Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Johtamiskoulutuksen merkitys yhteisöjen tulevaisuuskyvykkyydessä
Pulloposti 99
Ulla Heinonen
KL, FT
Johtaja, TSE exe
Turun yliopisto
Maailma, Eurooppa, Itämeren maat ja Suomi siinä mukana, ovat monenlaisessa haasteellisessa murroksessa. Johtajilta vaaditaan johtamistaitoja ja kykyjä, jotka pohjaavat monitieteelliseen ja monialaiseen tutkittuun tietoon. Kyvykkyys vastata kestävän liiketoiminnan ja -kehityksen, turvallisuuden, vastuullisuuden, monimutkaisten ongelmien sekä ihmisten johtamisen haasteisiin ovat nousseet vahvasti johtajien jo olemassa olevan oman ammatillisen osaamisen rinnalle. Omaa johtamistoimintaa ei voida enää nähdä yksittäisen organisaation sisäiseksi tapahtumaksi, vaan vaikutukset heijastuvat koko yhteiskuntaan tavalla tai toisella. Organisaatioiden, yritysten sekä koko yhteiskunnan menestyksen kannalta on merkittävää, miten hyvin niitä johdetaan. Johtajiksi valikoituvien henkilöiden pitää osata ja oppia jatkuvasti uudenlaista johtajuuden otetta ja taitoja.
Aikojen muuttuessa myös johtamisen tavat ja metodit ovat muokkautuneet ja tällä hetkellä tulevaisuuskyvykkäällä johtajalla on tarpeen olla keinot ja työkalut vastata nopeasti muuttuviin haasteisiin sekä hyvät ihmisten johtamisen taidot. Ihmisten ja luonnon hyvinvointi ja sosiaalinen vastuu ovat nousseet monen työyhteisön arvoiksi. Lukuisissa tutkimuksissa on viime aikoina todettu, että työyhteisöt eivät välttämättä voi hyvin, sillä ihmiset eivät koe työtään merkitykselliseksi, eivätkä siten pysty antamaan parasta työpanostaan. Jos ihmiset eivät koe luottamusta ja yhteenkuuluvuutta työpaikallaan, se hidastaa tai jopa estää kokonaan työn tekemisen. Hyvä luottamus ja vuorovaikutus taasen innostaa, lisää kaikkien tehokkuutta työssä. Taloudellisen menestyksen ohella organisaatioiden pitää ottaa vastuuta työntekijöiden ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämisestä.
Johtajien yksi tärkeimpiä kyvykkyyksiä nähdäänkin olevan kyky innostaa, mahdollistaa luottamuksen syntyä ja rakentamista, sekä luoda selkeyttä työn tekemiselle. Näitä taitoja on mahdollista kehittää itsessään erilaisissa johtamiskoulutuksissa. Samalla voi rakentaa laajat verkostot itselleen ja hankkia vertaiskokemuksia. Enää johtajan ei tarvitse olla yksin.
Johtamiskoulutus on aikuisen esihenkilön ja johtotehtävissä toimivien henkilöiden jatkuvaa oppimista. Yksinkertaisimmillaan se on matkaa itseensä, oman itsensä parempaan tuntemukseen ja sitä kautta oppimismatkaa omaan tiimiin ja parempaan vuorovaikutukseen. Johtajilta vaaditaan monipuolisia taitoja ratkaista luovasti ja innovatiivisesti monivaiheisia ja haastaviakin liiketoimintaongelmia sekä ihmisten johtamiseen liittyviä haasteita. Empatia, tunneäly ja kyky olla läsnä ovat tulevaisuudessa menestyvän johtajan supervoimia. Vaikka teknologia kehittyy ja helpottaa työtämme, se ei pysty koskaan korvaamaan inhimillisiä taitoja. Meidän pitää nähdä itsensä kehittäminen ja uusien vuorovaikutustaitojen oppiminen olennaisena osana johtajana menestymistä liiketoimintaosaamisen rinnalla.
Tutkittuun monialaiseen tietoon perustuva johtamiskoulutus tarjoaa monipuolisesti työkaluja ja välineitä ratkaista arkisia johtamistyön haasteita, mutta myös monivaiheisia isoja strategisia haasteita. Johtamiskoulutuksesta hyötyy aina koko organisaatio, sillä korkealaatuisimmat johtamiskoulutukset asettavat osallistujansa tavoitteet kolmelle tasolle, oman johtamisen kehittämiseen, oman johtamistyön kehittämiseen sekä organisaation kehittämiseen.
Johtajuuden kehittyminen ei ole suoralinjaista tasaisesti etenevää, vaan se on aina monitahoinen prosessi, jossa johtaja joutuu haastamaan itsensä kehittymään ja oppimaan jatkuvasti. Näissä toimissa korostuu luonnollisesti aina voimakkaasti oma motivaatio, halu kehittää itseään ja organisaatiotaan.
Epävakaina aikoina johtamiskoulutuksen merkitys kasvaa, sillä vaikuttava ja laadukas koulutus vastaa muuttuvan maailman haasteisiin. Johtamiskoulutus on tärkeä osa menestyvän alueen taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Koulutuksen avulla emme yksin auta johtajaa kehittymään rohkeaksi ja vastuulliseksi, vaan autamme yhteisöjä voimaan paremmin. Koulutuksella mahdollistamme kasvun ja rakennamme sosiaalisesti ja taloudellisesti turvallisempaa, vastuullisesti toimivaa sekä kestävämpää maailmaa.
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö