Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Itämeren suojelu osaksi arkea!
Pulloposti nro 30
Amanda Sundell
perustaja
DROPP Water
Tänä kesänä saimme Suomessa jälleen hyvin konkreettisen muistutuksen: Itämeren ongelmat ovat ratkaisematta. Heinäkuun helleaalto ja pitkään tyynenä jatkunut sää loivat oivalliset olosuhteet sinileväkukinnoille – Saaristomerellä ja Suomenlahdella havaittiinkin pahimmat levälautat yli kymmeneen vuoteen. Monin paikoin rantavesi oli paksuna vellovaa pahanhajuista puuroa, jota katsellessa ei kenellekään jäänyt Itämeren huono tila epäselväksi.
Leväkukinnot tuskin tulivat monelle yllätyksenä. Suomessa Itämeren rehevöityminen tiedostetaan hyvin ja sekä kansalaiset että asiantuntijat peräänkuuluttavat muutosta. Käsitys siitä, miten muutos saadaan aikaan kuitenkin vaihtelee. Keskusteluissa olen usein havahtunut siihen, että moni haluaisi osallistua Itämeren suojeluun, mutta ei tiedä miten asiaan tarttuisi. Itämeren ongelmat ovat monitahoisia, monikansallisia ja monimutkaisia. Yksilön ei aina ole helppoa nähdä omaa vaikuttamismahdollisuuttaan tässä kokonaisuudessa. Vaikka vastuuta esim. ravinnepäästöjen vähentämisestä ei voida sysätä yksilöille, olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää tarjota kaikille kiinnostuneille helppo tapa aktiivisesti osallistua Itämeren suojeluun.
Madaltamalla osallistumisen kynnystä uskon, että saataisiin yhä useampi mukaan käytännön Itämerityöhön. Koska perinteinen järjestötoiminta ja säännölliset lahjoitukset ympäristöjärjestöille ja -säätiöille eivät enää ole kaikista tehokkain tapa osallistaa varsinkaan nuorempia, on aika nostaa esille uusia, arkeen sopivia Itämeritekoja. Kun mahdollisimman moni on mukana Itämeren suojelussa omien tekojensa kautta, omistajuus Itämeren hyvinvoinnista kasvaa. Yksi tapa tuoda osallistuminen arkeen on tarjota kuluttajalle mahdollisuus tukea Itämeren suojelua kaupassa, kahvilla ja ravintolassa. Juuri tämän tekee DROPP – uusi yhteiskunnallinen yritys, jonka päämääränä on saada ihmiset innostumaan Itämeren pelastamisesta.
DROPP tuo Itämeren suojeluun mukaan erityisesti nuoret aikuiset, joille kuluttaminen vaikuttamisen tapana on tuttua. Ideana on tuoda Itämeren suojelu jokaiseen päivään ja tehdä siitä niin helppoa kuin mahdollista, jotta osallistuminen ei kaatuisi vaivalloiselta tuntuvan lahjoituslomakkeen täyttämiseen tai ajanpuutteeseen. DROPP on tuonut markkinoille lähdeveden joka on samalla itämeriystävällinen valinta. Tuotteen ympäristövaikutukset on minimoitu ja yritys lahjoittaa kaiken voittonsa Baltic Sea Action Groupin tulokselliseen Itämeren suojeluun. Kuten Itämeren parissa työskentelevät tietävät, BSAG toimii koko Itämeren alueella rehevöitymisen vähentämiseksi, vaarallisten aineiden aiheuttamien riskien minimoimiseksi ja edistääkseen turvallista ja puhdasta meriliikennettä. BSAGn erinomaiset työsuhteet poliittisten päättäjien, yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa takaavat että tuloksia saadaan aikaan. Kuten DROPP, myös BSAG uskoo, että Itämeren pelastamiseen tarvitaan tiivistä yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoiden kesken.
Vaikka DROPPin kaltainen yritys ei yksin pysty lahjoituksillaan pelastamaan Itämerta, pystyy se tuomaan Itämeren suojelun kaikkien ulottuville. Toiveena on, että DROPP saa ihmiset kokemaan itsensä osallisiksi ja sitä kautta omalta osaltaan lisää sitoutumista puhtaan Itämeren puolesta. Kun yksilöt tuntevat, että he ovat osa ratkaisua, on helpompi kannustaa heitä osallistumaan myös laajemmin. Näin pieneltä tuntuva teko voi saada suuremman merkityksen. Uskon vahvasti, että myönteinen, konkreettinen lähestymistapa ympäristöongelmiin on tehokkaampi tapa mobilisoida ihmisiä kuin läksyttäminen. Toivon että DROPP tulee osoittamaan tämän todeksi!
Kolumni edustaa kirjoittajan omaa näkemystä.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö