Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




3.9.2015 11.50

Karjalan kansainvälinen kaupunki rakennettiin uudelleen – virtuaalisesti

Pulloposti nro 21
Harri Miettinen
Lehtori, projektipäällikkö, Tampereen ammattikorkeakoulu

”Muistan puiston kaunehimman…”

Rakennustekniikan opiskelijat ovat 3D-mallintaneet suomalaista Viipuria sellaisena kuin se historiatiedon mukaan oli 2.9.1939 kello 10.30.

Monialainen VirtuaaliViipuri-projekti on yksi Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyöprojektien helmistä. Se on ollut käynnissä jo yli kymmenen vuoden ajan – ja kehittää uutta katsottavaa edelleen. Kansainväliseen ja monipuoliseen Viipurin kaupunkiin voi tutustua virtuaalisesti osoitteessa virtuaaliviipuri.tamk.fi.

VirtuaaliViipuri-sivuston rakenne on käyttäjäystävällinen. Havainnolliselta ja dynaamiselta kartalta löytyy satoja mallinnettuja rakennuksia ja näihin liittyvää historiallista tietoa. VirtuaaliViipurista löytyvät mm. kaikki vuonna 1939 kaupungissa toimineet suomalaiset yritykset osoitetietoineen ja puhelinnumeroineen. Myös Viipurin rakennukset suunnitelleet arkkitehdit rakennuksineen on esitelty.

Mallinnuskuvia vanhasta Viipurista on esillä noin 1500. Lisäksi sivuilla on noin 60 virtuaalivideota ja useita panoraamoja. Projektin aikana on tallennettu myös 1400 piirustusta digitaaliseen muotoon.

Kaiken tämän tiedon takana on Suomen paras Viipuri-asiantuntija, intendentti Juha Lankinen. Hänen hallussaan olevien dokumenttien, piirustusten ja valokuvien avulla on tehty kaupungin pienoismalli, joka sijaitsee Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa. 3D-mallinnustyössä on käytetty apuna tätä pienoismallia, jonka TAMKin elokuvakuvaajaopiskelijat ilmakuvasivat ja johon tehtiin äänimaisema.

”Viipurissa puhuttiin aikanaan suomea, ruotsia, saksaa venäjää ja ranskaa. Ja vilkkaasti.”

Sivusto, kuten vanha Viipurikin, on kansainvälinen. Kielivaihtoehtoja sivuston käyttäjille on suomenkielen lisäksi kolmetoista. Sivuston infrastruktuurin ja rakennustietojen tekstikäännökset ovat tehneet TAMKin vaihto-opiskelijat, harjoittelijat ja yhteistyökumppanit.

Projektina VirtuaaliViipuri on monialainen. Siihen on osallistunut tähän mennessä noin 120 TAMKin eri koulutusalojen opiskelijaa. Rakennustekniikan opiskelijat ovat tehneet mallinnustyötä, joka on heille ammatillisesti tärkeää osaamista. Ohjatussa harjoittelussa projektin parissa työskennelleet insinööriopiskelijat ovat työllistyneet hyvin valmistuttuaan ja työelämässä heidän 3D-osaamista on pidetty korkeatasoisena. Tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat kehittäneet projektin verkkosivujen toiminnallisuutta, taiteen ja viestinnän opiskelijat sivuston kuva- ja äänimaailmaa, ja ulkomaalaiset vaihto-opiskelijat ovat tehneet arvokasta käännöstyötä.

VirtuaaliViipuri-projekti alkoi vuonna 2003, ja mallinnuksia ja visualisointia kehitetään edelleen resurssien puitteissa. Visualisointi on erityisesti syksyllä 2014 aloittaneiden rakennusarkkitehtiopiskelijoiden ammatillista perusosaamista, joten VirtuaaliViipuri on heille erittäin hyvä oppimisalusta. Lisäksi tällä hetkellä selvitetään mm. mahdollisuutta virtuaaliseen liikkumiseen kaupungilla. Sivuston tietosisältöjä täydennetään ja kehitetään edelleen. VirtuaaliViipurista on tehty myös digitaaliset kirjat kolmelle kielelle; suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

www.virtuaaliviipuri.tamk.fi

Pulloposti 21/2015 


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä