Banneri Julkaisut

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).




29.6.2023 9.00

Itämeren suojelu Juojärven näkökulmasta

Pulloposti 41
Isä Andreas
Valamon luostarin munkki

Terveisiä täältä Valamosta, puhtaan veden ääreltä. Uuden Valamon luostari sijaitsee Heinäveden Papinniemellä Juojärven rannalla. Järvi, minkä rannalla asun, on niin puhdas, että siitä kertoo jo nimikin – juo järvestä. Luostari otti 1960-luvulla ja vielä seitsemänkymmentäluvullakin käyttöveden järvestä, kunnes ensimmäiset suodattimet laitettiin seitsemänkymmenluvun loppupuolella.

Miksi vesi on sitten niin puhdasta? Se reitti, mistä vesi Juojärvelle tulee, tulee ylhäältä sateena ja järvenpohjassa olevista lähteistä. Vesireitin varrella ei ole yhtään raskasta teollisuutta. Maanviljelijät ovat tällä alueella niin fiksuja, että peltoja ei vedetä veden ääreen. Alueilla on ns. valumaesteet. Näin ollen luostari viinivalmistajana voi hyödyntää vettä omassa teollisuudessaan. Käytämme vettä puhdistukseen ja pesuihin. Viiniin ja viskiin tarvittava vesi otetaan luostarin porakaivoista. Kaikki lauhdevedet ovat Juojärven vettä.

Juojärvi on 101 metriä ylempänä kuin Suomenlahti eli Itämeri. Me kyllä laskemme teille tätä vettä meidän itäisiä reittejä pitkin. Valitettavasti vesi likaantuu matkalla. Viimeistään siinä vaiheessa, kun vesi tulee Saimaan kanavan kautta Viipurinlahteen. Näin ollen emme voi paljon auttaa Itämeren puhdistuksessa. Me tiedostamme tuskanne ja myötätunnolla haluamme osallistua Itämeren puhdistukseen. Erityisesti rajojemme vesialueet, Suomenlahti ja Pohjanlahti ovat meidän sydäntämme lähellä.

Luostarissa on tehty viinejä 25 vuotta. Teemme käytännössä vain marjaviinejä. Käytämme kotimaisia marjoja ja päämarja on viinimarja. Lisäksi käytössämme on viljeltyjä ja luonnon marjoja. Hyödynnämme samalla Itä-Suomen marjantuottajien tuotantoa ja helpotamme heidän taloudellisia mahdollisuuksiaan. Kaikkia marjaviinejä on saatavissa Valamon viinimyymälästä ja joitakin viinejä löytyy Alkon tilausvalikoimista.

Viskin tuotannossa raaka-aineena on kotimainen ohra ja siinä noudatamme vanhoja perinteitä. Luostarissa valmistetaan ainoastaan Single malt -tuotteita. Lisäksi väkevällä puolella teemme giniä ja jaloja juomia – absinttia, minttutuotteita ja muutamia likööreitä. Suomen lain mukaan Alkolla on väkevien tuotteiden osalta monopolioikeus. Valamon luostarin viinimyymälässä emme voi asiakkaiden toiveista huolimatta myydä väkeviä tuotteita.

Tässä kirjoituksessa minun on helppo toivoa, että Suomen eduskunta harkitsisi tilannetta ja antaisi myyntioikeudet myöskin tuotteiden valmistajille. Tämä on meidän viinin ja väkevien tuotteiden valmistajien suuri toivomus. Teemme tällä hetkellä yhtä rypäletuotetta, joka on luterilaisissa ja ortodoksisissa seurakunnissa käytettävä ehtoollisviini. Viinin raaka-aine tulee Unkarista kielisukulaiseltamme. Ehtoollisviini joudutaan tekemään rypäleistä, koska Isossa kirjassa, Raamatussa sanotaan näin. Tämä on väkevä viini, jota emme myöskään pysty myymään suoraan luostarin viinimyymälästä.

Luostari huolehtii tuotteidensa puhtaiden raaka-aineiden lisäksi myös omasta hiilijalanjäljestään hoitamalla metsiä ammattilaisten ohjeiden mukaisesti. Tällä hetkellä luostarilla on yli 400 hehtaaria metsää. Luostari ei hyödynnä Juojärven kalakantaa, koska tämän hetkiset henkilöstöresurssit eivät riitä ammattimaiseen kalastukseen. Onneksi alueella on kuitenkin yksi puoliammattilainen kalastaja.

Kiireettömyys ja hiljaisuus kutsuu luostariin, joka toivottaa teidät tervetulleiksi. Säännöllisen jumalanpalveluselämän lisäksi alueelta löytyy vaihtoehtoisia luontopolkuja. Valamon opiston kurssitoiminta on monipuolista ja Kulttuurikeskuksen näyttelyt ja luostarimuseo yhdessä laajan kirjaston kanssa johdattavat ortodoksiseen kulttuuriperintöön. Sielun ruokaa ja juomaa on tarjolla Ravintola Trapesassa ja Valamon viinituvassa, ja kotiinviemiset löytyvät helposti Matkamuistomyymälä Tuohuksesta ja Valamon viinimyymälästä.

Luostarilla on ympäristösuunnitelma, jossa määritellään luostarin energian käytön, maatalouden ja matkailun kehittämissuunnat uuden ympäristöajattelun mukaisiksi; aurinkopanelit, maa- ja vesilämmön hyödyntäminen. Esimerkiksi voin vielä mainita viinin- ja tislaustuotannossa syntyvän hukkalämmön käyttäminen luostarin kiinteistöjen lämmityksessä. Orgaaniset jätteet hyödynnetään kierrättämällä sekä kompostoinin avulla.

Luostarin perinteisiin luonnostaan kuuluu vanhan hyödyntäminen ja säästäminen kaikessa  mahdollisessa. Painopiste luostarissa on hengellisessä elämässä.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.

Palaa otsikoihin



Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste.



Lisää aiheesta

Ota yhteyttä