Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




4.2.2016 11.50

Kulttuurista voimaa suomalais-venäläiseen yhteistyöhön

Pulloposti nro 4
Sisko Ruponen, projektikoordinaattori
Soile Tirri, Turun piirijärjestön toiminnanjohtaja
Suomi-Venäjä-Seura

Kulttuuriyhteistyön merkitys dialogin ylläpitäjänä Suomen ja Venäjän välillä on korostunut viime aikoina erityisesti sen takia, että se on rajattu Euroopan unionin Venäjälle asettamien sanktioiden ulkopuolelle.

Suomi-Venäjä-Seura tekee niin keskusjärjestön, alueellisten piirijärjestöjen kuin eri paikkakunnilla toimivien osastojenkin parissa aktiivista kulttuuriyhteistyötä erilaisten venäläisten tahojen kanssa. Tämän lisäksi seura on vuodesta 2004 vastannut Suomalais-venäläisestä kulttuurifoorumista, jonka keskeisin tehtävä on auttaa suomalaisia ja venäläisiä löytämään sopiva yhteistyökumppani kulttuuri- ja taidealan hankkeeseen naapurimaasta.

Tähän mennessä kumppanit on löydetty yli tuhanteen yhteistyöideaan. Suomessa foorumitoimintaa rahoittaa ja ohjaa opetus- ja kulttuuriministeriö, Venäjällä Venäjän federaation kulttuuriministeriö. Molemmat ministeriöt myöntävät myös vuosittain starttirahaa foorumihankkeille.

Vuosittain järjestettävässä Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumitapahtumassa osallistujille tarjotaan mahdollisuus neuvotella omasta hankkeesta yhteistyökumppanin kanssa. Foorumissa on myös mahdollisuus saada asiantuntija-apua hankkeen kehittämiseen ja rahoituslähteiden kartoittamiseen.

Foorumin ohjelmaan kuuluu neuvotteluiden ohella alateemaseminaareja ja kulttuuriohjelmaa, joiden aikana foorumiosallistujat voivat verkostoitua toistensa kanssa ja kohdata foorumiin osallistuvia valtion, alueellisen sekä paikallisen kulttuurihallinnon edustajia.

Foorumista on apua etenkin pienille ja keskisuurille toimijoille, jotka eivät välttämättä omin avuin löydä sopivaa yhteistyökumppania naapurimaasta. Myös suurempia toimijoita on tullut mukaan, sillä he ovat halunneet hyödyntää foorumia verkostoitumiseen ja päättäjien kohtaamiseen.

Kulttuurifoorumista ovat saaneet alkunsa monet seuran tuottamat laajat venäläisten esiintyjäryhmien kulttuurikiertueet Suomessa ja uudenlaista näkemystä esille tuovat kulttuurihankkeet. Seura on panostanut viime vuosina kulttuurihankkeissaan erityisesti lapsille ja nuorille kohdistettuihin projekteihin, joiden keskiössä on ollut nuoria kiinnostavan tematiikan lisäksi suomalais-venäläinen kulttuurivaihto kansalaisjärjestötasolla.

Vuosina 2009–2011 seuran Turun piirijärjestö koordinoi Suomen ulkoasiainministeriön rahoittamaa projektia, jossa suomalaisille ja venäläisille koululaisille opetettiin ympäristökasvatusta luovan tekemisen työpajojen kautta, mukana projektissa oli mm. neulanreikävalokuvausta, tanssia, teatteria ja käsimaalausta. Kolmen vuoden aikana projektiin osallistui satoja koululaisia Venäjältä ja Suomesta, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä edelleen. Monille suomalaisille lapsille projekti antoi kipinän venäjän kielen opiskeluun. Turun ja Pietarin eri toimijat saivat puolestaan uusia arvokkaita kontakteja esimerkiksi nuorisopuolen yhteistyöhön.

Tänä vuonna seura koordinoi valtakunnallista nuorten katutaideprojektia, jonka keskiössä olivat graffititaide ja breakdance. Projektin tavoitteena oli tehdä Venäjällä valtavaa nousukautta elävää katutaidetta tunnetuksi Suomessa. Hankkeen puitteissa järjestettiin monikulttuurisia graffiti-workshopeja 7 paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Työpajoja ohjasi venäläinen (osassa myös suomalainen) nuori graffiti-taiteilija, jonka johdolla tehtiin värikäs yhteisötaideteos keskelle urbaania kaupunkikuvaa. Projektilla haluttiin tuoda erityisesti esille sitä, kuinka nuoret voivat laillisin keinoin tuoda esille omaa kädenjälkeään kaupunkiympäristössä ja vaikuttaa omaan kaupunkiviihtyvyyteensä. Projektia rahoitti Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kulttuurifoorumi järjestetään vuorovuosina Suomessa ja Venäjällä, seuraava kulttuurifoorumitapahtuma on Tampereella 30.9.–1.10.2016. Uskomme, että halua Venäjä-yhteistyöhön riittää ja dialogi jatkuu. Ensi vuonna seura ottaa tähtäimekseen rap-musiikin, kun Suomessa järjestetään valtakunnallinen Sugri-rap-kiertue seuran suomalais-ugrilaisen yhteistyön merkeissä.

Lisätietoa: Soile Tirri,  soile.tirri[at]venajaseura.com

Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä.

Pulloposti 4/2016


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä