Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




5.8.2021 9.00

Koulut tärkeässä asemassa taistelussa meriemme uhkia vastaan

Pulloposti 32
Linnéa Engström
Skandinavian ja Itämeren alueen ohjelmajohtaja
Ympäristömerkintäohjelma Marine Stewardship Council (MSC)

Meri on paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan ja kalastus tuottaa kuudenneksen kaikesta kuluttamastamme eläinproteiinista. Samanaikaisesti maailman meret eivät ole koskaan olleet näin suuren paineen alla. Suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on tärkeä tehtävä aikamme suuren kohtalonkysymyksen ratkaisemisessa, kirjoittaa Linnéa Engström MSC:ltä.

Kala on vaihdetuin elintarvike maailmassa – sillä käydään kauppaa paljon enemmän kuin esimerkiksi banaaneilla, kahvilla tai sokerilla. Joka kymmenes maailman ihmisistä on myös riippuvainen kalastuksesta ja kalateollisuudesta elinkeinona ja merenelävät muodostavat 17% maailman eläinproteiinista.

Mutta meret eivät ole ainoastaan ihmiskunnan tärkeimpiä ruoan lähteitä. Ne ovat myös paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan, koska ne käyttävät hiilidioksidia ja tuottavat happea, jota hengitämme. Happi joka toiseen sisäänhengitykseemme tulee meristä. Meremme ovat siis maanpäällisen elämän edellytys.

Meritietous eli ymmärrys siitä, miten meri vaikuttaa meihin ja me siihen, on yksi suurimmista aiheista nyt alkavalla YK:n Merien Vuosikymmenellä (UN Ocean Decade). Projektin tavoitteena on estää meriemme kunnon huonontuminen ja edistää kestävää kehitystä sekä merissämme että rannikkoalueillamme. Meritietous on yksi avaimista näiden tavoitteiden saavuttamiseen.

Työskentelemällä kestävän kalastuksen eteen me MSC:llä pyrimme tekemään kaikkemme säilyttääksemme pinnanalaisen elämän merissämme. Sininen ympäristömerkkimme auttaa kuluttajia löytämään vastuullisesti pyydetyn kalan ja äyriäiset kaupassa ja ravintolassa helposti ja vaivattomasti. Lihan vaihtaminen kalaan on myös konkreettinen tapa vähentää kasvihuonepäästöjä.

Olemme vakuuttuneita siitä, että koulut ovat avainasemassa lisäämään tietoutta meriemme merkityksestä ihmisten tulevaisuudelle. Olemme myös sitä mieltä, että suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa. Suurista haasteista kertomisen lisäksi meidän tulee antaa koululaisille myös toivoa – ja työkaluja paremman tulevaisuuden luomiseen. Juuri tästä syystä olemme MSC:llä luoneet meri- ja kalastusaiheisia opetusmateriaaleja ala- ja yläkoululaisille. Materiaalit on suunniteltu sopimaan sekä luonnontieteiden että kotitalouden opetusohjelmiin.

Ympäristön kannalta kestävä kalastus on välttämätöntä, jotta voimme torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia meren elämään, turvata biologisen monimuotoisuuden ja varmistaa tulevaisuuden ruokaturvan. Ymmärtämällä meriämme paremmin ja kunnioittamalla niitä myös tulevaisuuden sukupolvet voivat saada mahansa täyteen näitä uskomattomia herkkuja vahingoittamatta elämää ja resursseja meren pinnan alla.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä