Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




6.2.2020 9.00

Kauppapolitiikan koulutus on jakautunutta

Pulloposti 6
Anna Karhu
Tutkimuspäällikkö
Pan-Eurooppa Instituutti, Turun yliopisto

Turun kauppakorkeakoulussa Pan-Eurooppa Instituutissa käynnistyi marraskuun alussa TT-säätiön rahoittama kolmivuotinen hanke Kauppapolitiikan asiantuntijoita ja osaamista Suomeen. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on laajentaa liiketalouden opiskelijoiden sekä suomalaisen elinkeinoelämän osaamista muuttuvan kauppapolitiikan merkityksestä sekä tarjota keinoja ja yhteistyöverkostoja, joiden avulla he pystyvät nopeasti reagoimaan kauppapoliittisiin muutoksiin. 

Hankkeen taustalla on maailmantalouden nopea murros ja sen tuomat haasteet. Globaalin kaupan muutos on ollut ennennäkemättömän nopeaa ja moniulotteista 2010-luvulla. Nämä muutokset ovat johtaneet siihen, että avointa markkinataloutta ja vapaakauppaa on alettu kyseenalaistaa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi EU:n sisällä sekä Yhdysvalloissa populismi ja protektionismi ovat saaneet tilaa, ja valtiot pyrkivät saamaan otetta muuttuvasta maailmasta turvautumalla perinteisiin kauppapolitiikan keinoihin. Protektionistiset toimet osaltaan romuttavat maailmankaupan totuttuja asetelmia, murentavat kansainväliseen kauppaan liittyviä yhteistyöorganisaatioita ja luovat kansainväliseen liiketoimintaan epävarmuutta. 

Nämä muutokset yhdessä muiden laajojen muutosvoimien kanssa, esimerkiksi digitalisaation vaikutukset arvoketjuihin ja liiketoimintamalleihin, haastavat useita toimialoja kaupanalasta metsäteollisuuteen. Lisäksi yksittäiset kansalaiset kokevat globalisaation, robotisaation ja maahanmuuton uhkaavan heidän työpaikkojaan ja kulttuuriaan. Nämä haasteet luovat tarpeen ymmärtää laaja-alaisia muutoksia sekä kykyä arvioida näiden muutosten seurauksia liiketoiminnan kehitysmahdollisuuksiin ja haasteisiin. 

Kauppapolitiikka on laaja-alainen teema ja siihen liittyvä opetus, kuten myös tutkimus, on jakautunut usealle tieteenalalle. Esimerkiksi erityisesti kauppapolitiikkaan liittyviä sopimusoikeudellisia teemoja käsitellään oikeustieteellisessä ja valtiotieteissä puolestaan kauppapolitiikka on vain osa laajempia maiden välisiä poliittisia suhteita. Muita tieteenaloja ovat kansantalous, kansainvälinen liiketoiminta, sosiologia, talousmaantiede ja toimitusketjujen johtaminen, joissa kauppapolitiikka on yhtenä osana opetusta ja tutkimusta. Kauppapolitiikasta ei siis välttämättä synny opiskelijoille selkeää kokonaiskuvaa, koska se on yleensä vain osa kurssia tai koulutusohjelmaa.   

Kansainvälisen vaikuttamisen tarve kasvaa ja Suomen on tärkeää olla mukana näissä laajoissa keskusteluissa ja päätöksenteossa. Tämä luo mahdollisuuksia vaikuttaa teemoihin, jotka ovat meille tärkeitä, kuten Itämeren alueen hyvinvointi. Kauppapoliittisen osaamisen lisääminen koulutuksen kautta luo meille tulevaisuuden asiantuntijoita, joilla on tärkeä rooli kansainvälisessä vaikuttamisessa.  

Käynnistyneen hankkeen puitteissa luodaan uusi kauppapolitiikkaan keskittyvä opintojakso kansainvälisen liiketoiminnan aineeseen sekä järjestetään kauppapolitiikkaan liittyviä yrityksille suunnattuja tilaisuuksia. Parhaillaan kartoitetaan myös mahdollisuutta monialaisen opintokokonaisuuden kokoamiseen Turun kauppakorkeakouluun. Näin kauppapoliittisen osaamisen kehittäminen opiskeluaikana tulisi myös selkeästi näkyväksi valmistuvien todistuksiin. Tavoitteena on tehdä yhteistyötä eri asiantuntijatahojen kanssa ja luoda laaja-alainen kokonaisuus. Lisäksi näiden kolmen vuoden aikana kasvatetaan teemaan liittyvää tutkimusta sekä rakennetaan kehityshankkeita, joiden myötä tavoitteena on lisätä edelleen kauppapoliittista osaamista. 

Hankkeeseen liittyy myös Baltic Rim Economies -sarjassa julkaistava kauppapolitiikan erikoisnumero sekä hankkeen edetessä koottava kauppapolitiikan tutkimukseen keskittyvä kirja. Hankkeen viestintää tehdään yhteistyössä Centrum Balticumin kanssa.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä