuonna 2018 Liettuan tasavallan Seimas hyväksyi kansallisen energiaitsenäisyyden strategian ja nesteytetyn maakaasun terminaalin lain, joka hahmottaa Klaipèdan terminaalin pitkäikäistä käyttöä vuoden 2044 loppuun saakka. Kun nykyinen leasing-sopimus koskien nesteytetyn maakaasun säilytyslaivaa Independenceä norjalaisen Hoegh LNG:n kanssa päättyy, Liettuan tulee hankkia ja omistaa samankaltainen säilytysratkaisu, joka täyttää maan energiaturvallisuuden ja maakaasun kilpailukykyisyyden tavoitteet. KN on vastuussa tämän projektin loppuun saattamisesta vuoden 2024 loppuun mennessä ja aikoo myös varmistaa maakaasun tarjonnan kustannustehokkaimpana teknologian ratkaisuna vuoteen 2044 mennessä.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa. 


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä