Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




15.2.2024 9.00

Kumppanuuksia Itämeren parhaaksi

Pulloposti 13
Leena Wahlfors, YTT
Yhteiskuntasuhdejohtaja, Kumppanuudet ja vaikuttavuus
Turun yliopisto

Ruotsi on yksi Itämeren alueen keskeisistä toimijoista, ja yhteistyö Ruotsin kanssa tulisi olla olennainen osa alueemme tulevaisuuden kehittämisessä, ottaen huomioon viimeaikaiset geopolitiikassa tapahtuneet muutokset. Elämme keskellä maailmanpolitiikkaan, turvallisuuteen, talouteen ja lukuisiin muihin ulottuvuuksiin vaikuttavaa muutosprosessia, joka tulee nähdä uhkien sijaan myös uusina mahdollisuuksina.

Turun yliopistolla on vahvat perinteet pohjoismaisessa yhteistyössä. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Uppsalan yliopiston kanssa tehty ja tehtävä koulutus- ja tutkimusyhteistyö sekä aktiivinen osallistuminen pohjoismaisten yliopistoverkostojen toimintaan. Näiden perinteiden jatkuminen ja vahvistaminen entisestään erityisesti Ruotsin, mutta myös muiden Pohjoismaiden kanssa on avain myös Itämeren tilan parantamiseksi, Itämeren alueen kestävän kehityksen ja taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamiseksi sekä demokraattisten ja sivistyksellisten arvojen puolustamiseksi.  

Turun yliopisto toteuttaa ja edistää monitieteistä tiedekuntarajat ylittävää tutkimusta ja koulutusta mm. luonnon monimuotoisuuden ja kestävyyden, tulevaisuuden teknologioiden ja digitaalisen maailman, terveyden ja lääkekehityksen, meren ja merenkulun sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen aloilla.  Nämä ns. temaattiset kokonaisuudet luovat pohjan myös alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten kumppanuuksien rakentamiselle.

Kumppanuudet voivat merkitä kahden toimijan välistä yhteistyötä, mutta yhä useammin yliopisto luo valittujen yhteistyöorganisaatioiden kanssa multilateraalisia alustoja, joissa kumppaneina ovat toiset yliopistot ja korkeakoulut, yritykset, tutkimuslaitokset, kaupungit, kolmannen sektorin toimijat ja myös kansalaiset. Tämänkaltaisessa moninapaisessa yhteiskehittämisessä on tärkeää, että yliopistot eivät pitäydy kansallisiin rajoihin, toimivathan yrityksetkin kansainvälisillä markkinoilla globaalisti. Myös tässä katse tulee suunnata entistä voimakkaammin pohjoismaisen yhteistyön vielä ammentamattomiin mahdollisuuksiin.   

Turun yliopisto on solminut strategisen kumppanuussopimuksen kolmen yrityksen; Bayer Nordicin, Meyerin ja Wärtsilän sekä Turun kaupungin kanssa. Tutkimusyhteistyössä kumppanien kanssa avataan mahdollisuuksia täydentävän rahoituksen hankkeisiin, innovaatioihin, osaamisen kaupallistamiseen ja uuteen yritystoimintaan. Tutkimuksen avulla voidaan kehittää myös kestäviä ratkaisuja Itämeren alueen haasteisiin, kuten ympäristön tilan parantamiseen, kalastuksen kestävyyteen tai uusiutuvan energian käyttöön. Yliopiston kumppanit osallistuvat koulutuksen suunnitteluun, niin että yliopisto pysyy kouluttamaan juuri sellaisia osaajia, joille on tulevaisuudessa tarvetta. Kumppanit tarjoavat yrityksissään harjoittelupaikkoja ja opinnäytetöiden tekemisen mahdollisuuksia. Tässäkin katse voidaan suunnata entistä enemmän kohti Itämeren alueen tarpeita.

Myös kansalaisten ja yliopiston yhteistyö on yliopiston vaikuttavuuden kannalta merkityksellinen, ja tässä erityisesti alumnit ovat tärkeässä roolissa. Yliopistot tuottavat tutkimustietoa Itämeren alueen haasteista ja mahdollisuuksista. Levittämällä tätä tietoa yleisölle, kansalaisille ja päättäjille voidaan lisätä ymmärrystä alueen tarpeista ja rohkaista osallistumista yhteistyöhön. Tarjoamalla kursseja, työpajoja ja seminaareja Itämeren alueen kysymyksistä ja kestävästä kehityksestä, yliopistot voivat kasvattaa kansalaisten tietoisuutta ja osaamista. Tämä voi innostaa ihmisiä osallistumaan aktiivisemmin alueen kehittämiseen. Yliopistot voivat kannustaa myös opiskelijoitaan ja tutkijoitaan osallistumaan kansalaisjärjestöihin, vapaaehtoistyöhön ja muihin aloitteisiin, jotka edistävät Itämeren alueen kestävää kehitystä ja yhteistyötä.

Tulevaisuudessa yhteistyön syventäminen ja laajentaminen eri aloilla, yli kansallisten rajojen, yli yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin edistää Itämeren alueen kokonaisvaltaista kehitystä ja vahvistaa yhteistä pohjoismaista ja Itämeren alueen identiteettiämme. Tässä työssä Turun yliopisto haluaa olla vahvasti mukana ja olla entistä vaikuttavampi - Itämeren parhaaksi!

 

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä