Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




4.6.2021 9.00

Itämeren turvallisuus rakennetaan yhteistyöllä

Pulloposti 24
Timo Kivinen
Puolustusvoimain komentaja

Suomi sijaitsee suurvaltojen näkökulmasta strategisesti merkittävällä alueella. Kansainvälisen turvallisuuden jännitteet heijastuvat Itämeren alueelle sotilaallisen toiminnan lisääntymisenä. Itämeri eristää meidät maantieteessä muista Euroopan unionin maista, kun se samalla yhdistää meidät Eurooppaan kauppamerenkulun valtaväylänä. Itämeren alueen muilla mailla on joko lyhyt maayhteys Keski-Eurooppaan tai vaihtoehtoinen meriyhteys Pohjanmereltä tai Jäämereltä. Häiriötekijät missä tahansa Itämeren alueella vaikuttaisivat välittömästi Suomeen. Itämeren turvallisuus on elintärkeää Suomen yhteiskunnan toimintakyvyn kannalta.

Turvallisuustilanteen kehitys on ollut viimeiset vuodet haastavaa. Venäjän sotilaallinen toiminta on aktiivista Itämeren alueella, jossa Euroopan unioni ja Nato jakavat yhteisen rajan Venäjän kanssa. Euroopan unioni on asettanut taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan. Nato on lisännyt tukeaan Baltian maille ilmavalvonnalla ja taisteluosastoilla. Kaikkien Itämeren alueen maiden puolustusbudjetteja on kasvatettu ja maiden siviili- ja sotilasviranomaiset ovat varautuneet erityyppisten kriisien varalle.

Samanaikaisesti globaalin talouden ja tietoyhteyksien keskinäisriippuvuus on lisääntynyt. Talouden häiriöt vaikuttavat välittömästi maailmanlaajuisesti ja samalla informaatiovaikuttamisesta ja kybervakoilusta on tullut arkipäivää. Kustannustehokkuuden nimissä suuryritysten ja kauppojen keskusvarastot on pienennetty Suomessa minimiin ja ne on sijoitettu Keski-Eurooppaan tai jopa Euroopan ulkopuolelle. Koronapandemia on osoittanut, miten haavoittuvaisia nyky-yhteiskunnat ovat. Tilanteen vaikeusaste olisi vielä huomattavasti pahempi, mikäli kyse olisi sotilaallisesta kriisistä.

Puolustusvoimat tekee tehtäviensä mukaisesti parhaansa vakaan ja turvallisen Itämeren alueen hyväksi. Suomen sotilaallisen puolustamisen perustana on Puolustusvoimien valmius, kyky alueellisen koskemattomuuden turvaamiseen sekä laaja reservi kriisitilanteita varten. Puolustusvoimat osoittaa päivittäisellä työllään kykyä Suomen puolustamiseen kaikissa tilanteissa, mikä tukee alueellista vakautta.

Nykymaailman moniulotteisimpia uhkia vastaan ei voida kuitenkaan puolustautua vain yhdellä keinolla tai yhden toimijan toimenpitein, vaan tarvitaan laajaa yhteistyötä eri viranomaisten ja yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa. Vaikka Suomi on edellä muita kokonaisturvallisuuden suunnittelussa ja varautumisessa, myös meillä on kehitettävää viranomaisten ja hallinnonalojen käytännön tason yhteistyössä.

Vaikka Suomi toimisi sisäisesti kuinka hyvin tahansa, olemme varsin pieni lastu laineilla kansainvälisten kriisien aikana. Siksi tarvitsemme vahvaa kansainvälistä yhteistyötä. Sotilaallisesti se tarkoittaa säännöllistä tiedonvaihtoa turvallisuusympäristön kehityksestä sekä valmiutta toimia yhdessä kumppanimaiden kanssa poliittisten päätösten mukaisesti.

Itämeren turvallisuus on kaikkien rantavaltioiden yhteinen asia. Turvallisuuden ylläpitäminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja vuoropuhelua valtioiden välillä.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä