Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




3.9.2020 15.16

Lentävät siivet eivät sammaloidu

Pulloposti 34
Juha Aaltonen
Turun lentoaseman päällikkö
Finavia Oyj
Turun lentoasema

Lentoaseman syntyminen on seurausta kaukonäköisen, aikaansa seuraavan kunnallispolitiikan sitkeästä taistelusta vanhoillista ja uudistuksia pelkäävää suuntausta vastaan. Turun kaupunki oli jo 1920-luvulla kiinnittänyt huomiota lentoliikenteeseen, joka nähtiin jo silloin voimakkaasti kehittyvänä liikennemuotona.

Hyvät liikenneyhteydet ovat aina olleet merkittävä tekijä alueen hyvinvoinnin ja taloudellisen vaurastumisen edellytyksistä puhuttaessa. Lentoliikenne antaa moninkertaisen nopeushyödyn perinteisiin matkustusmuotoihin verrattuna. Hyvin toimivalla kansainvälisellä lentoasemalla on suuri merkitys alueen kilpailukyvylle, investointien saamiselle ja kansainvälisten yritysten sijoittamispäätöksille. Turun lentoasemalla on keskeinen rooli koko läntisen Suomen liikenteellisenä nivelkohtana. Lentoasema mahdollistaa erilaisten kuljetuksen lisäarvopalveluiden tehokkaan käytön ja on alueen kehityksen kannalta keskeinen.

Turun lentoaseman vilkkaat ja hyvin toimivat yhteydet mahdollistavat talousalueen yritysten kansainvälisen toiminnan, sujuvan logistiikan ja matkailuelinkeinon kehittymisen. Merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset heijastuvat monelle taholle, ja niiden suunta on tutkitusti ylöspäin. Turun lentoasema palvelee kaikkia asiakkaitaan, kuten talouselämän edustajia, lentoyhtiöitä, matkustajia, viranomaisia ja muita sidosryhmiä sekä myös yksityisiä lentäjiä. Tarjottavat palvelut pyritään mitoittamaan kysynnän ja liiketaloudellisten periaatteiden mukaisesti. Lentoasema on osa vallitsevaa yhteiskuntaa ja kokee olevansa vahva osa erityisesti talousalueen logistista keskittymää.

Turun lentoaseman yhteydet vahvistavat alueen saavutettavuutta. Viime vuosina Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosi vuodelta. Tämä johtunee paljolti siitä, että yhteydet Keski-Eurooppaan ovat jo nyt hyvät ja alueen saavutettavuuden kannalta nopeat. Matkustajamäärien kasvaessa lentoyhtiöt kiinnostuvat alueesta ja harkitsevat uusien reittiavausten mahdollisuuksia. Turusta toimivat lentoyhtiöt mahdollistavat nopean ja sujuvan liikkumisen vain, mikäli matkustusmäärät riittävät ylläpitämään reitit kannattavina. SAS, Finnair, Airbaltic, Airleap ja Wizzair lentävät useamman kerran päivässä moniin kohteisiin, jonka lisäksi rahtilennot ovat vakiinnuttaneet toimintansa Turun lentoasemalla.

Turun lentoaseman toiminta on monipuolista. Alueella toimii reitti- ja rahtiliikenteen lisäksi Rajavartiolaitos, Finnhems, Ilmavoimat, lentokoulut, harrasteilmailijat, lomalennot ja monet tapahtumat sekä kansainväliset harjoitukset.

Turun lentoasemalla on nähty monia erilaisia ajanjaksoja. Monta vuotta voidaan mennä laskusuuntaan ja samalla mietitään erilaisia vaihtoehtoja toiminnan mahdollistamiseksi. Toisaalta taas monta vuotta voi olla yhtäjaksoista kasvamisen näkökulmaa ja silloinkin mietitään, miten asiat saadaan parhaiten hoidettua.

Turun lentoaseman kehitys on ollut kestävällä pohjalla ja on hyvä muistaa, että lentoyhtiöt seuraavat matkustuskäyttäytymistä hyvin tarkkaan ja tekevät muutoksia hyvinkin nopealla ajanjaksolla. Lentoyhtiöt lentävät sinne, minne on aitoa kysyntää ja matkustajia. Omilla toimillamme voimme edistää alueemme kilpailukykyä ja alueellisen lentoliikenteen toimivuutta sekä palvelukykyä hyödyntämällä lentoyhteyksiä sekä matkustuksessa että logistiikassa.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä