Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




10.6.2021 9.00

Itämeri pelastuu tutkitun tiedon voimalla

Pulloposti 25
Paula Eerola
Vararehtori
Helsingin yliopisto

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Syynä ovat niin rehevöityminen, ylikalastus, öljykuljetukset kuin ilmastonmuutos. Ratkaisuja vakaviin haasteisiin voidaan löytää tutkitun tiedon avulla.

Helsingin yliopisto on Suomen suurin monitieteinen Itämeri-tutkimuksen keskus. Tuotamme uutta tutkimustietoa ja koulutamme asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet Itämerihaasteen neljään ensimmäiseen tavoitteeseen: kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne ja suunnitelmallinen vesialueiden käyttö.

Korkeatasoisen Itämeri-tutkimuksemme tukikohtana toimii Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellinen asema. Siellä tutkimus keskittyy Itämeren monimuotoisuuden ja ekosysteemin toiminnan välisiin yhteyksiin, sekä ihmisen toiminnan aiheuttamiin muutoksiin: rehevöitymiseen, ilmaston lämpenemiseen ja meren happamoitumiseen. Myös evoluutio- ja populaatiobiologia ovat toiminnan tärkeitä painopistealueita.

Vahvistamme Itämeri-tutkimusta yhdessä Tukholman yliopiston kanssa. Yliopistoilla on strateginen Baltic Bridge -kumppanuussopimus, jolla tuetaan sekä tutkijoiden yhteistyötä että yhteisen kurssitoiminnan kehittämistä. Yliopistojen välisellä yhteistyöllä on suuri merkitys, koska meritieteiden ala on pieni sekä Suomessa että Ruotsissa.

Työtä Itämeren suojelemiseksi tulee tehdä paitsi valtioiden rajojen yli, myös laajasti yhteiskunnan eri sektoreilla ja erilaisten toimijoiden yhteistyöllä. Yliopistot voivat auttaa muita vaikuttamaan Itämeren hyväksi, tuomalla tutkimustulokset ja yliopistolaisten osaamisen parhaalla tavalla yhteiskunnan käyttöön.

Yliopisto tekee vaikuttavaa yhteistyötä Itämeren eteen esimerkiksi Helsingin kaupungin kanssa. Meillä on yhteinen Itämerihaaste-sopimus, jossa korostuu niin rannikkokaupunkien, yritysten kuin tutkijoiden välisen yhteistyön merkitys. Juuri nyt luomme yhdessä Viikin kampusalueelle innovaatiokeskittymää, jossa Itämeri-tutkimus linkitetään kestävä ruoka -teemaan.

Teemme yhteistyötä Itämeren hyväksi myös yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tämä näkyy myös yliopiston koulutuksessa. Monitieteiseen  ’Baltic Sea Studies’ -moduuliin sisältyvät kurssit yhdistävät luonnontieteiden, taloustieteen ja yhteiskuntatieteiden näkökulmia meriluonnon vaalimiseen ja merellisten elinkeinojen kestävään kehittämiseen. Yksi moduulin osista on yritysten ja muiden toimijoiden kanssa toteutettava projektikurssi, jonka aikana opiskelijat ratkaisevat yhteistyökumppaneiden esittämiä käytännön kysymyksiä ja haasteita.

Tiedeyhteisön ja sen yhteistyökumppaneiden yhteistyön voimalla vihreä siirtymä on mahdollinen. Tutkittu tieto ja siihen pohjaava opetus luovat uusia ideoita, joiden pohjalle myös kestävää tulevaisuutta rakentavia innovaatioita voi rakentaa. Tahdomme tuoda tiedettä enenevissä määrin myös yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi.

Nyt ihmisen toiminta ei ole sopusoinnussa luonnon kanssa – tähän on tultava muutos. Tutkitun tiedon voimalla voimme pelastaa myös rakkaan Itämeremme.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä